Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia pośród zieleni i zielony zafarb, korekcja w Ligtroom
Autor Wiadomość
paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Nie 21 Lip, 2013   Zdjęcia pośród zieleni i zielony zafarb, korekcja w Ligtroom

Witam, jako że nie radzę sobie z takimi zdjęciami, chciałem zapytać bardziej doświadczonych jak sobie radzą. W linku poniżej kładę DNG z profilem z checkera, co prawda jest z profilem słonecznym, ale taki mi pasuje a WB jest z checkera, w razie jakby ktoś miał wątpliwości podeślę i fotę checkera. Domyślam się, że WB z checkera nie załatwia koloru skóry i zafarbu tego zdjęcia, a więc jak to sensownie skorygować w samym Lightroomie, no chyba że nie da rady i tylko photoshop pozostał.

Jpg poniżej to efekt tego co zrobiłem w Lr 5, czy z kolorami coś nie tak?.
Tylko mi fotki nie oceniać, jest bez retuszu i robiona bez lampy i focus nie trafił, ta 50mm 1.8 to tragedija :wink: . Na końcu link do DNG.

Uploaded with ImageShack.us

Cr2 https://docs.google.com/file/d/0B5P885kBOmmdVEhpUlNJdEZGWTA/edit?usp=sharin

Ps. Ktoś mi powiedział że skóra jest zielona jak u shreka, to ruszyłem camera calibration shadows w kierunku magenty i to sporo. Po wyzerowaniu shadows z 50 na 0 w DNG, zobaczycie wersję jaką zrobiłem jak uważałem jako pierwszą.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 21 Lip, 2013   

Ja bym tego nie korygował globalnymi ustawieniami typu Camera Calibration bo przecież wtedy wpłyniesz globalnie na kolor trawy, a to raczej niepożądane. Ja takie rzeczy koryguję miejscowo pędzlem w LR, w zależności od sytuacji albo pędzel zmieniający WB, albo – co w przypadku trawy może być lepsze – po prostu zmieniający kolorystykę (parametr Color).

Paul, a to zdjęcie wklejone dla mnie OK, lekko coś tam jeszcze widzę może po lewej stronie (naszej lewej, prawej modela) twarzy, ale bardzo delikatnie. Natomiast kolor trawy mało soczysty.

paul80 
Maniak
Optyczny

A czy modyfikacja krzywej Green też jest stosowana?, skoro zielony siedzi w punkcie wrażliwym w midtones ( skóra), to należałoby odjąć tej zieleni własnie tam, delikatnie naginając krzywą zieloną w dół.

Ps. Zapewne się nie rusza globalnych narzędzi, ale tylko tak sprawdzam czy są stosowane, czy tylko pozostaje w LR pędzel WB?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
Ktoś mi powiedział że skóra jest zielona jak u shreka,
Na tym zdjęciu co pokazałeś? Jeśli tak to ten ktoś niech sobie skalibruje monitor może.

Zdjęcie jest OK i ja bym go nie ruszał bo wyjdzie nienaturalnie. Takie warunki były - odbijało się światło od trawy, czego nie skompensowałeś używając lampy. I tak też bym zostawił.

paul80 
Maniak
Optyczny

Lampy nie używałem, bo nie chciałem świecić dziecku po oczach, chociaż pod koniec wykonałem kilka z lampą, ale już dziecko było na rękach wyżej od trawy :wink:

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

mnie tam najbardziej razi niedoswietlona buzia. gdybym ja miala to obrabiac (a na obrobce ludzi kompletnie sie nie znam :P ) to zrobilabym cos w ten desen

IMG_3548.jpg
Plik ściągnięto 9104 raz(y) 333,88 KB

paul80 
Maniak
Optyczny

:mrgreen: zasłoń zasłony w domu.

moronica 

a to fakt, czekam az mi rolety zainstaluja ;) staram sie nie obrabiac w dzien no ale coz...

paul80 
Maniak
Optyczny

moronica, :wink:

Wersja ostateczna, Lightroom i poziomy w photoshopie.

mozer 
bo Pentax

paul80, mi osobiście nie podobają się takie kontrasty i uwidocznione niedoskonałości skóry na twarzy dziecka...
Wersja moroniki dużo bardziej do mnie przemawia, choć wydaje mi się zbyt różowa.

paul80 
Maniak
Optyczny

mozer,widzę ten kontrast na optycznych, ale w Ligtroomie nie ma wrażenia takiego kontrastu, tło z optycznych i wielkość zdjęcia sprawia wrażenie dużego kontrastu, tak mi się wydaje.

mozer 
bo Pentax

paul80, ja wprawdzie nie mam super monitora, ale bez przesady :)

paul80 
Maniak
Optyczny

Jeżeli myślisz że tło nie wpływa na postrzeganie fotek to... :roll: i na razie piszę o tle a nie o monitorze. A monitor swoja drogą, jeżeli masz dobrze skalibrowany monitor pod wydruk to ok. a jak nie to stąd ten kontrast. Z drugiej strony biore pod uwagę, że obniżenie kontrastu też dobrze wygląda, ale chcę uniknąć zmylenie, bo jeżeli wyciągnąłeś błędne wnioski, to ja będę coś źle robił :wink:

moronica 

paul80, ale jak to jest, ciemne tlo sprawia ze nie widzisz tych zmarszczek pod oczami i niedoskonalosci na policzkach?

paul80 
Maniak
Optyczny

moronica, wiadomo że widać bardziej, ale chodziło mi o postrzeganie zdjęcia przy różnym tle, jasne ciemne.

Dla mnie Twoja wersja jest blada, kolor trawy mdły a Wb odbiegający od tego z checkera

Ps. Skarpetki były białe, niestety automat z lightrooma nie jest w stanie określić poprawnego WB. Fotka poniżej ma WB 11000 tint 19

Jak tam mozer :wink: u moroniki tylko twarz za różowa, czy także z Wb coś nie tak?

Odpowiedz do tematu