Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Po przeczytaniu wielu artykułów, testów oraz recenzji lustrzanek cyfrowych doszedłem do wniosku, że nadal nie jestem pewny wyboru w jaki sprzęt zainwestować swoje pieniądze. Dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc. Na samym początku przytoczę podstawowe informacje, które mam nadzieję przyspieszą wybór konkretnego modelu do moich wymagań.
Aparat będzie przeznaczony do robienia zdjęć: zwierząt żyjących w akwarium, przedstawiających zakładanie akwariów oraz małym zwierzętom jak, owady gryzonie, motyle itd. Zdaję sobie sprawę z tego, że do tego typu zdjęć będzie mi potrzebny dobry obiektyw Makro.
Znajomy zaoferował mi używany Pentax K100D Super wraz z standardowym obiektywem za 850zł, ale z tego co zauważyłem jest bardzo mały wybór obiektywów typu Makro, choć oczywiście mogę się mylić.
Jeżeli razem dojdziemy do wniosku, że nie ma sensu inwestować w ten model to na samo body jestem w stanie przeznaczyć ok. 1000-1500zł (przy takiej kwocie jestem świadomy tego, że w grę wchodzą przede wszystkim aparaty używane). Oczywiście miło byłoby dostać w tej cenie jakiś "kitowy" obiektyw, którym będę robił standardowe zdjęcia.
Pentax to dobry wybór - a obiektyw to najlepiej Tamron 90/2,8Macro lub 60/2 Macro ewentualnie Sigma 70mm/2,8 Macro. Jednak Pentaxa wybrał bym nowszego z matrycą CMOS - jak K-x czy K-r lub któryś z nowszych modeli (K-30/50/500). To głównie ze względu na lepszą jakość obrazu na wyższych czułościach , chyba że zamierzasz kupić "studyjną" lampkę błyskową ze światłem pilotującym i softboxem - to wysokie czułości masz z głowy, focisz na 1/125 przy błysku ruch masz zamrożony a energii tyle że f11 spokojnie przy 100ISO stosujesz. To nawet staruszek 100D "wyrobi". To może być nawet o tyle ciekawe że 6Mpix CCD pozwoli nawet na f16 bez większej utraty ostrości z powodu dyfrakcji. Z obiektywów jest jeszcze Pentax 100/2,8 dość często za ok. 1000zł można na allegro spotkać. To ciekawy obiektyw który kryje również analogową klatkę.
Czyli podsumowując model Pentax K100D Super - nie polecasz mi go ze względu na starszy typ matrycy. Lepiej będzie jak dołożę kilka stówek i kupię aparat, który będzie posiadać nowszą matrycę CMOS.
Także poznałem już jedną pozytywną opinię na temat aparatów ze stajni Pentax, a może lepszym wyborem będzie lustrzanka innej firmy?
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Lip, 2013
piklas napisał/a:
Pentax K100D Super - nie polecasz mi go ze względu na starszy typ matrycy
Jeśli będziesz chciał fotografować przy świetle zastanym - to nie , choćiaż nie wiem jakie masz wymagania - skoro to znajomego - wypróbuj może taka jakość ci wystarczy. Przy makro przydałby się lepszy wizjer z pryzmatem pentagonalnym a nie układem luster. W podobnej cenie możesz nabyć K10D - powinien być znacznie lepszy mimo nadal zastosowanej matrycy CCD. Albo K20D - za dopłatą. Z odpowiedników innych marek to może coś Nikona, canonów nie polecam bo będą bardziej szumiały. Najlepiej w makro sprawdzają się właśnie Pentaxy - przyjmują bez protestów każdą optykę i nawet automatykę ekspozycji da się w nich włączyć czy potwierdzenie ostrości i pułapkę ostrości. Nawet na starych manualnych obiektywach czy pierścieniach pośrednich bez styków.
Natomiast jak wychodziłbym w teren to marzeniem byłoby robić tego typu zbliżenia:
Choć zdaję sobie sprawę, że robienie podobnych zdjęć do tych dwóch ostatnich może być poza moimi możliwościami ze względu finansowym jak i brakiem umiejętności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10