Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 21 Lip, 2013 Poszukuję dobrego monopodu z głowicą kulową do ok 350 zł
Witam
Chciałabym kupić monopod z głowicą kulową. Na razie będę mogła na zakup przeznaczyć nieco skromne pieniądze, myślę że ok 300-350 złotych.
Czytałam o manfrotto 681B, czy Srui P 326. Obawiam się jednak iż wraz z zakupem osobno głowicy kulowej, koszt owej inwestycji okaże się dla mnie za wysoki.
Zależy mi też aby monopod wraz z głowicą nie był zbyt ciężki ( bardzo mało ważę i nie dam rady dużo dźwigać).
Czy ktoś może mógłby mi polecić jeszcze coś innego do rozważenia, oprócz tych dwóch wymienionych przeze mnie powyżej?
Niestety nie znam się na takim sprzęcie , to byłby mój pierwszy monopod i wszelkie sugestie są dla mnie mile widziane.
do robienia zdjęć w terenie gdzie jest nierówno i nie da się użyć statywu/
[ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 20:45 ]
myślałam iż będzie pomocny w uzyskiwaniu nieporuszonych zdjęć.
[ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 20:48 ]
Chodzi mi o ćwiczenie swoich umiejętności w terenie tj. nazwałabym to w miejscach "rolniczych", gdzie ciężko jest znaleźć miejsce na statyw bo podłoże nierówne i wyjeżdżone traktorami i gdzie najczęściej mam możliwość ustawić się tylko na bardzo wąskim odcinku, na miedzy jednego pola graniczącego z drugim
Oglądałam kiedyś statywy w sklepie i z tego co wywnioskowałam, będzie mi trudno rozłożyć "coś takiego" np. na granicy jednego pola z drugim, gdzie ledwo mogę zmieścić własne stopy.
Oglądałam na youtube kilka filmików o monopodach i wydawało mi się iż dzięki nim można wyeliminować ewentualny wpływ drgań ciała na uzyskiwane zdjęcia , poprzez wyeliminowanie konieczności dotykania czegokolwiek na korpusie aparatu w chwili wykonywania zdjęcia.
Czy jednak jest inaczej?
Jeśli tak to prosiłabym o wyprowadzenie mnie z błędu, gdyż właśnie przymierzam się do zakupu tego " urządzenia" i jeśli to nie miałoby w ogóle sensu to chciałabym wiedzieć.
dziękuję za odpowiedź.
[ Dodano: Pon 22 Lip, 2013 11:46 ]
I jeszcze jedno. Tam gdzie chcę fotografować nie ma możliwości np. " wpakowania się " rolnikowi w jego uprawy zboża itp.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Lip, 2013
Żeby monopod spełnił twoje wymagania - musiałabyś jegodół nieco przerobić - dołożyć jakiś mocny kolec do głębszego wbijania w ziemię - wtedy będzie szansa na robienie zdjęć bez dotykania aparatu, ale stabilizacja aparatu nie będzie zbyt duża - chyba że będziesz robić z podniesieniem lustra - to powinno być ok.
np. na granicy jednego pola z drugim, gdzie ledwo mogę zmieścić własne stopy.
No bez włożenia nóg statywu poza miedzę nie będzie to możliwe. Z tym, że nogi takie nie powodują żadnych zniszczeń więc nie rozumiem zupełnie:
Doris napisał/a:
Tam gdzie chcę fotografować nie ma możliwości np. " wpakowania się " rolnikowi w jego uprawy zboża itp.
Mur jakiś postawił, czy co?
Doris napisał/a:
Oglądałam na youtube kilka filmików o monopodach i wydawało mi się iż dzięki nim można wyeliminować ewentualny wpływ drgań ciała na uzyskiwane zdjęcia , poprzez wyeliminowanie konieczności dotykania czegokolwiek na korpusie aparatu w chwili wykonywania zdjęcia.
No przez dotyk korpusu - nie, ale przez huśtanie monopodem - bardzo. Przecież monopod ma jeden punkt podparcia a co za tym idzie jest cholernie niestabilny. Będzie to miało duży wpływ na wykonywanie zdjęć na dłuższych czasach. Widziałaś może na necie jak ludzie "owijają" nogę o monopod by go ustabilizować?
Oglądałaś w sklepie statywy więc pewnie mieli tam też monopody - przejdź się i przymierz się do takiego czegoś.
Doris napisał/a:
Jeśli tak to prosiłabym o wyprowadzenie mnie z błędu, gdyż właśnie przymierzam się do zakupu tego " urządzenia" i jeśli to nie miałoby w ogóle sensu to chciałabym wiedzieć.
Nadal nie wiem do czego potrzebujesz. Monopod jest ok, jak aparat z obiektywem ważą 4 kg i cierpnie ręka od trzymania takiego zestawu przy oku.
Nie ma tam muru, ale ja jestem osobą dość niską a to zboże które tam rośnie sięga dość wysoko jak dla mnie.
Poza tym kręcą się tam ludzie, którzy pracują sobie w tych swoich uprawach , a ja nie chciałabym też komuś "włazić " i niszczyć przy tym tego co sobie zasiał.
Czyli co ? Monopod nie przyda się tu jednak?
To co mam zrobić, fotografować z ręki np. na wstrzymanym oddechu?
Mam właśnie w planie wizytę w sklepie i obejrzeniu jeszcze raz tych statywów i monopodów oraz innego sprzętu.
Niestety mieszkam w małym miasteczku, gdzie nie ma sklepów zbytnio "obładowanych" sprzętem fotograficznym, więc muszę pojechać do większego miasta gdzie są takie sklepy i coś wybrać
[ Dodano: Pon 22 Lip, 2013 13:15 ]
mój aparat z obiektywem ważyłby max do 2 kg.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 22 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Poza tym kręcą się tam ludzie, którzy pracują sobie w tych swoich uprawach , a ja nie chciałabym też komuś "włazić " i niszczyć przy tym tego co sobie zasiał.
Noga statywu ma w porywach 2cm a zboże się sieje co 10-15cm. Nie widzę szansy na zniszczenie. Sam tak fotografowałem i poza wgłębieniem w glebie żadnego innego śladu po sobie nie zostawiłem.
Doris napisał/a:
To co mam zrobić, fotografować z ręki np. na wstrzymanym oddechu?
Rozumiem, że mówisz o długich czasach ekspozycji? To tylko statyw.
myślę że dłuższe czasy ekspozycji wchodziłyby w grę.
nie znam się jeszcze zbyt dobrze na fotografowaniu, ale wydaje mi się iż przy słabszym świetle np. po zachodzie słońca, kiedy się ściemnia to dłuższy czas ekspozycji może być tu przydatny ( taki mi się wydaje).
Ja rozumiem iż statyw przy dłuższych czasach naświetlania jest lepszy, ale brałam poprawkę na to iż natykam się na miejsca, gdzie podłoże jest zrujnowane przez traktory tj np. zaschnięte błoto z wytłoczonymi śladami po oponach, lub na tych granicach/ miedzach jest bardzo niewygodnie, gdyż nierzadko nie jestem w stanie zmieścić długości mojej stopy.
Wydawało mi się iż monopod będzie tu bardziej odpowiadał, ale jak widać chyba nie mam racji.
Najwyraźniej muszę kupić jakiś statyw z głowicą kulową, tak abym mogła swobodnie sobie manewrować na tym statywie.
ale brałam poprawkę na to iż natykam się na miejsca, gdzie podłoże jest zrujnowane przez traktory tj np. zaschnięte błoto z wytłoczonymi śladami po oponach
Dlatego się pytałem czy widziałaś statyw fotograficzny. Bo wiesz - ma trzy nogi, każdą można pod innym kątem ustawić i na dodatek jeszcze każdą niezależnie można na inną długość wyciągnąć. W związku z czym bez problemu da się ustawić na schodach, na kamlotach w strumyku, na pochyłym zboczu itd.
Powyższe nie ma zastosowania do produktów statywopodobnych dostępnych w sieciach marketów w kwocie do 100zł.
Tak, tyle że poziom drogi znajduje się dość znacznie niżej poziomu granicy, do tego jeszcze wysokość zboża i mój wzrost nieco powyżej 150cm...
Wydawało mi się iż będzie mi trudno ustawić się w takich warunkach ze statywem, ale muszę najwyraźniej odwiedzić jakiś duży sklep, gdzie mają lepsze statywy niż te które widziałam i wybrać coś odpowiedniego dla siebie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10