Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zrobiłem profil, potem ustawiłem balans bieli na bodaj trzecim polu od prawej (owszem, wyszło 11.000K, +17) i to było podstawą do obróbki tego:
gdzie poza skopiowaniem profilu i balansu bieli dokonałem oczywiście obróbki miejscowej skóry, żeby było tak, jak mi się podoba. Po lewej stronie twarzy widziałem u mnie lekkie jeszcze ślady zielonego, więc pędzlem WB zmieniłem tam trochę (Temp +5, Tint +15), ponadto całą twarz lekko rozjaśniłem (+0,2 EV), oraz podkolorowałem (Hue: 6°, Sat: 6%).
Czy to ma coś wspólnego z wiernością i tak zwaną rzeczywistością? Nie sądzę. Ale mi się podoba. Z tym że jutro, albo przy świetle dziennym mogę zmienić zdanie. Zawsze z takim czymś muszę się przespać.
Z tym że jutro, albo przy świetle dziennym mogę zmienić zdanie. Zawsze z takim czymś muszę się przespać.
Też tak mam, że w świetle dziennym zmieniam zdaniem, ale to kwestia odpowiedniego oświetlenia .
[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 12:13 ]
Jest pytanie techniczne, kto z posiadaczy monitora z Wide Gamut i mac os, stwierdza dziwne wyświetlanie się tych zdjęć w finderze, jakby były bez profilu a mają?
Jest pytanie techniczne, kto z posiadaczy monitora z Wide Gamut i mac os, stwierdza dziwne wyświetlanie się tych zdjęć w finderze czy Firefoxie, jakby były bez profilu a mają?. Chodzi o moje i Rafała także.
rzekomo zdjęcia które są zamieszczone powyżej, moje i jedno Rafała nie pokazują się dobrze w macu i FF, dopiero po zapisie tych samych zdjęć w photoshopie przez opcję zapisz jako i zaptaszkowanym profilem wyświetlają się poprawnie.
Jakby ktoś odpisywał to proszę od razu podać wersję systemu oraz przeglądarki (głównie Firefoksa). Ja od razu napiszę, że u mnie pod OS X 10.6.8 oraz Firefox 22 wyświetlanie jest prawidłowe, z uwzględnieniem profilu. Choć nie mam szerokogamutowca to zrobiłem sobie test i porównanie z wersją tego zdjęcia bez profilu i widzę delikatną różnicę, stąd wnoszę, że zdjęcie zamieszczone tutaj jest u mnie wyświetlane prawidłowo, z użyciem profilu sRGB zadeklarowanego w tym pliku. Dla porównania czy widać różnicę wersja nadal w sRGB ale bez otagowania profilem: SaveForWeb_NoEmbed. Na szerokogamutowcu w przypadku „prawidłowego” działania systemu i przeglądarki to drugie zdjęcie powinno być bardzo odjechane kolorystycznie, bo zostanie „rozciągnięte” do szerokiego gamutu monitora.
Czyżby nikt z forumowych użytkowników nie posiadał monitora szerokogamutowego i Mac Os.???
Nie mam szerokogamutowego - mam porządne sRGB.
U mnie (OSX ML, Safari) jest różnica między tymi zdjęciami co komor zalinkował. Drugie ma żywsze bardziej kolorki.. Tzn bardziej wysycone plamki na materiale oraz zieleń w tle, co oznacza, że zostało zdjęcie bez profilu rozciągnięte do profilu monitora.
Przy użyciu FF22 zachowanie takie samo jak na Safari.
Teraz sprawdziłem na innym kompie (Win7, monitor sRGB i FF22) i zachowanie jest identycznie z opisanym powyżej.
paul80 napisał/a:
. Problem jest prawdopodobnie bardziej skomplikowany niż możecie sobie wyobrazić!
Jaki problem? To co opisałem powyżej jest spodziewanym zachowaniem. Nic dziwnego nie widzę w tym.
hijax_pl, ja nie myślę ja wiem , myślę że Rafał chyba nie napisał całości.
To ja krótko opiszę, może się to wydawać dziwne, ale:
zdjęcia w galerii na stronie Rafała ( dotyczy raczej prawie wszystkich a nie tylko mnie czy Rafała) wyświetlają się tak jakby nie zawierały profilu i wyświetlają się na zielono, sprawa dotyczy podobno 90% internetowych zdjęć wyświetlanych na macu w finderze i Firefoxie, ale aby to zobaczyć potrzebny jest monitor szerokogamutowy!!!. Przyczyna wedle Pana X to źle zapięty profil, zdjęcie może być eksportowane w Lr w srgb, ale dopiero po zapisie w photoshopie przez zapisz jako z zaptaszkowanym profilem zdjęcie wyświetla się poprawnie.
sprawa dotyczy podobno 90% internetowych zdjęć wyświetlanych na macu w finderze i Firefoxie
Nie potwierdzam.
paul80 napisał/a:
ale aby to zobaczyć potrzebny jest monitor szerokogamutowy!!!
I ustawienie, by nieoprofilowane dokumenty FF konwertował (czyli de facto rozciągał) do profilu urządzenia wyświetlającego, czyli niezgodnie z rekomendacją ICC i W3 Consortium.
Do tego nie potrzeba szerokogamutowca, choć na takim najlepiej ten efekt będzie widoczny (bo rozciągnięcie najsilniejsze).
paul80 napisał/a:
Przyczyna wedle Pana X to źle zapięty profil, zdjęcie może być eksportowane w Lr w srgb,
Nie wiem o czym pisze pan Tomasz, ale przed chwilą sprawdziłem LR i wyeksportowany plik w sRGB ma osadzony profil sRGB IEC61966.
zdjęć wyświetlanych na macu w finderze i Firefoxie, ale aby to zobaczyć potrzebny jest monitor szerokogamutowy
Sęk w tym, że u pana Tomasza to rozciągnięcie jest w nieoczekiwaną stronę (zieleń) i dotyczy tylko Firefoksa, a nie innych przeglądarek. W Finderze zaś rozciągnięcie jest w oczekiwaną stronę (czerwień), choć sam fakt rozciągania jest raczej nieoczekiwany, bo moje zdjęcie profil jednak zawiera. Pozostaje więc spróbować wykryć, czemu w konfiguracji systemowej pana Tomasza dzieje się tak, jakby profilu w moim pliku nie było. U mnie i u Hijaxa jest inaczej, zgodnie z oczekiwaniami. U Ciebie, Paul, też jest zgodnie z oczekiwaniami, bo moje zdjęcie deklaruje się jako oprofilowane w sRGB, prawda?
komor, ale pamiętaj o jednej rzeczy, to samo zdjęcie zapisane w photoshopie poprzez zapisz jako, powoduje że jest ok., zagadką jest co robi photoshop a czego nie robi Lightroom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10