Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zefirek napisał/a:
D5100 będzie chyba lepszym wyborem niż D3200
Pod jakim względem?
1.uchylany i obrotowy wyświetlacz LCD.
2.bracketing
3.tryb HDR
4.nieco lepiej działający AF
5.to co napisał jaad75
hijax_pl napisał/a:
w tej samej wielkości na tym samym monitorze/ odbitce to leszy obrazek da D3200
Chyba tylko pod względem rozdzielczości.
hijax_pl napisał/a:
Pytanie czy wątkotwórca to wie lub czy dla niego to jakaś różnicę robi ?
IMO zapewne nie wie, dlatego pyta.Skoro oba aparaty kosztują w chwili obecnej właściwie tyle samo, to wydaje mi się, że trudno znaleźć istotny powód żeby wybrać D3200
zefirek napisał/a:
D5100 będzie chyba lepszym wyborem niż D3200
Pod jakim względem?
Jakości obrazka jednak - 14-bitowe RAW-y niższe szumy i większy DR. Renesas nie jest tak dobry jak Toshiba z D5200, czy D7100...
hijax_pl napisał/a:
jaad75, ja to wiem. Pytanie czy wątkotwórca to wie lub czy dla niego to jakaś różnicę robi ?
Oczywiście, że wie... dostrzegam różnicę
PS
Surowe dane z matrycy mnie raczej nie interesują. W RAWach zdjęć robić nie będę, nie lubię bawić się w obróbkę pozostawię to aparatowi.
Sunders napisał/a:
Skoro oba aparaty kosztują w chwili obecnej właściwie tyle samo, to wydaje mi się, że trudno znaleźć istotny powód żeby wybrać D3200
Cały czas szukam tego powodu, aby wybrać D3200 tylko jakoś znaleźć nie mogę. Czy D3200 generuje większe szumy od D5100? Logika mówi, że tak skoro ma matrycę takiej samej wielkości i upchaną większą ilość pikseli.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 06 Cze, 2013
zefirek napisał/a:
Surowe dane z matrycy mnie raczej nie interesują. W RAWach zdjęć robić nie będę, nie lubię bawić się w obróbkę pozostawię to aparatowi.
No dobrze. To teraz się zastanów, czy rzeczywiście lustrzanka jest zakupem koniecznym. Jeżeli ma służyć tylko do wyglądania "bardziej profi", to raczej nie. Czy potrzebujesz szybkiego AF, masz fundusze na przyzwoite obiektywy, będziesz fotografował w innych trybach niż auto?
No dobrze. To teraz się zastanów, czy rzeczywiście lustrzanka jest zakupem koniecznym. Jeżeli ma służyć tylko do wyglądania "bardziej profi", to raczej nie. Czy potrzebujesz szybkiego AF, masz fundusze na przyzwoite obiektywy, będziesz fotografował w innych trybach niż auto?
Zdjęcia robię tylko w manualu. Zaczynałem od Zenita i ciemni. Lustrzankę chcę głównie za względu na szybki AF Wcześniej bawiłem się FinePixem S6500fd i nadszedł czas na zmianę. Mam szybkie oko i szybki palec, aby złapać odpowiednią chwilę, ale co mi z tego jak sprzęt na dużo nie pozwala.
Rozumiem, że ta ciemnia bardzo Ci nie pasowała i dlatego teraz nie chcesz się "bawić w obróbkę"...
AF w kompaktach jest "szybszy", bo i głębia ostrości większa. W lustrach szybkość AF zależy przede wszystkim od zamontowanego na neń obiektywu. Wybrany przez ciebie 18-105VR demonem nie jest, Ale zakładam, że dla Ciebie nie szybkość AF jest krytyczna, ale tzw lag, który to w lustrach jest dużo mniejszy niż w kompaktach...
Rozumiem, że ta ciemnia bardzo Ci nie pasowała i dlatego teraz nie chcesz się "bawić w obróbkę"...
AF w kompaktach jest "szybszy", bo i głębia ostrości większa. W lustrach szybkość AF zależy przede wszystkim od zamontowanego na neń obiektywu. Wybrany przez ciebie 18-105VR demonem nie jest, Ale zakładam, że dla Ciebie nie szybkość AF jest krytyczna, ale tzw lag, który to w lustrach jest dużo mniejszy niż w kompaktach...
Czym jest owy "lag"? Dokładniej poproszę? Chodzi o szybkość zapisu obrazu?
Ciemnia mi pasowała, tylko teraz nie mam warunków, żeby się tak bawić. A obróbka cyfrowa to zupełnie inna bajka.
hijax_pl napisał/a:
W lustrach szybkość AF zależy przede wszystkim od zamontowanego na neń obiektywu.
Cały czas szukam tego powodu, aby wybrać D3200 tylko jakoś znaleźć nie mogę. Czy D3200 generuje większe szumy od D5100? Logika mówi, że tak skoro ma matrycę takiej samej wielkości i upchaną większą ilość pikseli.
Cena ta sama - w chwili obecnej jestem bardziej zdecydowany na D5100, tylko... jak to jest z tym D3200?
[ Dodano: Pon 10 Cze, 2013 21:48 ]
Temat do zamknięcia ... dzisiaj zakupiłem D5100
Pozdrawiam,
Marcin
[ Dodano: Wto 11 Cze, 2013 14:24 ]
Aparat świetny... tylko mam jeden problem, szukam i znaleźć nie mogę jakiegoś wskaźnika światła w trybie manualnym? Może jakoś źle patrzę?
slawek5170 [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Lip, 2013 nikon d3100 czy d3200 czy d5100
Od kilku dni czytam i przegladam rózne informacje na temat apartów: nikon d3100 czy d3200 czy d5100. teraz tak. Czy lepiej zakupić d3100 z obiektywem 18-105VR, czy d3200 lub d5100 z obiektywem 18-55VR. Jest to moja pierwsza lustrzanka, ale jak ju cos kupuje to chce, zeby to było coś naprawde dobrego i na lata. proszę o pomoc:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9