Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 24 Lip, 2013 Sony RX100 - przeglądanie zdjęć na TV
Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum ale zanim zakupiłem RX100 przeglądałem co nieco tutaj. Proszę o wyrozumiałość jestem typowym amatorem więć nie znam fachowego języka ani zwrotów.
Zrobiłem troszkę zdjęć z wakacji w różnych trybach ale najwięcej w auto, i nawet nieźle to wyszło. To znaczy po wrzuceniu na laptopa zdjęcia jak dla mnie bardzo dobre.
Po powrocie z wakacji chciałem zdjęcia przeglądnąć w TV (plazma 50') i wtedy czar prysł.
Zdjęcia kolory maja super ale straszna ziarnistość(pikseloza) sam nie wiem jak to nazwać.
Pierwsze co mi przyszło na myśl to wina TV ale mam jeszcze stary aparat Sony DSC H10 i zdjęcia z tego aparatu na TV nie wyglądają gorzej a nawet... co innego na laptopie tu różnica jest i to spora, RX miażdży.
Nie wiem, może mam coś źle poustawiane w tym RX ?
Robiłem wszystkie zdjęcia na ustawieniach 20Mpix 4:3.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sro 24 Lip, 2013, w całości zmieniany 2 razy
Jak przez pendrive to nie ma to nic wspólnego z aparatem. To kwestia telewizora jak wyświetla duże pliki.
Weź pod uwagę, że RX100 ma matrycę 20Mpx a Twój TV (zakładam, że to FHD) zaledwie 2Mpx. To oznacza, że telewizor musi reskalować w dół. I wychodzi na to , że raczej sobie z tym nie radzi dobrze.
Spróbuj na komputerze przeskalować te zdjęcia do wielkości FHD z lekkim wyostrzaniem,
O.K będę się bawił dzisiaj.
Rozumie że na przyszłość zostać przy tych ustawieniach co mam 4:3 ?
Tylko tu jest mały zonk bo ekran TV ma 16:9.
Ja raczej staram się od razu używać tej proporcji inne stosuję w razie konieczności ale w moim aparacie jest to bardzo wygodne bo mam przełącznik na obiektywie a nawet bracketing proporcji moge włączyć i otrzymać 16:9 + 3:2 + 4:3 za jednym pstrykiem. (LX7)
W Twojej sytuacji pozostaje obróbka zdjęć. Proponuję Adobe Lightroom.
Jak nie ma trudno trzeba się męczyć pojedynczo a może jakiś GIMP nie wiem w kazdym razie program musie mieć opcję obróbki wsadowej - na wielu plikach jednocześnie.
Być może masz Silky Pix zazwyczaj dostarczone z aparatem - też może być.
Można to zrobić półautomatycznie. Zapewne musisz ciąć zdjecia górą i dołem aby otrzymać proporcje 16:9 więc nie da się tego zrobić w pełni automatcznie bo można obciąć pożądane fragmenty.
Przy okazji możesz poprawić tonalność perspektywę kolory kadry itd.
Przy eksporcie polecam wybrać rozdzielczość około 3 MP (minimum 2 MP) z wyostrzaniem na ekran.
Pliki 20MP z aparatu zarchiwizować bo może się przyda któryś na jakiś wielki wydruk.
A wrzuć ze 2 zdjęcia jako linki do pobrania.
Dziwna sprawa. Ja przed zakupem aparatu miałem ściągnięte sample różnych firm, w tym ostatecznie RX100 i Panasonic LX7 (który kupiłem) i NIGDY nie miałem takich spostrzeżeń (tv Panasonic TX-L37E30E).
Sugeruję jeszcze opcję dodatkową - podłącz TV do kompa kablem HDMI (jako monitor) i zobacz efekt
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15