Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Sro 24 Lip, 2013
obiektyw dla amatora do portretów etc.
Autor Wiadomość
wednes 
Nowy

Wysłany: Sro 24 Lip, 2013   obiektyw dla amatora do portretów etc.

Do mojego Pentaxa K-30, poszukuję w miarę dobrego obiektywu do fotografowania ludzi, jakiś portretów itp.

zastanawiam się nad:
Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1
Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD
Pentax FA 50 mm f/1,4
Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM

a może w cenie około 1,5k coś innego, jak myślicie?

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 24 Lip, 2013   

wednes, z podanych obiektywów do podanych celów wybrałbym sigmę 50/1,4, ale istotne w dokonaniu wyboru jest też to jakimi obiektywami już dysponujesz?

wednes 
Nowy

jaaak zwykle. najdroższy.

a dysponuję prawie niczym, bo kitowym: Pentax DA 18-55 mm F3.5-5.6 AL WR
oraz manualny Revuenon 50mm.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sro 24 Lip, 2013   Re: obiektyw dla amatora do portretów etc.

Kompletny miszmasz, od klasycznej 50ki, poprzez makro do pełnoklatkowego standard-zóma...
Chyba portfel za bardzo świerzbi, tylko potrzeby niesprecyzowane ;)

wednes 
Nowy

nie pomagasz gościu, sama krytyka nic nie wnosi,
a wracając... kazdy z nich podobno nadaje sie do portretów a chcialem wiedziec ktory będzie najodpowiednieszy jak dla mnie

Sunders 

wednes napisał/a:
kazdy z nich podobno nadaje sie do portretów a chcialem wiedziec ktory będzie najodpowiednieszy jak dla mnie

To prawda że każdym z nich można fotografować portrety. Jak dla Ciebie musiałbyś sam sprawdzić. Ja wybrałbym sigmę. :smile:

lotofag 
Optyczny

wednes napisał/a:
nie pomagasz gościu, sama krytyka nic nie wnosi,
a wracając... kazdy z nich podobno nadaje sie do portretów a chcialem wiedziec ktory będzie najodpowiednieszy jak dla mnie

Który jest najodpowiedniejszy dla Ciebie, to możesz wiedzieć tylko Ty sam.
"Fotografowanie ludzi i jakiś portretów" niewiele mówi. Przykładowo ja często używam 35ki do "jakichś portretów ludzi wśród przeróżnych okoliczności przyrody", a Ty?

Dołóż jeszcze ze 2 inne modele i rzuć kostką, albo pomyśl przez chwilę:
- co chcesz uzyskać
- czego Ci brakuje, co Cię ogranicza
- jaką ogniskową/zakresem ogniskowych się posługujesz w podanej tematyce
- jakie światło Cię interesuje

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 25 Lip, 2013   

wednes, przed wydaniem kasy proponuję lekturę:
Do czego jakich ogniskowych używacie?
Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?
i parę innych w tym dziale.

muzyk 

Wysłany: Pią 26 Lip, 2013   

wednes napisał/a:
jaaak zwykle.

Sam podałeś, że bierzesz Sigmę pod uwagę...

Portrety można wykonywać nawet 17 mm na APSC - zależy od tego, czy chcesz portret bez zniekształceń, czy z nimi, a później ewentualnie korekcja w np. LR.

Jeśli zaś bez zniekształceń - to 50 tka będzie ok (zauważyłem, że na APSC fajnie spisuje się Tokina 100 2.8 jako portretowy - nie tyle, ze względu na ogniskową, co przez jakość optyki - ostrość od 2.8).
Spróbuj też Revuenonem 50 (podejrzewam, że jakiś jasny), który masz, a wówczas będziesz przynajmniej wiedział, czy 50 mm "to je ono" czy nie.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Lip, 2013   

wednes napisał/a:
Do mojego Pentaxa K-30, poszukuję w miarę dobrego obiektywu do fotografowania ludzi, jakiś portretów itp.

Do portretów dobry jest Tamron 2,8/90Macro i 2,0/60Macro, Sigma 70/2,8 Macro, ja lubię manuale i używam Samyang 1,4/85mm.
Pentax 1,8/50 też jest całkiem fajny a 1,4/55 jest super ze względu na nieco dłuższą ogniskową i świetny rysunek.
Wszystko zależy jak tych ludzi będziesz fotografował. Jakie "plany" stosował. Ponieważ manuala 50mm już masz - to coś dłuższego 70-90mm by się przydało.

anikton 
Nowy
anikton

Wysłany: Sro 14 Sie, 2013   

No wlasnie. Pozwole podbic - kupilem mimo wczesniejszego 'napalenia' K-5 zamiast 30 i mimo, ze WR kitowy mnie zadowala myslalem nad jakas stalka. Mam pare stowek, sa wakacje- zdecydowalem sie na 50ktora wydaje mi sie w tym momencie latwiejsza do opanowania od 30 i tu jest problem. Nie pstrykalem parenascie lat, wczesniej sporadyka na Zenith. Moge kupic za 1tys DA50 1.8, 700 zika pentaxa F50 1.7 - on z af jest z tego co wyczytalem, albo za jakies 250 zika Pentaka A 1:1,7 manual lub M 50 1.2. Czy Autofocus jest az takim ulatwieniem dla laika by wykladac te 700? Przyznam szczerze ze jesli mialbym wydac na nowego Da50 1tys to chyba zmienilbym kitowego WR na Tamrona.utro aukcje sie koncza. podpowiecie? :)
J

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 15 Sie, 2013   

Ten DA50/1,8 całkiem ostry jest i ten 1,7 też , AF jednak się przydaje. Zwłaszcza że możesz wtedy wybierać punkt AF który ci pasuje.

Odpowiedz do tematu