Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zamierzam zakupić obiektyw marko, mam na ten cel przeznaczone 2 tyś. , puszka 60D, nigdy wcześniej nie miałem możliwości porobieniem zdjęć makro dedykowanym obiektywem, nie mam również nikogo znajomego kto takim szkłem by dysponował dlatego w sumie nie wiem co wziąć.
Najbliższy jestem zakupu Canona 60mm f/2.8 macro ze względu na uniwersalność, kompaktowość i teoretycznie większa szanse na zrobienie ostrego zdjęcia bez statywu względem setek i w sumie nie znalazłem w necie chyba żadnego negatywnego komentarza na temat tego szkła. Jednak cały czas po głowie chodzi mi również Canon 100mm f/2.8 macro oraz Tamron 90mm f/2.8 VC macro (w sumie od tamrona jestem najdalej, miałem kiedyś 17-50 VC i nie byłem zadowolony).
I w związku z tym mam pytanie do osób które posiadają te obiektywy:
-Canon 60mm f/2.8 macro – czy da radę ogarnąć robaki, bo odległość ogniskowania przy 1:1 to chyba coś ok. 10cm od przedniej soczewki więc nie za dużo?
-Canon 100mm f/2.8 macro – czy z ręki dajecie radę zrobić zdjęcie przy 1:1 czy raczej konieczny jest statyw?
-Tamron 90mm f/2.8 VC macro – jak wygląda sprawa AF? Głośność, szybkość? Czy VC rzeczywiście daję radę przy 1:1 czy jest tylko po to żeby był?
jaco88, a światło masz? Bo wiesz, że w makro to ono jest głównym problemem, tym bardziej, że obiektyw trzeba przymykać. AF przy makro to ogólnie średnio efektywna funkcja...
IMHO do robali to im dłużej, tym lepiej.
jaco88, do "ogarnięcia robaków" im dłuższa ogniskowa tym lepiej. Statyw bardzo pożądany. Chcesz robić bez statywu, warto kupić obiektyw ze stabilizacją, ale to raczej przekroczy znacznie twój budżet. IMO najlepiej szukaj używek tamrona lub sigmy 180/3,5 lub ew. sigmy 150/2,8. Canonem 60mm f/2.8 sobie głowy nie zawracaj.
jaco88, mam na myśli lampę błyskową, ale teraz zobaczyłem w stopce, że masz, więc pomyśl nad jakimś sensownym dyfuzorem do niej - choćby z tektury i kalki.
jaco88więc pomyśl nad jakimś sensownym dyfuzorem do niej - choćby z tektury i kalki.
dyfuzor mam taki plastikowy ale pewnie nie o to chodzi
a jak to jest z ostrzeniem? rzeczywiście trzeba głównie ręcznie ostrzyć?
Sunders napisał/a:
jaco88,Statyw bardzo pożądany. Chcesz robić bez statywu, warto kupić obiektyw ze stabilizacją, ale to raczej przekroczy znacznie twój budżet.
statyw mam, nawet nienajgorszy. 100L z IS odpada więc zostaną chyba zdjęcia ze statywu. Tylko się tak zastanawiam z racji tego że nigdy nie robiłem zdjęć takim obiektywem czy jak pójdę na łąkę i zaczne się rozstawiać z tym statywem to czy wszyscy modele makro nie uciekną? I jak robić zdjęcia z poziomu ziemi...
infocyk napisał/a:
Można jeszcze rozważyć Sigmę 105 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro, obecnie kosztuje 2090 zł.
chyba nie bardzo chciał bym się ładować jednak w coś nie systemowego
a jak to jest z ostrzeniem? rzeczywiście trzeba głównie ręcznie ostrzyć?
glebia ostrosci w makro jest tak plytka ze najlepiej jest ostrzyc metoda bujana - ostrzysz recznie tak mniej wiecej a potem lekko bujasz sie do przodu i jak widzisz, ze ostrosc jest tam gdzie powinna, cykasz zdjecie
AndrzejM.Makuch, linknąłem z googla, sorry za nie podanie źródła
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 25 Lip, 2013
A już miałem pędzić do domu po swój wynalazek ( a właściwie coś co kiedyś do wbudowanej dokupiłem) - mianowicie blenda z materiału z dziurką na obiektyw - czasem używam jak ze światłem marnie a nie ma od czego zewnętrznej odbić i czasem przy makro - wygodne to bo składane i w kilka sekund można założyć i złożyć.
glebia ostrosci w makro jest tak plytka ze najlepiej jest ostrzyc metoda bujana - ostrzysz recznie tak mniej wiecej a potem lekko bujasz sie do przodu i jak widzisz, ze ostrosc jest tam gdzie powinna, cykasz zdjecie
To dobra metoda dla mało ruchliwych robaczków i prawie statycznej flory
Ostatnio się trochę pobujałem nad ślimakami i fajna zabawa, tyle że akurat ze światłem zastanym było kiepsko...a dyfuzor i ja muszę sobie sprawić.
jaco88, jak jesteś zielony w makro to lepiej sobie poćwicz na jakiś pierścieniach ze standardowym obiektywem, wtedy zobaczysz czy cię wciągnie. Mnie wciągnęło i następna inwestycja będzie w szkło macro, żeby nie smyrać ślimaków po czółkach szkłem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11