Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
słabo poruszam się bo zaawansowanych programach do obróbki zdjęć
Wywoływanie RAW-ów nie ma nic wspólnego z obróbką zdjęć - to czynność początkowa , dla której ustawiasz profil koloru, korekty obiektywów, jasność i balans bieli, stopień wyostrzenia i "wywołujesz" zdjęcia do TIFa lub jpega. Praca na warstwach i reszta to dopiero później.
Chciałby się zapytać korzystając z okazji, jak oceniasz WB na wzorzec powiedzmy w plenerze, przyznam że mi się kompletnie nie sprawdził, tzn. trzeba było robić mocną korektę.
kompletnie nie sprawdził, tzn. trzeba było robić mocną korektę.
Wzorca używałem ostatnio w 1982roku a i to do filmowania na taśmie.
Zwykle używam zmiętej białej kartki A4 noszonej w kieszeni.
Ważne jest pod jakim kątem do fotografowanej sceny się go ustawi. Po wstępnym ustawieniu jeszcze koryguję po swojemu żeby scena naturalnie wyglądała. Zawsze "na oko" i sprawdzam robiąc testowe zdjęcie. Jak jest ok zostawiam. A jak nie ma czasu - pozostaje AWB i ustawienie RAW .
AndrzejM.Makuch, czyli Wb ze wzorca jednak daje nieaturalny odbiór zdjęcia w szczególności jak jest skóra ludzka
Bardzo dziękuję za potwierdzenie moich odczuć, że jednak trzeba korygować, aby naturalniej było.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Lip, 2013
paul80 napisał/a:
czyli Wb ze wzorca jednak daje nieaturalny odbiór
To różnie - zależy jak się to zrobi i w jakich warunkach . Często występują różne dominanty od otoczenia które niby aparat koryguje. Czasem za słabo a czasem za mocno.
Mam wrażenie takie, że robiąc fotę z CC skierowany on był w stronę źródło światła, podczas gdy przy obróbce zdjęcia walczyłeś ze światłem ale.. odbitym od trawy. Wszystko przez to, że twarz dziecka była nisko, co spowodowało, że ta zielona poświata miała większy wpływ niż się mogło wydawać. A skarpetki? Skarpetki będąc nad kocykiem nieskażone poświatą od trawy były.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pią 26 Lip, 2013, w całości zmieniany 2 razy
Bo przecież wszystko wiesz (albo wiedza ci z którymi się komunikujesz)
A w tym wątku jedynie prostuję to co napisałeś, co jest błędne i zakrzywia niepotrzebnie innym forumowiczom myśl AndrzejaM.Makucha, któa jest prawdziwa. Myśl, że:
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Ważne jest pod jakim kątem do fotografowanej sceny się go ustawi.
Bo to jest kwintesencja użycia wzorca. Jest to oczywiste dla osoby, która rozumie jak się z wzorca korzysta, ale nie w sensie: "ustawić tak czy siak", ale czym ten proces de facto jest.
Po wstępnym ustawieniu jeszcze koryguję po swojemu żeby scena naturalnie wyglądała
Po co Pan Andrzej jeszcze reguluje, skoro poprawnie uzyty wzorzec powinien dać bingo, czy po użyciu wzorca scena wygląda nienaturalnie ?
Ps. .Hijax, mam trudny charakter to trzeba przyznać, ale muszę się od Was uczyć, bo bardzo wielu rzeczy nie wiem a chciałbym, sypie głowę popiołem . Miałbym życzenie abyś więcej razy wkraczał w posty które mają pomóc a wprowadzają zamęt.
Ostatnio zmieniony przez paul80 Pią 26 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14