Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Spokojnie, spokojnie, żeby nie powiedzieć: hola hola!
Brakuje jeszcze tylko, żeby ktoś napisał, że Conquest HD to ta sama optyka co Victory HT tylko w brzydszej obudowie wyprodukowanej na Węgrzech.
Na Leica Ultravid jest napis Made in Portugal, a na Ultravid HD z powrotem Germany. Jakoś nie słyszałem, żeby Leica zamknęła fabrykę w Portugalii także są to zapewne te same sztuczki marketingowe co u Zeissa. Oby skutki u Zeissa nie były te same.
Szkoda Arek, że nie zniszczyłeś jakiegoś Zeissa, może też by Cie zaprosili i mógłbyś się naocznie przekonać gdzie stoją jakie podzespoły i jakie są napisy na kartonach. No ale wiemy, że się starałeś ale się nie dało
Powtarza się opinia o nieprawidłowo dobranej długości muszli ocznych do odstępu źrenicy w 8x: " in the 8x Conquest, the eyecups did not twist out quite far enough for comfortable viewing without glasses, and I needed to brace the eyecups against my brow in order to obtain a relaxed image. Otherwise, black shadowing would appear along the edges of the view as the eye got too close to the exit pupil."
Z drugiej strony autor porównania ocenił Conquesta znacznie pozytywniej niż Monarcha 7, który oberwał za ponoć szybki i mocny spadek ostrości w kierunku brzegów pola widzenia: " For a large portion of the field edge area, the image is so blurry that the wide field of view is next to worthless. "
Wysłany: Nie 28 Lip, 2013 Re: zeiss conquest hd 10x42
cervus napisał/a:
Witajcie!
Stałem się szczęśliwym właścicielem wyżej wymienionej w temacie lornetki. Piszę min. dla osób, które rozważają kupno. Otóż myślę, że zakup ten był jak na moje możliwości finansowe trafiony w 10! lornetka ostra, świetna głębia, odwzorowanie kolorów. Pokrętło ustawiania ostrości jest duże, wygodne w obsłudze i chodzi bardzo delikatnie i precyzyjnie nie wydając przy tym żadnych dziwnych dźwięków, o czym się nasłuchałem w przypadku np. vortexa. Muszle oczne są wykręcane i działają normalnie i bez zarzutu, o czym czytałem negatywną opinię- absolutnie dementuje, że pracują jakoś dziwnie. Jestem nosicielem okularów;) a z tą lornetką pracuje się idealnie z założonymi okularami. Lornetka jest solidna i bardzo dobrze wykonana. Jedynym mankamentem co jak myślę nie przeszkadza w obserwacji są osłony obiektywów, które lubią wypadać. ..... Myślę, że sprzęt ten zadowoli każdego obserwatora przyrody, gdyż wiernie oddaje szczegóły a promocje cenowe jakie ostatnio pojawiły się mogą zachęcać do zakupu właśnie tego sprzętu w zamian niewiele tańszych np. vortexów.
Pozdrawiam!
Zastanawiam się nad zakupem w/w Zeissa. W poprzednim tygodniu miałem przez dwa dni Vortex Razor HD 10x42, którego ze względu na wady fabryczne zmuszony byłem zwrócić sprzedawcy.
Może ktoś się orientuje jak optycznie i mechanicznie wypada Zeiss na tle Razora.
Obecnie użytkuję Vortex Viper HD 8x32, z którego byłem bardzo zadowolony, do czasu wzięcia do ręki Razora HD 10x42.
Jestem pod wrażeniem jakości optycznej i mechanicznej Razora HD i dlatego planuję w najbliższym czasie wymienić również DO Titanium 8x56 ROH, ale to temat na oddzielny wątek.
Gdzie można od ręki kupić Zeissa?
Wysłany: Wto 20 Sie, 2013 Re: zeiss conquest hd 10x42
cervus napisał/a:
Witajcie!
Stałem się szczęśliwym właścicielem wyżej wymienionej w temacie lornetki. Piszę min. dla osób, które rozważają kupno. Otóż myślę, że zakup ten był jak na moje możliwości finansowe trafiony w 10! lornetka ostra, świetna głębia, odwzorowanie kolorów. Pokrętło ustawiania ostrości jest duże, wygodne w obsłudze i chodzi bardzo delikatnie i precyzyjnie nie wydając przy tym żadnych dziwnych dźwięków, o czym się nasłuchałem w przypadku np. vortexa. Muszle oczne są wykręcane i działają normalnie i bez zarzutu, o czym czytałem negatywną opinię- absolutnie dementuje, że pracują jakoś dziwnie. Jestem nosicielem okularów;) a z tą lornetką pracuje się idealnie z założonymi okularami. Lornetka jest solidna i bardzo dobrze wykonana. Jedynym mankamentem co jak myślę nie przeszkadza w obserwacji są osłony obiektywów, które lubią wypadać. Skrajnym estetom może przeszkadzać również guma którą lornetka jest pokryta, gdyż drobny pyłek lubi się przyczepić ale lornetkę zawsze można przecież umyć. Lornetkę dostaniemy w estetycznie wykonanym, funkcjonalnym etui, ściereczką do optyki oraz z bardzo dobrze wykonanym, wygodnym paskiem do noszenia na szyi. Wszystko jak sądzę wykonane z niemiecką precyzją gdyż conquest hd wykonany jest w Niemczech jak zapewniają wszystkie sygnatury na lornetce. Myślę, że sprzęt ten zadowoli każdego obserwatora przyrody, gdyż wiernie oddaje szczegóły a promocje cenowe jakie ostatnio pojawiły się mogą zachęcać do zakupu właśnie tego sprzętu w zamian niewiele tańszych np. vortexów.
Pozdrawiam!
Zgadzam się z tym, z jednym wyjątkiem, na brzegu pola widzenia występuje duża aberracja chromatyczna. Na środku jest dobrze korygowana, co wiąże się z dosyć ciekawym efektem. Patrząc prosto nie widzimy jej, natomiast czym bardziej kierujemy wzrok na skraj pola widzenia tym bardziej narasta. Osoby, które nie mają zwyczaju "biegania" wzrokiem po całym polu nawet jej nie zauważą.
Pole widzenie jest naprawdę duże i komfortowe jak na klasę 10x42. Lornetka dobrze leży w ręku i przy oku, jest jasna, nieźle radzi sobie o zmierzchu. Na zdjęciach wydaje się delikatna, ale jest dobrze ogumowana i sprawia wrażenie naprawdę solidnego urządzenia.
Niektórzy sugerują, że jest to ta sama optyka co w nowym Carl Zeiss Victory HT 10x42. Mimo niewątpliwie świetnych osiągów raczej wątpię w to, moim zdaniem jest to optyka klasy Vortex Viper HD 10x42.
Przesiadający się z tańszych modeli będą zachwyceni, posiadacze lornetek klasy premium stwierdzą tylko, że jest warta wydanych na nią pieniędzy.
Ja też dodam coś od siebie- bo byłem jedną z pierwszych osób, które zakupiły lornetkę w PL, tak więc mam ją już jakiś czas. Rzeczywiście aberracja na brzegach jest zauważalna, w moim egzemplarzu zawodzi też blokada lewego okularu i mogę go po prostu wykręcić. Kupując lornetkę wcześnie zdawałem sobie sprawę, że może być ona obarczona drobnymi problemami wieku dziecięcego. Jakkolwiek całość sprawia naprawdę świetne wrażenie... szczególnie jeśli uwzględni się cenę- która jest bezkonkurencyjna.
Hehehe... Bardzo podoba mi się fragment, gdy gość patrzy przez kosmicznie porysowane i wybrudzone wszystkim co się da obiektywy i mówi o "crystal clear view". To tyle jeśli chodzi o testy w których producenci testują własne produkty.
Ja też dodam coś od siebie- bo byłem jedną z pierwszych osób, które zakupiły lornetkę w PL, tak więc mam ją już jakiś czas. Rzeczywiście aberracja na brzegach jest zauważalna, w moim egzemplarzu zawodzi też blokada lewego okularu i mogę go po prostu wykręcić. Kupując lornetkę wcześnie zdawałem sobie sprawę, że może być ona obarczona drobnymi problemami wieku dziecięcego. Jakkolwiek całość sprawia naprawdę świetne wrażenie... szczególnie jeśli uwzględni się cenę- która jest bezkonkurencyjna.
Czytałem instrukcję do Conquesta HD i piszą, że ten okular można wykręcać do mycia. To może tak po prostu ma być jak jest u Ciebie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9