Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Sob 27 Lip, 2013
Canon EOS 60D czy Canon EOS 50D ?
Autor Wiadomość
lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 29 Lip, 2013   

tiktak, żeś się uczepił tej 1/8000s - chyba jedyna realna przewaga tego korpusu :lol:

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

tiktak, polecasz aparat, który ma być przede wszystkim do ślubów.
tiktak napisał/a:
Zajmuje się robieniem zdjęć sportowych
No ok, ale pytającemu chodzi nie o sportowe przeznaczenie, ale kotlety.
tiktak napisał/a:
i ten krótszy czas jest dla mnie priorytetem.
A po co aż taki krótki? Rozumiem sporty motorowe, ale pisząc mecz uznaję, że chodzi o ludzi. 1/8000s? Po co tak krótki w fotografii ludzi? Przy okazji - jakie ISO używasz by tak skrócić czas? A może focisz tylko na stadionach "olimpijskich", gdzie oświetlenie jest kategorii 4? Tak czy siak nie widzę powiązania z tematem tego wątku...

Co do różnicy miedzy 60D a D90 ja bym brał tego drugiego. Przez CLS i jako taką obsługę lamp - bo to się bardzo, ale to bardzo przyda przy ślubach.

Andrzej.M.
[Usunięty]

moronica napisał/a:
tiktak napisał/a:
Korzystam cały czas na meczach :)

z 1/8000s? serio? po co?

Kolega uznaje tylko "mrożonki" ... żeby boże broń żadnego ruchu nie było... :wink:

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

AndrzejM.Makuch, ale on mrozi ludzi, czy pociski z AK47? ;)

tiktak 
Uczestnik

Fotografia siatkówki bądź fotografowanie wyścigów motocyklowych, gdzie prędkości dają po kościach :) . Tak czy tak, ten czas mi się przydaje :) . Ponadto Karol Paciorek z Podcastu 35mm używa swojego wysłużonego Canona 40D .. :)

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

tiktak, to siatkowka plazowa czy jak? wybacz tiktak ze cie tak draze ale naprawde nie wierze, ze korzystasz z 1/8000s "caly czas na meczach"

tiktak 
Uczestnik

Siatkówka plażowa... przepraszam, nie wyraziłem się szczegółowo. Na hali schodzę przeważnie do 1/800-1/5000 :) .

kojut 
Entuzjasta

tiktak napisał/a:
Dużą przewagą 60D nad D90 jest dla mnie krótszy czas 1/8000

Które realnie, w większości przypadków, wykorzystujesz do...
tiktak napisał/a:
bardzo dobrze pracuje mi się na uchylanym
ekraniku, w D90 by mi tego bardzo brakowało .

A jak pytającemu bardziej pasuje kadrowanie w wizjerze?
tiktak napisał/a:
A przede wszystkim filmuję, dlatego w 1080p filmiki wyglądają jeszcze lepiej .

No to jest jakiś argument za. Ale jak p. Makuch zauważył- jeżeli chodzi o filmowanie, to są lepsze aparaty, oferujące podobne obrazowanie
tiktak napisał/a:
Akurat, mi się trzyma lepiej 60D, akurat trzymanie D90 sprawiało mi mniejszą przyjemność . Mój Canon lepiej leży mi w dłoniach.

Tobie, ale niekoniecznie innym i doradzanie komuś na podstawie tego, że Tobie dobrze w dłoni leże, to lekka pomyłka.
tiktak napisał/a:
Co do tematu to jeśli wybierać między 60D, a 50D to gdyby nie filmowanie brałbym spokojnie 50D.

Taka trochę niekosekwencja- odradzasz d90 a wziąłbyś 50d oferujący mniej nż nikon?

moronica napisał/a:
... korzystasz z 1/8000s "caly czas na meczach"

Ja to bym chętnie jakieś zdjęcia z meczów, wykorzystujące 1/8000s, zobaczył. :wink:

tiktak napisał/a:
1/5000

A przy jakim ISO? Chętnie zobaczę take zdjęcie!

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
Co do różnicy miedzy 60D a D90 ja bym brał tego drugiego. Przez CLS i jako taką obsługę lamp

No akurat 60D chyba nie ma nic gorzej pod tym względem? Sterownik jest, od tego właśnie modelu zaczął go Cwanon wreszcie dawać. Poza nieszczęsnym 1/8000, czy D90 nie ma MLU, że ktoś to wymienił w zaletach Canona? Jeszcze synchronizacja lampy do 1/250 pozostaje. No ale to wszystko nieważne, przecież najważniejszy jest DR! :lol:

Aha, czy naprawdę np. na ISO 1600 czy 3200 uważacie, że D90 zachowa się lepiej niż 60D? Tylko nie zamydlajcie oczu jakimś DR czy innym DXO, chodzi mi o realne zdjęcia, skoro już o ślubach i sportach była mowa.

Nie widzę tu co prawda specjalnej przewagi Canona, nawet po uwzględnieniu większej ilości pikseli, ale przewagi Nikona także…

ophiuchus 
Optyczny

tiktak, ale motory dobrze jest jednak focić z czasem oddającym wrażenie prędkości na zdjęciach... 1/8000 to moim zdaniem za krótko... nawet 1/800.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, chodzi o obsługę błysku. Tak, wiem. 60D tez obsługuje ale jednak...

komor 
Moderator

Jednak co? :)

tiktak 
Uczestnik

Jednak? Odpowiedz, z chęcią posłucham :) .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jednak wolę sposób obsługi błysku przez system nikona. Szczególnie przy szybko zmieniających się warunkach.

tiktak, Tobie z całym szacunkiem się to na nic nie zda.

tiktak 
Uczestnik

Wytłumacz dlaczego, proszę :) .

Odpowiedz do tematu