Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 700d , Nikon D7000, Canon 60D, Canon 650D
Autor Wiadomość
maestro 
Uczestnik

Wysłany: Pon 29 Lip, 2013   

http://www.stevehuffphoto...05/P1010022.jpg

75 1,8 w akcji - proporcja chyba 3:2

a tu wojtek 25mm f 0,95 http://www.stevehuffphoto...05/P1010010.jpg

a tutaj 17 mm 1,8 Olka http://www.stevehuffphoto...5/OP1010060.jpg

a tu ISO 3200 http://www.stevehuffphoto.../05/iso3200.jpg w OM-D Em5

W systemie m4/3 wiele się dzieje co dobrze rokuje na przyszłość - przynajmniej na ten czas.
Co będzie jednak dalej ? Czy owa matryca Sony pozwoli wycisnąć jeszcze coś więcej, czy to już max możliwości Olka ?
Mam trochę skazę do Olympusa, pomimo że robi solidny sprzęt, to mam obawę że znów zainwestuję w nowy system i znów się przejadę... W pewnym momencie Olek pójdzie inną drogą i powie STOP, robimy coś nowego (mniejszego, może z FF ?) i chcecie to zmieńcie system. Co z tego że wtopiłeś 10 tys. na sprzęt.
W E systemie wraz z rozwojem m4/3 wszystko stanęło. Dosłownie wszystko. Świetny ZD 50 f 2.0 to trochę mało - brak alternatywy. Jest za wolny, ociężały. Ogranicza mnie. Jeśli jednak ktoś jest bardziej cierpliwy to zapewne może dalej eksplorować jego możliwości.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 30 Lip, 2013   

Na Twoim miejscu kombinowałbym 4/3 i m4/3, albo może jakieś szkła manualne na E30.
Nie sprzedawałbym 4/3.
Nawet z e510 da się świetną fotografię robić. Kwestia, czy chce się natychmiast mieć najnowszy sprzęt i być w tym temacie na "topie", czy mając co się ma, próbować kreatywnie fotografować.
Piszę to, bo mając do czynienia z bdb szkłami Canona, używam najczęściej GX1 +20 1.7, a ostatnio najczęściej z Holgą 25 f8. Po prostu - to "szkło" - antyobiektyw - odpowiada temu co mam ochotę z fotografowaniem robić.

Andrzej.M.
[Usunięty]

maestro napisał/a:
Świetny ZD 50 f 2.0 to trochę mało - brak alternatywy. Jest za wolny, ociężały.

No nie wiem czy jakaś 75-tka APS-C czy nawet 100-tka w FF bedzie dużo szybsza.
Może - przeliczeniowo - jaśniejsza się znajdzie (85/1,4) za to czy optycznie lepsza?
Szklarnię masz naprawdę fajną , producenta który od lat konkuruje w optyce z "lajką" i to z dużym powodzeniem. Po ostatnich krokach do przodu i przegonieniu w jakości obrazka "niektórych" matryc APS-C - nie ma na co narzekać. Lepiej rob zdjęcia i pokaż wreszcie te własne , zamiast podpierać się "hufami". :wink:

muzyk 

AndrzejM.Makuch napisał/a:
nie ma na co narzekać.

Też tak myślę. Znam kogoś, kto e420 "cały czas" ma ze sobą i trzaska.

Często gęsto nie jakość sprzętu jest ważna, a pomysł na fotkę. :idea:

komor 
Moderator

nie ma na co narzekać

Oczywiście, że nie. Gdyby chodziło o Canona, to co innego. :)

muzyk 

komor napisał/a:
Gdyby chodziło o Canona, to co innego.

To już tylko sznur...

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sro 31 Lip, 2013   

Po ostatnich krokach do przodu i przegonieniu w jakości obrazka "niektórych" matryc APS-C - nie ma na co narzekać.

Ale pytający ma E-30 i E-510 sądząc ze stopki, a w nich sie nagle magicznie nic nie polepszyło dlatego że Olympus w nowych modelach poszedł po rozum do głowy z matrycami :mrgreen:
Dlatego tym razem zdecydowanie zgodzę się z komorem ;)

Andrzej.M.
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
komor napisał/a:
Gdyby chodziło o Canona, to co innego.

To już tylko sznur...

:lol: Jak popatrzeć na rezultaty z testów matryc najnowszych "olków" - to użytkownikom "cropów" canona tylko chyba zostaje... :mrgreen:

lotofag napisał/a:

Ale pytający ma E-30 i E-510 sądząc ze stopk

Nie tylko - "kilka szkiełek" też ma i w razie potrzeby ma co do nich dokupić nawet jeśli z konwerterem.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Sro 31 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

Jak popatrzeć na rezultaty z testów matryc najnowszych "olków" - to użytkownikom "cropów" canona tylko chyba zostaje... :mrgreen:

patrzeć to można ale trzeba jeszcze co nieco z tego rozumieć i widzieć co porównuje się do czego z naciskiem na to ostatnie :razz:

muzyk 

Jak popatrzeć na rezultaty z testów matryc najnowszych "olków" - to użytkownikom "cropów" canona tylko chyba zostaje...

litość wobec tych fabrykatów. :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Cytat:
litość wobec tych fabrykatów. :mrgreen:

Znaczy - drukarek i kopiarek? :razz:

maestro 
Uczestnik

Panowie, otóż tak, z mojej stopki musi zniknąć E-510 z dual kitem.
Sprzedałem. Aparat ten od dłuższego czasu był ze mną z sentymentu, wypieszczony, jak go wkładałem do pudełka przed wysyłką to wyglądał prawie jak w dniu zakupu. Miał zaledwie 10k klapnięć z małym haczykiem. Ten kto kupił zapewne będzie zadowolony - oby się dobrze sprawował ;)

Mam E-30 z dobrymi szkłami typu: ZD 50 f2, ZD14-54 II f2,8-3,5 (gdyby nie te dwa szkła to już dawno pożegnałbym się z Olkiem) no i 9-18 oraz makro ZD 35 mm

Nad tym ostatnim zastanawiam się czy go też nie sprzedać. Zrobiłem nim - kurka prawie że nic nim nie zrobiłem .... leży sobie samotnie w plecaczku. Używam do makro zd50 - ze względu na ogniskową. Jedyne co, to może jakbym kiedyś robił foto, ale statyczne, czyli może jakaś moneta itd. to może bym z niego skorzystał. Po prostu nie umiem nim robić zdjęć, ręce mi się trzęsą zbytnio chyba ;) Wiem że fotografujący robią tym obiektywem cuda, ale ja nie umiem tak blisko podejść fotografowanego obiektu. Pszczółki nie uchwycę bo spłoszę, zanim podejdę... Kwiatek, jak się rusza też ciężko - wg mnie najlepiej tym obiektywem robić na manualu, idealnie trafię tam gdzie chcę i z najmniejszą głębią ustawioną ręcznie, ale tak jak pisałem wyżej - lepiej pasuje on do statycznych obiektów. Czy w takim razie jest sens żeby to szkło się u mnie marnowało ? Czy wykorzystałbym je z m4/3 - poczułbym różnicę ?

Z E-30 i szkłami zamierzam się zgodnie z Waszymi propozycjami oraz radmi wstrzymać. Zobaczymy co Olek wymyśli, podobno coś ma nadejść w systemie E - czyli starym 4/3.

Zamierzam na razie dokupić E-Pl3 i szkło 45 1,8 oraz niedługo po tym jakąś stałkę spacerówkę. Może 17 mm f 1,7 Olka - szkoda, że nie jest super ostry od pełenej dziury. E-Pl3 bawiłem się dwa dni temu oraz dzisiaj (jest właśnie po północy więc minus jeden dzień). Fajny aparacik, nie jest to OM-D EM5, ale jak już zbiorę troszkę szklarni, to i przyjdzie czas na zmianę ;) W międzyczasie stanieją starsze modele. Obecnie w cenie niewiele ponad 1000 zł wraz z 14-42, którego mam nadzieję nie będę zbyt długo użytkował, chyba jest to kusząca oferta. Nawet jak go sprzedam za powiedzmy rok, to dużo na nim nie stracę, najwyżej 500 zł. Co sądzicie o takim posunięciu.
Znalazłem dodatkowy atut korpusów m4/3 - a mianowicie jest to tak prosty w obsłudze sprzęt, że każdy czy to na ulicy czy w restauracji może nam zrobić rodzinne zdjęcie i nie musi znać się na fotografowaniu, ten aparat zrobi wszystko sam. Złapie twarz i ustawi ostrość gdzie trzeba sam. Sprawdzone dzisiaj z żoną - ruszała głową oraz ciałem, jak szalona, a ja dodatkowo aparatem i tak strzelił celnie ;)
Jest to warta rozważenia kwestia, zwłaszcza dla rodzin, które chcą kupić np. lustrzankę, gdyż przykładowo wielokrotnie prosiłem kogoś o zrobienie zdjęcia, i rożnie to bywało, najpierw temu komuś trzeba było przedstawić krótką instrukcję, gdzie nacisnąć, gdzie jest wizjer, że trzeba tam spojrzeć, że spust nacisnąć do połowy i ustawić ostrość na twarzy ... i nie zawsze wychodziło ;)

muzyk 

Wysłany: Czw 01 Sie, 2013   

maestro napisał/a:
Zamierzam na razie dokupić E-Pl3 i szkło 45 1,8

Słoik tak, Epl3 nie.
Lepiej GX1. Będziesz mega zadowolony (piszę, bo mam i znam).
maestro napisał/a:
Może 17 mm f 1,7 Olka

17 jest albo 1.8 albo 2.8
Polecam 20 1.7 Panasonica - jest lepszy od obu - razem wziętych.
maestro napisał/a:
Znalazłem dodatkowy atut korpusów m4/3 - a mianowicie jest to tak prosty w obsłudze sprzęt, że każdy czy to na ulicy czy w restauracji może nam zrobić rodzinne zdjęcie i nie musi znać się na fotografowaniu

Błąd. Tak można i lustrem, jeśli "komuś" ustawisz.

Atut m4/3 to miniaturyzacja przy zachowaniu rozsądnej jakości obrazu (oczywiście w połączeniu z odpowiednimi szkłami) i możliwość adaptacji wszystkiego, przez co światło wpada, przy czym ta ostatnia cecha najpełniej objawi się w aparaciąteczku o nazwie GX7. Takie maleństwo "full wypas".

RB 

Ma byc mały i tani, obsługa Ci się podoba i w razie czego za jakiś czas możesz bez bólu zamienić na lepszy korpusik - kupuj. GX1 za cenę epl3 nie dostaniesz, no way. A to też model schodzący, improvement niby jest, ale juz sa wyraźnie lepsze m43. Jak Ci odpowiada epl3 - kupuj. Zresztą - wysoce prawdopodobne że i 310 sprzedasz po takim ruchu ;-)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Jeśli ci się podoba - kupuj i używaj do woli. Bo ważne jest jedno - żeby aparatu używać , a nie żeby leżał w szafie. Jeśli aparat nie leży w ręce i menu jest nie takie - to zniechęca do używania jak kiepski nauczyciel do przedmiotu... Zatem jeśli ciągnie do robienia zdjęć - to bierz , jak odstręcza - sprzedaj. Powodzenia. :wink:

Odpowiedz do tematu