Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaką lornetkę wybrać ?
Autor Wiadomość
Dale 
Rozmowny

Wysłany: Wto 30 Lip, 2013   

kivirovi napisał/a:
(...)
typowo dzienna opcja obserwacji, koniecznie z podpórką. Wtedy zostają jeszcze dwa zrośnięte buraki cukrowe - sprzedawane jako Docter Nobilem 15x60 :)

Hehehe, Kivirovi uwielbiam Cię czytać :lol:

Reklama

witcher 
Nowy

kivirovi napisał/a:
Wydaje mi się że zbłądziłeś po nocy ;)
Pole widzenia w nocy wcale nie odgrywa znacznej roli, no dobrze - jeśli obserwujesz gwiazdy albo masz problemy z wcelowaniem, to tak.

Albo gdy znajdujesz się na otwartej przestrzeni.

Abs 
Optyczny

kivirovi napisał/a:
Zestaw: 8x32 / 7x42 / 10x42 jest zbyt jednolity moim zdaniem, ...

Przychylam się do tej opinii...niby można ale moim zdaniem czas pokaże, że różnice w użytkowaniu będą niewielkie. Do 8x32 pasuje mi np. 10x50 lub 10x42 a dalej zależy czy nocna czy z powerem. Ciekawy jest Monarch X 8,5x45 i 10,5x45 - choć to nie Zeiss to dość przyzwoity sprzęt.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

@maar, to jest wszystko znacznie lepszy sprzet. W dzien czy w nocy chodzisz wiecej? Do tego sie problem powoli sprowadza.

@dzieki Dale, to tylko rozwiniecie idei "lornetek bulwiastych"

@witczer, Na otwartej przestrzeni nie musisz miec zrenicy wyjsciowej 7mm, nawet 5 wystarczy, a co dopiero 5.5-6 i wtedy o pole widzenia nie potrzeba juz walczyc jak o Nicee.

Ja wiem czy Monarch sie tak wiele rozni od DOT ROH...

maar 
Początkujący

Abs napisał/a:
kivirovi napisał/a:
Zestaw: 8x32 / 7x42 / 10x42 jest zbyt jednolity moim zdaniem, ...

Przychylam się do tej opinii...niby można ale moim zdaniem czas pokaże, że różnice w użytkowaniu będą niewielkie. Do 8x32 pasuje mi np. 10x50 lub 10x42 a dalej zależy czy nocna czy z powerem. Ciekawy jest Monarch X 8,5x45 i 10,5x45 - choć to nie Zeiss to dość przyzwoity sprzęt.

Miałem przez pewien czas równocześnie 8x32, 8x42, 8x56 i tak naprawdę najwięcej użytkowałem 8x32, rzadziej 8x56. W tym okresie nie korzystałem z 8x42, nie czułem takiej potrzeby.
Zwróćcie uwagę, że proponowany zestaw 7x42 i 10x42 bardzo dobrze się uzupełnia. Jedna lornetka wieczorowo-nocna, druga typowo dzienna (wymiary zewnętrzne zbliżone - długość około 15 cm jest dla mnie najbardziej ergonomiczna: wielkość i dopasowanie okularów).
Przy 8x32 wieczorem często brakowało światła, a nie zawsze miałem pod ręką 8x42 lub 8x56. W takim wypadku rolę uniwersalnej lornetki prawdopodobnie przejmie 7x42.
Vortex Viper 8x32 wcale nie jest taką małą i lekką lornetką jak to się wydaje czytając specyfikację, ale za to ma spore ograniczenia - światło. Jako lornetka turystyczna i podręczna sprawdza się świetnie, jako uniwersalna niekoniecznie, szczególnie późną jesienią i zimą.
Lornetki 10x42 w przeciwieństwie do 10x50 mają większe pole widzenia, są mniejsze i prawdopodobnie lepiej optycznie skorygowane, oczywiście kosztem światła.
Wcześniej proponowane lornetki to Zeiss Conquest HD 10x42 w cenie 3100,00 zł i Vortex Razor HD 10x42 w cenie 5600,00 zł. Tak wiec wcale nie jestem nastawiony na Zeissa.

kivirovi 
Optyczny

Nie mam przekonania, ze potrzebujesz az 3 (tym bardziej po ostatnim poscie) i to bardzo podobnych kup lepiej jedna b. dobra, moze wlasnie 7x42... Mozesz sobie krzywde zrobic obkladajac sie bytami ponad potrzebe.

maar 
Początkujący

Nie potrzebuję trzech, zostaną 7x42 i 10x42 (optymalna różnica w jasności i powiększeniu).
Resztę oddam rodzinie i znajomym, zresztą są chętni.

witcher 
Nowy

kivirovi napisał/a:

@witczer, Na otwartej przestrzeni nie musisz miec zrenicy wyjsciowej 7mm, nawet 5 wystarczy, a co dopiero 5.5-6 i wtedy o pole widzenia nie potrzeba juz walczyc jak o Nicee.

Kiedyś naczytałem się na birdsforum że tak właśnie jest. Ale empirycznie zostanę jednak przy źrenicy wyjściowej 7mm.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 31 Lip, 2013   

maar napisał/a:
...
Resztę oddam rodzinie i znajomym, zresztą są chętni.

Skoro mowa o chętnych - na Vipera zgłaszam się jako znajomy z forum :wink: :grin:

maar 
Początkujący

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013   

Niestety popyt przewyższył podaż, ze starego sprzętu nic już nie zostało.
Kupiłem Nikona EDG 7x42 i zastanawiam się nad zróżnicowaniem zestawu.
Zmieniłem całkowicie pierwotną koncepcję, aktualnie biorę pod uwagę lornetki: Nikon se 10x42 cf lub Swarovski Optik Habicht 10x40 W.
Ze względu na jakość optyczną skłaniam się w kierunku Nikona, ale niestety od paru dni nie mogę go nigdzie kupić, a sprzedawcy nie potrafią sprecyzować terminu dostawy.
Kusi mnie klasyczny wygląd Habichta (dlaczego w komplecie brak osłon na obiektywy?), ale wolę aby jakość optyczna i mechaniczna pozostała na poziomie Nikona EDG 7x42.
Warto dalej szukać Nikona, czy może jednak zadowolić się Habichtem?

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013   

Nikon jest piekny ale schodzi z magazynow. W Polsce juz od paru lat bardzo trudno go dostac. Jesli planujesz go uzywac w dzien to nie skreslaj tez Nikon SE 12x50. Habicht to klasyk, ma wartosc w znacznie wiekszym stopniu kolekcjonerska. Niewykluczone, ze oczaruje cie klasycznym wygladem. Nikon jest jednak oplywowy i nowoczesnie ogumowany.
Sporo porro robi tez Optolyth (Alpin) ale ich nie widzialem. Sa popularne w Niemczech i chwalone a wygladaja jakos pomiedzy SE i Habicht.

Ja przede wszystkim proponuje odczekac miesiac i spokojnie poszukac.

maar 
Początkujący

Wysłany: Sob 10 Sie, 2013   

Nikon se 10x42 ze względu na bardzo dobre parametry optyczne i mechaniczne jest jedną z najlepszych lornetek porro na rynku. Jak na jego tle wypada Nikon 10x35E II, jakie są odczuwalne, praktyczne różnice, pomijając wielkość źrenicy?

kivirovi 
Optyczny

Nikon EII jest konstrukcja klasyczną i odscoolową i nie jest ogumowany... Moim zdaniem ładniej wygląda. SE jest bardzo zgrabna i jak na porro mało bulwiasta i bardzo dobrze leży w dłoniach. Wyniki testów możesz bezpośrednio porównać i różnice są niewielkie. Porównanie i linki do testów:
http://www.optyczne.pl/po...d2=100&add3=804
Jako reprezentanta EDG wybrałem 7x42 bo ma większą źrenicę i chyba będzie bardziej reprezentatywnie pokazywał możliwoście 7x42. Dołożyłem też HG, skoro już się uparłeś na Nikona.

Cechą 10x35 jest bardzo duże pole widzenia (70st). W SE jest ono na poziomie przyzwoitości (60st) zaś w EII jest po prostu luksusowe. EII ma o 10% niższą transmisję, co znów najprawdopodobniej nic nie znaczy, po ostatnich oświadczeniach Arka, że gdy zmienił metodykę pomiaru transmisji nie skalibrował starej w stosunku do nowej. Sądząc po wykresie EII wg starej metodyki miałaby niemal 90% zaś SE zapewne osiągnęłoby o kilka procent mniej wg nowej..

Zastanawiam się tylko co Ci da zakup równie dużej lornetki co EDG 7x42 ale porro - 10x35... To chyba tylko takie ciekawostkowe podejście: jak to jest mieć porro i jak to jest mieć klasyka.

maar 
Początkujący

Niestety masz rację. Nie spodziewałem się, że 7x42 niemal w całości pokryje moje zapotrzebowanie, świetnie sprawdza się nie tylko w dzień, ale również wieczorem i w nocy.
Wcześniej dużą wagę przykładałem do gabarytów, co skutkowało znacznym ograniczeniem w wyborze urządzeń. Nikon EDG 7x42 jest dużą, wygodną w użytkowaniu lornetką, która swoją ergonomią i jakością (optyczną i mechaniczną) przekonała mnie do siebie.
Z lornetkami porro nie miałem do czynienia od ponad dwóch lat, nie pamiętam, czy w ogóle istnieje jakaś odczuwalna różnica pomiędzy porro a modelami dachowymi.
Obecnie mogę sobie pozwolić na zakup dodatkowej lornetki tylko dla kaprysu, z ciekawości. Ale niestety, aby była używana nie może być dużej różnicy w jakości optycznej i mechanicznej pomiędzy nią, a lornetką, którą obecnie posiadam. Powinna również mieć jakąś cechę odróżniającą ją od 7x42, w tym przypadku będzie to powiększenie 10x.

kimek27 
Optyczny

Miałem okazje mieć do testów 8x30 EII wraz z moją 8x32 SE. EII jest mniej ostra i kontrastowa, ma za to większe i przyjemniejsze pole widzenia. Zdecydowanie łatwiej się przez nią patrzy. EII sprawia wrażenie delikatniejszej, ale to tylko wrażenie. SE jest mile ogumowana jednak proszkowe malowanie lubi się szczerbić co nie przystoi tej klasie sprzętu. Jeśli miał bym wybierać jeszcze raz to wybrał bym EII ze względu na dużo dużo łatwiejsze obserwacje przez model EII.

Odpowiedz do tematu