Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Sie, 2013 Canon Powershot SX50 HS czy Nikon Coolpix P520
Witam wszystkich jestem tu nowy i mam nadzieje że mi poradzicie co kupić.
Potrzebuje apart do amatorskich zdjęć i nagrywania wideo moje priorytety
Obrotow wyświetlacz
Nagrywanie wideo FUL-HD dobrze by było 60 kl/s
Zdjęcia JPG mi starczy
duży nacisk stawiam na wideo bo będe bardzo często nagrywał filmy oraz musi mieć obrotowy wyświetlacz gdyż jestem niepełnosprawny i ułatwia mi to prace z aparatem.
wytypowałem dwa
Canon Powershot SX50 HS
Nikon Coolpix P520
ale licze na waszą pomoc
Kwota to max 1800zł
Dodam że mam starego canona A620 i jest nie do zdarcia
Constant F2,8 rzecz unikalna i super użyteczna w zakresie tele.
Niższe ISO krótszy czas migawki i szybszy AF to ważne aspekty.
Policz ile wyższe ISO trzeba włączyć w Canikonach i ile kaszy dosypać do zdjęć z tego powodu.
Wideo jedno z najlepszych na rynku.
Świetny wizjer, odchylany ekran, stopka na flash mikrofon, możliwość podpięcia konwerterów tele/wide.
Jeżeli nie pstrykasz w tele odpuść megzoomy w ogóle i zainteresuj się LX7 24-90 F1,4-F2,3.
No ale jeśli np. ptaszki, air showy i takie tam są tematem zdjęć to lepszym wyborem jest FZ200
Czytam to forum od kilku tygodni i nie mogę już dłużej czytać tych głupot od znawców i superprofesjonalistów od zdjęć i aparatów cyfrowych. Posiadam Canona sx50hs i jestem po urlopie nad morzem Gdzie spędziłęm prawie 2 tyg. Zoom rzędu 50x jest jak najbardziej przydatny i robienie fotek jachtom z dużej odlegośći jest przyjemnością. Pragnę zaznaczyś że przy zbliżeniu rzędu 50x w dobrym świetle obraz jest znakomity i warto mieć aparat o takim zoomie. Tu ciągle jedno i to samo znawcy piszą że mały zoom to najlepszy aparat. Tak jesli siedzi sie w domu ciągle i robi zdjęcia w półmroczności. Ale wiekszość ludzi szuka aparatu do robienia zdjęcia na wakacjach i nie wciskajcie im jedno i to samo, już nie wspominając o lustrzankach bo i tutaj próbujecie wcisnąć komuś lustro a on zrobi 3 zdjęcia w roku. Testy tu na optycznych pokazały że 50x zoom i canon sx 50 radzi sobie doskonale. wszyscy znajomi co oglądali zdjecia z wakacji są zachwyceni jakością i nikt nie wnika w jakieś drobne ...... bo to nie pracownia fotograficzna tylko normalne życie.Amen.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 09 Sie, 2013, w całości zmieniany 1 raz
No najlepiej nie mając argumentów lepiej zahaczyć o język polski bo to faktycznie najważniejsze tutaj, nie aparaty tylko pisownia. I to pisze moderator.
przemek79f, gdybyś czytał trochę dłużej wiedziałbyś, że świętym graalem jest aparat co ma zuuma x milion, pierdylion pikseli, zrobi super fotę nie tylko na plaży, ale też wieczorem w pubie. A ponieważ tylko niewiele osób wie, że jak "dla nas jest jasno, to wcale nie oznacza, że dla aparatu też" - właśnie kwestie jasnego obiektywu i większej matrycy rosną na znaczeniu.
Czytam to forum od kilku tygodni i nie mogę już dłużej czytać tych głupot od znawców i superprofesjonalistów od zdjęć i aparatów cyfrowych. Posiadam Canona sx50hs i jestem po urlopie nad morzem Gdzie spędziłęm prawie 2 tyg. Zoom rzędu 50x jest jak najbardziej przydatny i robienie fotek jachtom z dużej odlegośći jest przyjemnością. Pragnę zaznaczyś że przy zbliżeniu rzędu 50x w dobrym świetle obraz jest znakomity i warto mieć aparat o takim zoomie. Tu ciągle jedno i to samo znawcy piszą że mały zoom to najlepszy aparat. Tak jesli siedzi sie w domu ciągle i robi zdjęcia w półmroczności. Ale wiekszość ludzi szuka aparatu do robienia zdjęcia na wakacjach i nie wciskajcie im jedno i to samo, już nie wspominając o lustrzankach bo i tutaj próbujecie wcisnąć komuś lustro a on zrobi 3 zdjęcia w roku. Testy tu na optycznych pokazały że 50x zoom i canon sx 50 radzi sobie doskonale. wszyscy znajomi co oglądali zdjecia z wakacji są zachwyceni jakością i nikt nie wnika w jakieś drobne ...... bo to nie pracownia fotograficzna tylko normalne życie.Amen.
Ciężko pogodzić wszystkie aspekty. Trzeba wybrać optymalny kompromis.
Panasonic też mega mega zoom bo nawet 60x w modelu FZ270.
Ale i tak radziłbym wybrac FZ200 bo całościowo rzecz ogarniając to lepszy aparat.
Trochę zdjęć z FZ200 jest w tym wątku:
http://forums.airshows.co...php?f=8&t=52847
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10