Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Leica dla ubogich..
Autor Wiadomość
d.prowadzisz
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Lip, 2013   Leica dla ubogich..

Witam!

Czy ktoś z Was forumowicze ma jakieś doświadczenia z bezlusterkowcem oraz obiektywem z bagnetem M mount? Korpus ma robić za protezę cyfrowej Leica M póki sobie takiej nie sprawię :)

Konstrukcje m4/3 raczej odpadają z powodu mnożnika x2. Myślałem o Fuji X-E1.

Z obiektywów to Leica Elmarit lub Summicron 28mm, Voigtlander Ultron 28mm lub Zeiss Biogon 28mm ew. M-Hexanon.

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Lip, 2013   

To Fuji XE-1 ma bagnet Leica? Jeśli nie, to jak zamierzasz montować wymienione obiektywy?
Swoją drogą to bardzo fajne korpusy z dobrymi matrycami X-Trans, XE-1 daje taki sam obraz jak X1-Pro.

d.prowadzisz
[Usunięty]

Są przejściówki z bagnetów bezlusterkowców na bagnet M.

Andrzej.M.
[Usunięty]

I te przejściówki przenoszą napęd AF i wszystkie informacje?

d.prowadzisz
[Usunięty]

Obiektywy z mocowaniem Leica M nie mają AF a przysłonę ustawiasz na pierścieniu. Informacja o punkcie ustawienia ostrości jest przenoszona mechanicznie (nawet w najnowszych, cyfrowych M) ale w bezlusterkowcach (z powodu braku dalmierza) nie jest ona konieczna.

http://farm9.staticflickr...06878dd72_z.jpg

Może ktoś z Was ma doświadczenia związane z konkretną kombinacją korpus-obiektyw i może coś polecić?

[ Dodano: Pon 29 Lip, 2013 20:23 ]
Znalazłem jakieś rzeczowe info w tym temacie.

http://www.stevehuffphoto...gxr-comparison/

[ Dodano: Pon 29 Lip, 2013 20:29 ]
http://www.stevehuffphoto...-terence-jones/

http://www.stevehuffphoto...-dirk-de-paepe/

michal5150 
Nowy

Wysłany: Nie 04 Sie, 2013   

Doświadczenia wprawdzie nie mam, ale może to Cię zainteresuje:
http://www.ricoh.com/r_dc/gxr/unit5.html

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013   

Jeśli chodzi o Leicę dla ubogich, to raczej Epson R-D1

Andrzej.M.
[Usunięty]

Pod warunkiem że jest jakaś kontynuacja - bo odrobinkę leciwy model , pewnie w sklepach już go dawno nie ma , nawet na wyprzedażach... :wink:

Arek 
Redaktor

d.prowadzisz, w zasadzie do każdego bezlusterkowca podłączysz teraz obiektywy M.

MZ Fuji nadaje się do tego najlepiej ze względu na świetną jakość obrazu, design który pasuje to tematu i oryginalną przejściówkę produkowaną przez Fuji. Przejściówek no-name nie polecam - potrafią pracować loteryjnie.

d.prowadzisz
[Usunięty]

Dzięki za informacje. Z przejściówkami miałem problemy, pracuję tylko na markowych.

Myślałem właśnie o Fuji X-E1. Bardzo żałuję, że X-Pro1 nie ma potwierdzenia ostrości w trybie wizjera optycznego. Skoro mam dopłacać za wizjer optyczny i z niego nie korzystać to już wolę X-E1. Jeżeli X-Pro1 to tylko obiektywy Fuji XF.

Epson R-D1 jest już stary, a ceny używanych sztuk na Ebay (nie licząć cła, vat i przesyłki) oscylują w okolicach 1500$. To już są ceny kolekcjonerskie.

X-E1 z Ultronem 21/1.8 albo 28/2.0 to byłby niezły zestaw. Zwłaszcza, odkąd Fuji ma focus peaking. Sony NEX-6 też ciekawie wygląda.

Trochę mnie rozczarowuje jakość tych wizjerów elektronicznych.

Fajny zestaw

Znalazłem jeszcze trochę informacji w temacie: http://www.rangefinderfor...t=125112&page=1

Andrzej.M.
[Usunięty]

X-pro1 faktycznie bardzo fajny aparat miałem okazję nim się "pobawić" na sesji zdjęciowej , tyle że z optyką fuji - szybki i celny, no i jakość optyki bez zarzutu. Znaczy stałek, bo zooma żadnego chyba nie używałem.
XE-1 też przyjemny. Jeśli jest do tego firmowa przejściówka - to powinno być ok.

mavierk 
never knows best

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013   

Tylko w czym lepsze bedzie 28/2.8 (po cropie 42mm czyli juz standard) od 18/2, które bedzie właśnie odpowiednikiem 28/2.8 na pelnej klatce?
A jesli nawet, to uzywane M8 za jakies 8k pewnie mogloby wpasc.

d.prowadzisz
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Sie, 2013   

Szkło z bagnetem M podejdzie mi też do Cyfrowej M, do innych bezlusterkowców, do analogowej Bessy czy Hexara-RF lub Zeissa ZM albo Leica. Taka inwestycja jest po prostu bardziej opłacalna. Używany Summicron za 4k jest praktycznie niezniszczalny i posłuży mi lata.

moronica 

Pomogła: 106 razy

d.prowadzisz, naprawde wiele osob w ktoryms momencie tesknie spogladalo w stroke Leiki z mysla, ze kiedys sobie ja sprawia, ale potem wracaja na ziemie. teraz jestes napalony by kupic sobie M w przyszlosci, ale wcale nie jest powiedziane, ze faktycznie tak zrobisz. nie lepiej kupic sobie jakiegos zeissa do juz posiadanej lustrzanki? rowniez bedzie niezniszczalny

d.prowadzisz
[Usunięty]

Miałem analogową M (M4-P) i wkrótce będę miał podobną, analogową lub Bessę albo Ikona więc raczej to nie jest pieśń przyszłości :)
Wolę mieć szkła, które podejdą mi do każdego korpusu.

Odpowiedz do tematu