Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No dobra nie bede spierał się . Wytłumacz mi w takim układzie jak chcesz na laptopie to zrobić tam nie ma przycisków oddzielnych do monitora . Dwa firma nvidia przy kartach graficznych geforca ma magiczny soft na którym ewidetnie jest możliwość ustawiania gamy i odceienie bieli i czerńi nie mam jak teraz ci to udowodnić ale jutro koło 18 powinienem byc w domu to ci ssa wkleje . Nie wiem czemu upieracie się przy tym. Daje typowa sytuację nie było zadnej ingerencji zmieniania koloru na samym monitorze czyli nie ustawilem tam innej gammy kolorów niz na karcie to jaki sens go ustawiać skoro mam to ustawione na sterownikach kart/monitora skoro one są powiązane ze sobą... może i ja nie rozumiem... wkleje ci ssa z tym że to da się robić korekcje bieli i czerńi...
Wytłumacz mi w takim układzie jak chcesz na laptopie to zrobić
Na laptopie niemal zawsze jedyną opcją jest sprofilowanie wyświetlacza, tak by jego odchyłki od wzorca (przy danej jasności podświetlenia) korygowała karta graficzna. Ale by właściwa korekcja była możliwa, potrzebny jest profil opisujący rzeczywiste zachowanie wyświetlacza, tak by karta mogła podawać odpowiednio skompensowane wartości. Potrzeba też oczywiście oprogramowania, które w pełni obsługuje CMS, czyli respektuje zarówno profil zdjęcia, jak i monitora i jest w stanie prawidłowo przetłumaczyć jedno na drugie.
Nawet regulacji jasności (czyli podświetlania)? Nie wierzę. Co to za tandeta?
MateuszF napisał/a:
Dwa firma nvidia przy kartach graficznych geforca ma magiczny soft na którym ewidetnie jest możliwość ustawiania gamy i odceienie bieli i czerńi
Olej ten badziewny soft.
Trzy - soft do profilowania potrafi tak zagrzebać w systemie, że karta nie będzie miała nic do gadania.
MateuszF napisał/a:
skoro mam to ustawione na sterownikach kart/monitora skoro one są powiązane ze sobą
Tak jak przy profilowaniu drukarek Pierwsza zasada - powyłączać wszelkie ulepszacze driverów, których celem nie jest prawidłowe oddanie kolorystyki, a uczynienie obrazu bardziej miodnym, atrakcyjniejszym dla oka, tak by przyciągnąć w markecie najwięcej klientów.
Wysłany: Czw 08 Sie, 2013
Krótko mówiąc żeby zdjęcie wyglądało tak samo na lcd aparatu, w komputerze i potem na papierze to droga przez mąkę plus kalibrator, oświetlenie i tak dalej. Następnie to zdjęcie, tu czy gdzie indziej wstawione będzie i tak obejrzane przez widzów mających monitory ustawione od Sasa do lasa, albo w ramkach na ścianie przypadkowo oświetlonego pomieszczenia. Krótko mówiąc dla amatora sztuka dla sztuki, głowę mu powinno to zaprzątać o tyle o ile i nie za bardzo, żeby weny twórczej nie stracił. Jeśli zdjęcie będzie poprawnie naświetlone, to jak już będzie trzeba, to się da z nim zrobić wszystko, albo prawie wszystko.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Sie, 2013
maziek - trafiłeś dokładnie w sedno! I na dobrą sprawę toczenie bojów o kalibrację nie bardzo ma sens , jeśli tylko potrzebujemy z grubsza wiedzieć jakie kolory mają mieć odbitki - dokładnie i tak się nie dowiemy - bo to zależy również od tego jak dany lab trzyma parametry, i od operatora, w jednym będzie "zimniej" w innym troszkę "cieplej".
Nawet robiąc zawodowo - można się natknąć na klientów nie zawsze wiedzących co i jak. Miałem taki przypadek - klient wybrzydzał na kolorystykę zdjęć , klient mający wydawnictwo książek - więc zdawało by się "fachowiec" . Tyle że monitory miał ustawione "na rześkie światło" - czyli zimne , bo do korekty tekstów.
Oczywiście co innego do druku, tu nie ma zmiłuj...
Panowie moge wam nawet wklejic jak chcecice ssa gdzie na kracie mam mozliwosc zmienienia zakresu tonalnego. Nie gniewajcie sie nie podwazam waszej wiedzy tylko staram sie pokazac ze wasz punkt widzenia nie jest powiedzmy jedynym tym dobrym. To o czym mowicie zaprzeczalo by po prostu istnienia wielu softow nawet do telewizora ktory w dzisiejszych czasach jest praktycznie i monitorem.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 09 Sie, 2013
MateuszF napisał/a:
anowie moge wam nawet wklejic jak chcecice ssa gdzie na kracie mam mozliwosc zmienienia zakresu tonalnego. Nie gniewajcie sie nie podwazam waszej wiedzy tylko staram sie pokazac ze wasz punkt widzenia nie jest powiedzmy jedynym tym dobrym. To o czym mowicie zaprzeczalo by po prostu istnienia wielu softow nawet do telewizora ktory w dzisiejszych czasach jest praktycznie i monitorem.
MateuszF, nie obraź się ale koledzy maja rację i nie ma żadnego ale.
Argument, który użyłeś jest dość absurdalny, jest tyle softu na świecie, który jest totalnie z du.py, że szkoda na to strzępić klawikord a "magiczny soft od nvidii" jest łatkowany częściej niz obcinasz paznokcie.
Telewizory w dzisiejszych czasach raczej udaja tanie monitory ze sklepu z lodówkami, oczywiście nie wszystkie, są lepsze i są gorsze a geforce (zależy jaki) może być i wydajny ale "nie urywa" w porównaniu do innej firmy w tej samej cenie, moze tobie robi physx, bo mi nie.
Masz wizjer elektroniczny czy optyczny? Matryca inaczej interpretuje rzeczywistość niż ludzkie oko. Komputer nie ma nic do rzeczy (ewentualnie źle skalibrowany monitor).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9