Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam okazję od nie dawna robić tą puszką zdjęcia.
Jak do tej pory same pozytywne odczucia. Co do szybkości - wydaje się być bardzo szybki.
Duży jasny wizjer, fajne podświetlenie wartości (min. przysłony, migawki).
elijah [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Sie, 2013
To musi byc masakrycznie dobry aparat, jako ze w pare miesiecy po pojawieniu sie go na rynku poswiecony jemu watek zawiera raptem trzy posty.
No ale jak nie ma na co narzekac, to o czym rozmawiac?
To musi byc masakrycznie dobry aparat, jako ze w pare miesiecy po pojawieniu sie go na rynku poswiecony jemu watek zawiera raptem trzy posty..
Powodem jest raczej to, że aktywni forumowicze fotografują czym innym. Jestem chyba jedyny, który tutaj fotografuje tym wynalazkiem. Pytanie tylko, czy jestem aktywnym użytkownikiem?
W stosunku do D90 bardzo zmieniła się praca na wysokim ISO. Nie ma już problemu z brzydkim kolorowym szumem i fotografie są akceptowalne nawet na bardzo wysokim ISO. Pojawił się za to szum, przypominający ziarno w materiałach do fotografii analogowej. Jest go moim zdaniem więcej, niż przewiduje ustawa.. W efekcie odszumiam zdjęcia zrobione w pomieszczeniach już przy ISO 400, gdzie przy zdjęciach zrobionych D90 na ISO 400, szumem nie przejmowałem się w ogóle.
W efekcie odszumiam zdjęcia zrobione w pomieszczeniach już przy ISO 400, gdzie przy zdjęciach zrobionych D90 na ISO 400, szumem nie przejmowałem się w ogóle.
Ale porównujesz per-pixel te dwie matryce, tak? Bo nie chcesz chyba powiedzieć, że po przeskalowaniu 24mpix do 12mpix szumu na ISO 400 widać więcej niż z D90? Naprawdę chce Ci się odszumiać ISO 400, tym bardziej jeśli szum jest „szlachetniejszy” niż kiedyś?
Zaraz wychodzę z domu i teraz będzie mi trudno. Postaram się wieczorem załączyć jakiś przykład.
elijah [Usunięty]
Wysłany: Pią 09 Sie, 2013
Tutejszyn, no prosze, a jednak jest o czym narzekac
A tak powaznie, to rowniez czekam na jakies sample, zwlaszcza ze rozwazam aktywnie D7100 jako nastepce do D90 (no chyba ze D400 wyskoczy w ciagu 2-3 mcy, daje Nikonowi czas do grudnia)
Ciekawi mnie tez, czy ten "szum" albo tez i "ziarno" sa do usuniecia zwyklymi programami do odszumiania, jak ACR?
PS. a co dla Ciebie oznacza "akceptowalnosc na wysokim ISO"? Dla mnie D90 daje rade bez problemow do 800, ISO1600 tylko kiedy musze, i na palcach lewej reki drwala po wypadku moglbym policzyc wyskoki powyzej 1600. A Ty?
Mam teraz mały kłopot.. Niedobrze by było, gdyby to jedno przykładowe zdjęcie miało wpłynąć na czyjąś decyzję zakupową. Sesja była robiona w kościele, gdzie lampą świeciłem na wprost, ale z wiadomych względów starałem się tylko liznąć światłem. Być może teraz świeciłbym już inaczej..
Na zdjęciu widać chyba wszystko, co ważne: wartość powiększenia, wielkość wycinka, ISO i inne..
Teraz myslę, że wszystko jest raczej OK, po prostu było zbyt ciemno, jednak kiedy na świeżo wyciągnąłem zdjęcia z aparatu, lekko się przeraziłem
[ Dodano: Pią 09 Sie, 2013 10:07 ]
elijah napisał/a:
Ciekawi mnie tez, czy ten "szum" albo tez i "ziarno" sa do usuniecia zwyklymi programami do odszumiania, jak ACR?
Oczywiście
elijah napisał/a:
PS. a co dla Ciebie oznacza "akceptowalnosc na wysokim ISO"?
Oznacza to, że kiedy patrzysz na fotografię normalnie, tak jak zwykle ogląda się fotografie, powiesz raczej: "ale to fajne, a gdzie to jest?", a nie "ojaaa, ale szumi!"
Tutejszyn, wez pod uwage, ze prawie cala ta scena jest w cieniu (jak podbijasz cienie o jedna dzialke to nawet na niskim ISO ma prawo cos wyjsc). takiego szumu widocznego na 2:1 nie ma nawet sensu odszumiac
Dla mnie widok przy 2:1 trochę zaburza percepcję, bo ciężej pikselozę od szumu odróżnić
elijah [Usunięty]
Wysłany: Pon 12 Sie, 2013
Tutejszyn, dzieki, a masz moze jeszcze mozliwosc zrobienia bezposredniego porownania z D90? Jak taki wyciagany z cienia szum na D90 wyglada? Albo w ogole jakikolwiek bezposredni przyklad porownujacy ta sama scene D90 z D7100?
elijah, nie mam. Kiedy kupiłem D7100 zrobiłem kilka.. naście fotografii dla porównania. Sprawdziłem AF, pracę na wysokim ISO, ilość szczegółów na zdjęciu w dużym powiększeniu. W podsumowaniu testu dwa wnioski: Pierwszy - D7100 jest lepszy i nie żałuję, że go kupiłem, drugi - D90 daje sobie radę w szrankach z nowszą konstrukcją i nadal jest to aparat godny polecenia.
Po wszystkim spakowałem D90 i nadałem kurierem do kupującego. Ot i wszystko...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9