Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pozwoliłem go sobie przeczytać , kiedyś już o wynalazku Sigmy czytałem, idea ciekawa ale mocno niedopracowana - może połączenie z konstrukcją matrycyX-Trans Fujifilm dało by pożądany efekt. A tak po prostu przegrywa zarówno z X100s jak i dużo tańszym pentax k-01 , (nawiasem mówiąc nie wiem czemu jako punkt odniesienia zastosowano szumiący nikonA). Zresztą nawet wcześniejszy i dużo tańszy Fuji X100 - daje na wysokich czułościach nie gorsze od DP1Merril obrazki. Porównanie ich jest urtrudnione przez zbyt mocną ekspozycję obrazu z sigmy - na tak przeeksponowanym obrazie po prostu trudno coś zobaczyć. Stąd wątpliwości wobec rzetelności tego testu - co z przykrością stwierdzam , jako że sam jestem zwolennikiem nowych rozwiązań, a to wydaje się zmierzać w ślepy zaułek.
Proste? Przecież xtrans to inny "bajer" i nic wiecej. Jak to chcesz z foveonem pożenić?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Lip, 2013
X-Trans bajerem bym nie nazwał , to również rozwiązanie naśladujące kliszę analogową tylko w nieco inny sposób. Ale nie ma o czym mówić - to nie miejsce na takie rozważania.
Odświeżam wątek bo dziś postanowiłem udowodnić sobie, że DP1M będzie się nadawała do robienia zdjęć z długimi czasami (oczywiście nie dłuższymi niż 30 sek .
To czy się do tego nadaje nie wątpię. Zadaniem moim było sprawdzenie czy da się zdjąć cast, który powoduje 10-stopniowy filtr Hitech ND 3.0.
Pogoda pochmurna więc udałem się nad jeziorko, które mam pod domem i gdzie testuję różne dziwne zachowania aparatów.
Zrobiłem fotki w różnych konfiguracjach: bez filtra z ND3.0, z ND3.0 wspomaganym połówkowym 0.9, na różnych czasach.
W takich samych ustawieniach obu filtrów jak i na tej samej ogniskowej (28mm) zrobiłem te same ujęcia moim drugim dzieckiem: Lumixem GX1 z obiektywem 14-45 IOS.
Wnioski niestety nie są budujące.
Cast z DP1M na każdym ujęciu z użyciem Hitech 3.0 pokazuje różową plamę w środku kadru pochodzącą prawdopodobnie od odbić z matrycy/soczewek obiektywu.
O ile np. w Canonie 5DmkII taki cast zciągam bez problemu posługując się balansem bieli przy obróbce pliku RAW w ACR oraz suwaczkami Hue to tu... "za hue" nie da się tego zrobić.
Nie stoi to oczywiście na przeszkodzie aby Sigmą DP1M robić doskonałe zdjęcia z tym filtrem w B&W (przedostatni przykład).
Ostatni kadr to obrobiony RAW z Lumixa GX1.
Da się coś z tego zrobić..
Oczywiście można się jeszcze lepiej postarać
Zobaczcie sami:
_P1M1087_1024_JPEG.jpg Tak wygląda JPEG prosto z aparatu, który oczywiście w tym przypadku jest bezużyteczny.
Plik ściągnięto 3726 raz(y) 479,76 KB
_P1M1087_1024_RAW.jpg A tak wygląda RAW przed obróbką, na zerowych ustawieniach w SPP 5.5.
Plik ściągnięto 3726 raz(y) 494 KB
_P1M1087_1024_TIF.jpg Po konwersji RAWa do 16-bit TIFFa. Żeby nie wiem jak ten RAW obrobić nie da rady ustawić właściwego balansu bieli ze względu na różnokolorowe części kadru.
Plik ściągnięto 3726 raz(y) 473,51 KB
_P1M1087_BW_1024.jpg Po konwersji do B&W. Do tego Sigma DP1M z Hitech 3.0 nadaje się świetnie.
Plik ściągnięto 3726 raz(y) 499,98 KB
20130813_1010515_1024_GX1.jpg A tu już kadr tej samej sceny z Lumixa GX-1. ISO 160, f/11, 20s, Hitech ND 3.0, Hitech ND 09 grad soft. Można? Można.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,33 sekundy. Zapytań do SQL: 17