Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Precyzyjne ustawienie proporcji zdjęcia w programi Lightroom
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Nie 18 Sie, 2013   Precyzyjne ustawienie proporcji zdjęcia w programi Lightroom

Orientujecie się, czy jest możliwość zmuszenia narzędzia Crop w LR do precyzyjnego przycięcia zdjęcia do wprowadzonych proporcji?
Jak wpisuję w polu "enter custom" np. 152x101 to on mi to zaokrągla do 2x3, a to jednak jest parę pikseli różnicy. Wkurza mnie to ;)

Reklama

moronica 

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 18 Sie, 2013   

jak masz wcisniety shift to lapiac za rog zachowujesz proporcje

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Nie 18 Sie, 2013   

moronica, fajnie, ale ja chcę numerycznie wpisać wartość proporcji.

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   

mozer, jak u mnie wpisałem to Twoje 152 na 101 to mi zamienił na 73x110, ale to jest dokładnie ta sama proporcja. Odwrócił kolejność liczb, swoją drogą (najpierw mniejsza, potem większa).

Usjwo 
Optyczny

152x101 to jest 3:2,

152*2/3 = 101.33(3), brak 0.34 pixla

Jak wpiszesz 101x152 to masz 2:3

101*3/2 = 151.5 czyli brak tylko 0.5 pixla

chyba nie wkurza Cię brak 0.34 czy 0.5 pixla :???: :shock:

mozer 
bo Pentax

Usjwo, chyba mnie nie zrozumiałeś 152x101 to jest akurat rozmiar w mm - podałem jako przykład proporcji. Przy 300 dpi mam 1795*2/3=1197, natomiast ja chcę mieć 1795*101/152=1193. Wiem że to tylko 4 piksele, ale lubię dokładność w takich sprawach :)
Przy odbitkach 20x30 to wzrasta do 8 pikseli, szok! ;)

moronica 

Pomogła: 106 razy

sprobuj zatem wpisac 1520x1010, powinno dokladniej byc. albo i przemnoz to przez 3 czy 4

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mozer napisał/a:
Usjwo, chyba mnie nie zrozumiałeś 152x101 to jest akurat rozmiar w mm - podałem jako przykład proporcji. Przy 300 dpi mam 1795*2/3=1197, natomiast ja chcę mieć 1795*101/152=1193. Wiem że to tylko 4 piksele, ale lubię dokładność w takich sprawach
Przy odbitkach 20x30 to wzrasta do 8 pikseli, szok!
mozer, a dlaczego podajesz w mm ?
Nie lepiej podać w pikselach skoro Ci na ich dokładności zależy ?
1795 x 1193 pix

mozer 
bo Pentax

Moi drodzy, dzięki za porady, ale jak wpisuję 1795x1193 to LR i tak to głupio zaokrągla do 2x3.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer, bo tak to działa i .. poradzić można jedynie pisząc na http://feedback.photoshop.com/photoshop_family
Napisz, że chcesz mieć możliwość zadawania cropa w pikslach - chętnie poprę taką prośbę ;)

nienietaktak
[Usunięty]

a może spróbuj w calach? to jest 4x6 cali
przygotowujesz do wydruku na DS40 czy co?
rozmiar 101x152 jest i tak tylko zaokrągleniem po przeliczeniu ma milimetry i dlatego piksele uciekają.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

hijax_pl napisał/a:
mozer, bo tak to działa i ..
mozer napisał/a:
Moi drodzy, dzięki za porady, ale jak wpisuję 1795x1193 to LR i tak to głupio zaokrągla do 2x3.

mozer użyj DPP Canona tam to działa, sprawdziłem. :grin:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

IMHO w LR nie działa, bo na tym etapie LR nie ma zdefiniowanego DPI.

mozer 
bo Pentax

nienietaktak, nie - lab podaje takie dokładne wymiary odbitki. Zaokrągleniem 4 cali byłoby 102 - wtedy nie byłoby problemu. Zresztą to nie ma znaczenia czy cale czy nie - tylko wartości się tam podaje. A tak w ogóle to 2:3 to jest to samo co 4:6, więc nie dziwne, że działa ;)

W praktyce to będzie niezauważalne, ale mimo to warto by mieć możliwość uzyskania większej precyzji.

B o g d a n, świetna rada ;P

nienietaktak
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Sie, 2013   

mozer, lab tak podaje, bo tak mają napisane na liście formatów zdjęć. Dokładny zapis wygląda tak: 4x6(101x152), a w rzeczywistości jest 101,6x152,4
Powinieneś przygotowywać pliki o wymiarach 1200x1800 pikseli i wtedy jakieś bardziej lub mniej precyzyjne zaokrąglenia nie będą miały znaczenia. Nic nie powinno zostać obcięte.
Nie wiem czy ten lab pracuje na DS40, ale te drukarki mają właśnie taką zaokrągloną przypadłość (wiem, bo mam już 3 lata).

Odpowiedz do tematu