Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia samochodów
Autor Wiadomość
szatraś
[Usunięty]

Wysłany: Nie 18 Sie, 2013   Fotografia samochodów

Witam Was

Do tej pory, wszystkie zdjęcia wykonywałem przy świetle dziennym, na świeżym powietrzu, jednak teraz zostałem wpakowany do stosunkowo niewielkiego, ciemnego pomieszczenia z białym tłem, gdzie zmuszony jestem wykonywać zdjęcia. W tej dziedzinie jestem zupełnym laikiem, stąd owy temat.

Wykonuję zdjęcia samochodów na sprzedaż. Nowe, czyste. Próbowałem wyciągnąć co tylko się da ze statywu i eksperymentalnych ujęć - oczywiście bez większego sukcesu.

Pomieszczenie ma wymiary około 40 m^2, mieści się w nim Mercedes ML i pozostaje mi jeszcze trochę miejsca na bieganie ze statywem. Sufit zapełniają świetlówki które ku mojemu zmartwieniu przeglądają się w karoserii lśniącego samochodu.

Jaki zestaw oświetlenia byłby najskuteczniejszy do oświetlenia auta?

Myślałem początkowo o zewnętrznej lampie, która przydałaby się również do zdjęć wnętrza auta, jednak pytanie - czy takowa lampa sprawdzi się przy fotografowaniu całości samochodu?

Z drugiej strony, czy studyjne lampy pozwolą na skuteczne oświetlenie wnętrza auta?

Czy używając takowych dwóch lamp da się robić zdjęcia przy zupełnym braku dodatkowego oświetlenia (w postaci tych nieszczęsnych świetlówek).

Zastanawiam się pomiędzy Speedlitem 600EX, a zestawem lamp wraz z softboxami w cenie podobnej.

Dziękuję za pomoc, i za sugestie związane z przyciskiem szukaj.

Ps. sprzęt to Canon 5d MKIII, C24-105 F/4, C50 1.4

Reklama

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   

Temat nie jest prosty. Jeśli chcesz wykorzystać te świetlówki na suficie to musisz jakoś rozproszyć ich światło. Nie napisałeś ile jest tych świetlówek i jak są ustawione. Jeśli jest ich dość dużo, to może spróbuj podwiesić pod nimi jakąś białą szmatę - prześcieradło, czy coś takiego.
Generalnie chodzi o to, żeby maksymalnie powiększyć rozmiary źródła światła.

Natomiast ja chyba poszedłbym w kierunku wykorzystania zwykłych lamp reporterskich wyzwalanych radiem (droższa opcja) albo fotocelą (tańsza opcja). Przy czym światło odbijałbym od ścian i sufitu. Jeśli, jak piszesz, te ściany są białe, to jest połowa sukcesu.
Cztery lampy powinny wystarczyć.

Zupełnie inny temat to łączenie lamp ze świetlówkami. Tu będą problemy z balansem bieli. Raczej bym nie polecał takiej kombinacji, choć oczywiście nakładki żelowe mogą pomóc.

Może pochwal się jakimiś swoim zdjęciem, będziemy mogli coś więcej powiedzieć na ten temat.

szatraś
[Usunięty]

Po lekkich korektach. Ale do rzeczy:

1. Odbicia w lewym błotniku (odbija się cały syf po drugiej stronie pomieszczenia), możnaby zniwelować przy rezygnacji ze świetlówek oświetlających te graty.
2. Świetlówek jest całe mnóstwo. Jedna za drugą, w kilku rzędach - ale w pomieszczeniu i tak jest stosunkowo ciemno, do tego odbijają się w karoserii.
3. Zupełny brak światła bocznego, co sprawia, że szczegóły felg czy też innych elementów giną.
4. Zafałszowanie kolorów, ze względu na długie czasy naświetlania i takowe światło.

Wspomniałeś o lampach? O jakiej mocy (biorąc pod uwagę zupełną ciemnie)?

Pomieszczenie wygląda tak:)

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Na zdjęciu nie widzę świetlówek bezpośrednio nad samochodem, więc chyba raczej nie brałbym ich pod uwagę. Obawiam się też, że dwie lampy nie wystarczą, ale nie musisz kupować lamp firmowych. Możesz kupić np. Yongnuo - są dużo tańsze.
No i lamp nie kierujesz bezpośrednio na samochód, tylko odbijasz światło od ścian i sufitu. Eksperymentuj z ustawieniem.

Następna sprawa to tło. Białe plandeki są super, ale powinny być na wszystkich ścianach, a i podłoga też przydała by się biała. Zobaczysz, że wtedy wyjdą szczegóły na felgach i dolnych częściach karoserii.

No i nie bój się obróbki. Być może będziesz potrzebował usunąć w programie do edycji jakiś widoczny element lub nieładny blik. Im lepiej przygotujesz sobie scenę, tym mniej będziesz miał później obróbki, ale z drugiej strony nie warto męczyć się godzinę nad czymś, co można w 5 minut naprawić w Photoshopie.

I jeszcze jedno. Jeśli fotografujesz z błyskiem, to czas naświetlania nie ma większego znaczenia - to tak w uproszczeniu.

szatraś
[Usunięty]

Wielkie dzięki za cenne porady.

Pozwolę sobie jeszcze zadać kilka pytań:

1. Jakiej mocy powinny być te lampy?
2. Warto zakupić softboxy czy raczej i tak się nie przydadzą w tych warunkach?
3. Z obróbką to i czasem przesadzam ;) W tym aucie, w zdjęciu na wprost skopiowałem i odbiłem jeden z błotników - nie podobały mi się odbicia;)

Podłoże musi takowe pozostać. Przynajmniej na jakiś czas.

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

szatraś napisał/a:
1. Jakiej mocy powinny być te lampy?

Np. coś takiego powinno wystarczyć:
YongNuo YN460II
Do tego jeszcze musisz oczywiście pamiętać o lampie, która będzie tym wszystkim sterowała. Rozwiązań może być dużo. 5D MKIII może sterować bezprzewodowo zgodnymi lampami więc chyba byłoby nie od rzeczy w jedną taką się zaopatrzyć.

Nie zapomnij o jakimś mocowaniu tych lamp. Statyw będzie najwygodniejszy, ale w sumie każdy sposób będzie dobry.

szatraś napisał/a:
2. Warto zakupić softboxy czy raczej i tak się nie przydadzą w tych warunkach?

Pomieszczenie nie jest duże i ma białe ściany, od których światło dobrze się odbija. Softboxy bym sobie podarował.

szatraś napisał/a:
Podłoże musi takowe pozostać. Przynajmniej na jakiś czas.

Sytuacja powinna się poprawić, kiedy wszystkie ściany będą białe. Możesz się jeszcze zaopatrzyć w biały styropian - taki do ocieplania ścian. Dobrze odbija światło i przy odrobinie inwencji można z niego postawić niezłą obudowę sceny.
Ustawienie lamp, jak na obrazku (przepraszam za to brzydactwo). Z tym że lampy nie muszą być w miejscach, w których je narysowałem. To tylko taki przykład. Eksperymentuj :!:

lighting-diagram-1376943211.jpg
Plik ściągnięto 5627 raz(y) 43,45 KB

szatraś
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Sie, 2013   

Chodziło mi o moc lamp studyjnych. Wystarczą 3 sztuki po 500 Ws?
Poza tym, czy konieczny w takiej sytuacji jest jeszcze flash podłączany do aparatu?

komor 
Moderator

FotoTomek napisał/a:
Np. coś takiego powinno wystarczyć: YongNuo YN460II

Tomek, jak już kupować tanie YN, to waliłbym jednak w maksymalną dostępną moc, czyli YN560 – przy fotografowaniu tak dużego obiektu jak samochód światła wcale nie będzie za dużo, szczególnie jak się będzie chciało przymknąć przysłonę.

szatraś napisał/a:
Chodziło mi o moc lamp studyjnych. Wystarczą 3 sztuki po 500 Ws?

To już Ci daje zupełnie inną klasę - znacznie większa ilość światła, trzy lampy dają większą możliwość komponowania światłem. Wtedy ewentualnie będą miały też sens większe modyfikatory, jeśli jednak odbijanie od ścian i sufitów nie wystarczy lub nie będzie się podobać.

szatraś napisał/a:
Poza tym, czy konieczny w takiej sytuacji jest jeszcze flash podłączany do aparatu?

Moim zdaniem lepiej zainwestować w radio do wyzwalania. Ja obecnie używam Phottix Strato II i jestem zadowolony. Dobry stosunek jakości do ceny. Ale są i tańsze rozwiązania godne polecenia.

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

komor napisał/a:
Tomek, jak już kupować tanie YN, to waliłbym jednak w maksymalną dostępną moc, czyli YN560 – przy fotografowaniu tak dużego obiektu jak samochód światła wcale nie będzie za dużo, szczególnie jak się będzie chciało przymknąć przysłonę.

Racja. Światła nigdy za dużo.

komor napisał/a:
To już Ci daje zupełnie inną klasę - znacznie większa ilość światła, trzy lampy dają większą możliwość komponowania światłem. Wtedy ewentualnie będą miały też sens większe modyfikatory, jeśli jednak odbijanie od ścian i sufitów nie wystarczy lub nie będzie się podobać.

Też racja. Chociaż w tym konkretnym pomieszczeniu może być za mało miejsca na jakieś wyrafinowane zabawy ze światłem.

komor napisał/a:
Moim zdaniem lepiej zainwestować w radio do wyzwalania. Ja obecnie używam Phottix Strato II i jestem zadowolony. Dobry stosunek jakości do ceny. Ale są i tańsze rozwiązania godne polecenia.

Również zgoda. Natomiast w tak niewielkim pomieszczeniu fotocele też się sprawdzą.

Alternatywą dla błysku jest światło ciągłe. Do focenia nieruchomych samochodów też byłoby dobre, choć błysk jest bardziej uniwersalny.

szatraś
[Usunięty]

Wysłany: Sro 21 Sie, 2013   

Rewelacja! Bardzo Wam dziękuję za pomoc :) Ogólny zarys mam, teraz pora na zakupy i eksperymenty.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.

[ Dodano: Sro 21 Sie, 2013 18:44 ]
Najmocniej przepraszam szanownych panów administratorów, ale musze temat wznowić ;)

Otóż zrobiłem rozpoznanie. Zakupów nie będę dokonywał w PL, więc po pierwsze, mam ograniczony dostęp do chińskich lamp, a po drugie obawiam się ich niezawodności czy też trwałości, i mogę zainwestować w zestaw z trochę wyższej półki (ale bez szaleństw), który posłuży na dłużej.

Pytanie tylko czy takowy zestaw powinien wystarczyć? 2x400 Ws.

http://www.profotshop.ch/...5&Ziel_ID=19573

Jeśli ktoś gubi się w niemieckiej stronie i opisach to pozwolę sobie podsumować zestaw:
2 lampy o mocy 400 Ws ze statywami, softboxami, i innymi raczej przydatnymi drobiazgami. W sumie wszystko widać na zdjęciach.

kelvinpiotr 
Bywalec

Wysłany: Czw 22 Sie, 2013   

szatraś napisał/a:
mogę zainwestować w zestaw z trochę wyższej półki

Półka rzeczywiście "trochę " :wink: wyższa .
Zestaw na pewno dobry ( też używam) stabilna temperatura barwowa i moc błysku . Dobre sterowanie radiowe .
Proponuję też taki gadżet http://milso.com.pl/pl/ar...-Skyport-USB-RX
Na Twojej stronie też jest , ta sama cena tylko w Euro :wink:
http://www.profotshop.ch/...ategorie_ID=367
Pomaga w zapisaniu ustawień , nie musisz biegać do lamp jeżeli nie masz pomocnika , naprawdę pomocne , szczególnie jak kupione za PLN . :wink:

Odpowiedz do tematu