Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozszerzony zoom (EZ) w FZ18 :-\
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008   

czyli tak jak podejrzewałem :)
nie wiem czy sam też mam robić testy :mrgreen:

Reklama

cube007 
Rozmowny

Ebendi - Mowisz ze roznica jest w szumie... Tak naprawde 8mpx (bez skalowania) i 3mpx EZ szumia tak samo z prostego wzgledu - szum matrycy zalezy od gestosci upakowania pikseli na niej, a to sie nie zmienia przeciez przy zmianie aktywnego obszaru matrycy :) Obserwowana przez Ciebie roznica to efekt zmniejszenia zdjecia.
Tak jak pisalem wczesniej - zdjecie z matrcy 8mpx przeskalowane do 3mpx zawsze bedzie troche lepsze niz zdjecie z matrycy 3mpx.

BTW. IMO Panas, jesli by chcial, moze latwo rozwiazac "problem" EZ. Wystarczy w kolejnym sofcie do FZ18 dac tryb 3M w ktorym obraz bedzie rejestrowany przez cala matryce a soft aparatu go przeskaluje, i taki przeskalowany zapisze na karte. No chyba ze ROM aparatu jest juz calkowice zajety i dodatkowa funkcja w sofcie sie nie zmiesci ;)

Portal 
Bywalec

cube007 napisał/a:

BTW. IMO Panas, jesli by chcial, moze latwo rozwiazac "problem" EZ. Wystarczy w kolejnym sofcie do FZ18 dac tryb 3M w ktorym obraz bedzie rejestrowany przez cala matryce a soft aparatu go przeskaluje, i taki przeskalowany zapisze na karte. No chyba ze ROM aparatu jest juz calkowice zajety i dodatkowa funkcja w sofcie sie nie zmiesci ;)

Taka opcje jak juz da to napewno w nowym modelu :)

cube007 
Rozmowny

portal - zobaczymy... wszystkie starsze FZtki (do modelu 7 wlacznie) nie mialy EZ a wlasnie cos takiego.

zsoi3 
Bywalec

Ebendi, - dzieki za testy. mysle, zewszystko juz ladnie sie nam uklada w naszych glowach co do EZ :) tak wiec - rowniez zycze udanych fotek robionych FZ18 :)

Ebendi 
Nowy

cube007 napisał/a:
zdjecie z matrcy 8mpx przeskalowane do 3mpx zawsze bedzie troche lepsze niz zdjecie z matrycy 3mpx.

No to nareszcie we wszystkim istotnym już chyba się zgadzamy :wink:

cube007 napisał/a:
Panas, jesli by chcial, moze latwo rozwiazac "problem" EZ.

"Jeśli" :mrgreen:

zsoi3 napisał/a:
Ebendi, - dzieki za testy. mysle, zewszystko juz ladnie sie nam uklada w naszych glowach co do EZ :)

Zwykle tak długo tłumaczę innym zagadnienie, aż sam je wreszcie zrozumiem :mrgreen:

Portal 
Bywalec

cube007 napisał/a:
portal - zobaczymy... wszystkie starsze FZtki (do modelu 7 wlacznie) nie mialy EZ a wlasnie cos takiego.

No tak FZ 8 i 18 to testowe modele odnosnie EZ :) zobaczymy czy w przyszlych modelach tez Panasonic to zastosuje.
A tak propo ciekawi mnie kiedy wyjdzie nastepca FZ18 i jaki bedzie mial symbol :)

Portal 
Bywalec

sluuurp napisał/a:
Na pożegnanie tego forum napisze, że Panasonic zwrócił mi pieniądze za aparat w kwocie 1590 zł.
Przyznano, że nie doinformowanie kupującego odnośnie zoomu rozszerzonego, długa przerwa, jest podstawą do zwrotu aparatu.
Załatwienie sprawy nie było proste. Brałem rzeczoznawcę.

Jak nie zobacze zeskanowanego jakiegos pisma potwierdzajacego to - to nie uwierze. Takie sprawy maja zawsze podklad papierkwy - wiec skanuj lub fotografuj abysmy mogli w to uwiezyc. A po za tym to nie Panasonic zwraca tylko sklep na wniosek dystrybutora ( w tym przypadku Panasonic Polska). Ostnio mialem podobny przypadek z ekspresem do kawy - na wniosek dystrybutora na polske sklep w ktorym kupilem zwrocil cala kwote. Bo przecierz dystrybutor nie bedzie zwracal marży jaka sklep narzucil na towar :)

cube007 
Rozmowny

Portal napisał/a:
No tak FZ 8 i 18 to testowe modele odnosnie EZ :) zobaczymy czy w przyszlych modelach tez Panasonic to zastosuje.
A tak propo ciekawi mnie kiedy wyjdzie nastepca FZ18 i jaki bedzie mial symbol :)

Lumixy z EZ - FZ8, FZ18, FZ30, FZ50, sporo FXow (nie chce mi sie sprawdzac w tej chwili ktore bo sporo tego - na 100% FX500, FX35, FX100), cala seria FS, TZ4 i TZ5 (nie wiem jak starsze, pewnie tez to maja), LX2, LS80, LZ8 i LZ10, a nawet lustrzanki L1 i L10 (wiecej luster Panas nie ma, niestety...)
Wyglada na to ze cala aktualna oferta Panasonica jest pod tym wzgledem "testowa" ;)

Co do nowosci Panasa - odstepy miedzy wczesniejszymi FZkami wynosily ok. rok (poza FZ8-FZ18, ok pol roku) a walsnie tyle stuknie FZ18 w lipcu. Czas tez na nastepce FZ50 bo ten ma juz 2 lata... Jaka nazwa? Patrzac na konkurencje z zoomami x20 mysle ze bedzie FZ22 z zoomem x22 ;) FZ20 juz bylo :mrgreen:

dreptacz 
Początkujący

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008   

Do byłego "znawcy" i "wielbiciela" Panasonica FZ18 -sluuurp'a
Jesteś bardzo niewiarygodnym człowiekiem ,gdyż przez wiele miesięcy na wielu forach zachwalałes go jako najlepszy aparat ,a teraz pod byle pretekstem go oddałeś. Jak teraz mają się czuc te osoby ,które po Twoich radach kupiły ten aparat. Czy tez mają go oodać i zarządac zwrotu pieniędzy.Jak masz takie umiejetności to im teraz pomóz odzyskac pieniadze i proponuje Ci już wiecej nie udzielac rad na żadnym forum zwiazanym z fotografia, bo tylko mieszasz ludziom w głowie.Powtarzam jeszcze raz - jesteś niewiarygodny
Ja używam Olympusa 740 i Panasonica FZ18 i ich nie oddam

zsoi3 
Bywalec

dreptacz, a tu już kupiłeś FZ18, tak jak zmierzałeś?

dreptacz 
Początkujący

Tak ,ale jeszcze jest w drodze do mnie.Syn mi przywiezie , ale dopiero za dwa tygodnie
Pozdrawiam

zsoi3 
Bywalec

aaa - to gratuluje dobrego zakupu. powodzenia i niech Ci sluzy dlugo i ku Twojej radosci :)

banan11 
Bywalec
Kompaktowiec

Z ciekawostek, slurrrp usunął swoją wypowiedź, gdzie pisał, że dostał zwrot pieniędzy z Panasonic Polska... Aż dziw bierze, że wczoraj postanowił złożyć reklamację a dziś miał pieniądze!

Portal 
Bywalec

na szczescie w moim cytacie jego wypowiedzi zostaly te glupty utrwalone :)

Odpowiedz do tematu