Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 21 Sie, 2013 Canon EF 100-400mm L vs Canon EF 70-300mm L
Mam duży problem z wyborem teleobiektywu do aparatu o matrycy APS-C (Canon 70D). Początkowo byłem zdecydowany na Canona 100-400mm f/4-5,6 L IS USM, jednak dostrzegłem Canona 70-300mm f/4-5,6 L IS USM. Wiem, że ten drugi ma lepsze powłoki i o niebo lepszą stabilizację obrazu. Wad praktycznie brak. Natomiast 100-400 ma IS 2EV, co w zasadzie jest jego jedyną słabością. Ważna jest dla mnie jak największa ogniskowa. Bardzo mnie boli też data premiery 100-400 (może to tylko psychologia). Sprzętu potrzebuję do fotografii przyrody, sportu. Czy od końca lat 90. zmieniły się metody produkcji eLek? Czy stabilizacja w 100-400 jest na tyle wydajna, że na 400mm można robić nieporuszone zdjęcia z ręki? I w końcu, czy jeden z obiektywów ma widocznie lepszą rozdzielczość. Liczę na wasze porady, gdyż są to spore pieniądze i nie chcę ich źle wydać.
MikolajZ, przy odpowiednio krotkim czasie to nawet i bez stabilizacji sie da. wartoscia graniczna dla uzyskania nieporuszonych zdjec statycznego obiektu przy braku stabilizacji jest 1/(ogniskowa x 1.6)
Sunders, z użyciem osłonki przeciwsłonecznej pozbędę się flar i odblasków? Dobrze też wiedzieć, że data premiery to raczej psychologia, niż fakty
[ Dodano: Sro 21 Sie, 2013 16:07 ]
Cytat:
MikolajZ, przy odpowiednio krotkim czasie to nawet i bez stabilizacji sie da. wartoscia graniczna dla uzyskania nieporuszonych zdjec statycznego obiektu przy braku stabilizacji jest 1/(ogniskowa x 1.6)
Jedna sprawa to nieporuszone zdjęcia (w sensie braku delirki fotografującego) a druga to nieporuszanie obiektu.
W pierwszym przypadku definicja jest jasna i ją już przedstawiła moronica. To co daje nam redukcja wibracji w korpusie czy obiektywie. Możliwość przedłużenia tego granicznego czasu.
W drugim przypadku tak prostu już nie jest i zależy to od prędkości poruszającego się obiektu jak i naszej od niego odległości oraz pola widzenia aparatu. Obrazowo - jak stoimy przed przejazdem kolejowym to nam pociąg mignie przed oczami, ale ten sam pociąg, z tą samą prędkością jako element krajobrazu, gdzieś na zboczu góry przesuwa się (z naszego punktu widzenia) powolutku, dostojnie... W tym przypadku definicji prostej nie ma, ale można sobie oszacować graniczny czas w dość prosty sposób: http://goo.gl/fy53bz
W uproszczeniu oznacza to, że stabilizacja o takiej skuteczności pozwoli Ci zrobić ostre/nieporuszone/ zdjęcia przy czasie naświetlania 4x dłuższym, niż obiektywem o tych samych parametrach, ale bez stabilizacji.
Oczywiście z zatrzeżeniami podanymi przez hijaxa_pl
Ostatnio zmieniony przez Sunders Sro 21 Sie, 2013, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9