Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A zobacz taką kwestię. Jak miałem 50mm 1.8 na body 550D, to na przysłonie 1.8 trafienie w punkt graniczyło z cudem. Musiałem przymykać do 2.8, żeby "przykryć" ten błąd AF większą głębią ostrości.
Później zakupiłem 50D i obiektyw łapał w punkt w 70% przypadków na przysłonie 1.8 (30% błędu to raczej konstrukcja obiektywu, chodzi jak wiertarka i pierścień nie jest precyzyjny, co przy przysłonie 1.8 może mieć ogromne znaczenie, po prostu pójdzie lekko za daleko z uwagi na brak precyzji).
Niemniej jednak należy uznać, że o ile na 550D obiektyw sprawował się doskonale na f/2.8, to już w 50D bez problemu można było robić zdjęcia na f/1.8 i to bez korzystania z mikroregulacji.
Przeczytałem, że 550D ma punkt środkowy krzyżowy, a 50D posiada wszystkie punkty krzyżowe, przy czym środkowy punkt jest podwójnie krzyżowy o zwiększonej czułości dla obiektywów o jasności 2.8 i jaśniejszych (wspomniana 50 1.8). Czy to było przyczyną lepszej pracy 50 1.8 z body 50D, czy źle kombinuję?
Czy jednocześnie można uznać, że punkt środkowy (jedyny krzyżowy) w 550D jest porównywalny z bocznymi punktami w 50D, zaś środkowy podwójnie krzyżowy centralny w 50D to punkt AF, którego w 550D po prostu nie ma (bo w zamian za niego jest zwykły krzyżowy centralny)?
Trudno mi wyrokować, co jest powodem zmiany zachowania między 550D a 50D. Być może właśnie precyzja czujnika, być może inne procedury zaszyte w elektronice (żeby lepiej spozycjonować droższy aparat). A być może wszystko po trochu.
Ja z kolei dramatyczną różnicę w pracy AF z moimi Sigmami 30 i 50 zauważyłem między 50D a 7D. Chodzi nie o szybkość, bo ta głównie zależy od obiektywu, ale o celność/precyzję. 7D jest pod tym względem znacznie lepszy, nawet w warunkach dobrego słońca. Czy to kwestia algorytmów czy czujników? Nie wiem.
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Sie, 2013
OK, dzięki za wyjaśnienia. Dobrze, że 70D będzie miał AF z 7D w takim razie . Jestem mega ciekawy tej puszki.
Andrzej.M. [Usunięty]
adf1985 napisał/a:
Dobrze, że 70D będzie miał AF z 7D
Jeśli tak , to dobrze - bo nareszcie Canon da w niższych modelach to co jest w wyższych (mam nadzieję). Dobrze pamiętam jak kolega po zakupie 5D zachwycał się ... oprogramowaniem puszki , że wreszcie ma prawie to co w puszce profesjonalnej - korektę błędów obiektywów, mikrokalibrację itp. I narzekał na programowe ograniczanie pojemności "obcych" baterii ...
Dziwiło mnie to trochę - bo Pentax aż takich różnic nie robił. Nawet w K-x można było korzystać z kompensacji błędów obiektywów czy 9 punktów krzyżowych AF.
Dlatego z przyjemnością witam każdą rzeczywistą zmianę na plus w Canonie - bo wiem że zaowocuje również postępem w innych markach. Dlatego też martwi mnie brak postępów w jakości matryc - oczywiście mam na myśli pozostawianie szumów wysokich czułości na poziomie z dnia wypuszczenia 7D oraz takąż rozpiętość tonalną i dynamikę barw (wynalazki pomocne filmowaniu - jako nic nie wnoszące do zdjęć pomijam).
Dziwiło mnie to trochę - bo Pentax aż takich różnic nie robił. Nawet w K-x można było korzystać z kompensacji błędów obiektywów czy 9 punktów krzyżowych AF.
Ale w Canonie mikrokalibracja czy 9 punktów krzyżowych też jest dostępne w puszkach z półki niższej niż 5D. Swoją drogą, Pentax jako producent niszowy stara się wrzucać wszystko co możliwe nawet do najniższego segmentu, nie ograniczając sztucznie funkcji oprogramowaniem, jak się to nagminnie zdarza Canonowi.
Andrzej.M. [Usunięty]
komor napisał/a:
mikrokalibracja czy 9 punktów krzyżowych też jest dostępne w puszkach z półki niższej niż 5D
Ale chyba nie do trzy lub czterocyfrowych - czyli tzw. entry lever ? Z tym oprogramowaniem - to racja , parę osób mi to już mówiło.
AndrzejM.Makuch, nie, do 2-cyfrowych, przy czym w 60D wycięli mikrokalibrację, w ramach obniżania poziomu, ale zdaje się w 70D szczęśliwie przywrócili.
na tej porównywarce widać, że szumy nie są, aż takie tragiczne w każdym modelu (jedynie d90 jakieś żółte to zdjęcie ma, dlaczego?) Pentax robi dobry sprzęt, ale ciężko o używane obiektywy. Ogólnie sam od jakiegoś czasu nie wiem co mam kupić:/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15