Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM jest zauważalnie lepsza od starszej wersji z zmiennym światłem, oczywiście nie biorąc po uwagę jasności, gdyż raczej i tak bedę szkło przymykał.
mariusz-75, życzę powodzenia w szukaniu użytkownika, który miał jednocześnie starą i nową wersję, żeby porównać w tych samych warunkach. Może taka osoba tu akurat trafi…
Ale użytkownik posiadający którykolwiek z tych obiektywów może określić co jakie ma szkło wady i zalety podczas zwykłego użytkowania. Jeśli mam się opierać na testach tylko to w sumie po co działy pomagamy w wyborze lustrzanki, obiektywu itp.
Nie szukam gotowej odpowiedzi który wybrać model, chcę poznać tylko opinie użytkowników na temat poszczególnych szkieł, decyzję podejmę sam, świadomie i nie będąc pod wpływem
manolo [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Sie, 2013
mariusz-75 napisał/a:
Ale użytkownik posiadający którykolwiek z tych obiektywów może określić co jakie ma szkło wady i zalety podczas zwykłego użytkowania. Jeśli mam się opierać na testach tylko to w sumie po co działy pomagamy w wyborze lustrzanki, obiektywu itp.
Nie szukam gotowej odpowiedzi który wybrać model, chcę poznać tylko opinie użytkowników na temat poszczególnych szkieł, decyzję podejmę sam, świadomie i nie będąc pod wpływem
może na dxo są oba przetestowane, sprawdź też 8-16, jeśli już kupujesz szeroki kąt..
Niestety Sigma 8-16 odpada z braku możliwości stosowania filtrów. Widzę że pojawiła się też nowa Tokina 12-28. Wydaje się ciekawym szkłem. Ale niepokoi mnie w tokinach słaba praca pod światło, bo aberracje jakoś przeżyje, czy to nie dyskwalifikuje ich jako obiektywów do krajobrazu ?
Czy Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM jest zauważalnie lepsza od starszej wersji
Na podstawie jakiej opinii chcesz to wywnioskować, jak nie z bezpośredniego porównania obu szkieł w tych samych warunkach?
manolo [Usunięty]
jakich filtrów używasz ? bo UV-ki są zdecydowanie przeceniane, szczególnie jeśli ma Cię to powstrzymać przed kupnem obiektywu.
UV-ki warto używać z długim obiektywem, jeśli fotografujesz jakiś obiekt oddalony o kilkaset i więcej metrów, perspektywa powietrzna sprawi że bez filtra będzie mniej wyraźny, z szerokim kątem problemu nie ma, bo perspektywa powietrzna podkreśla przestrzeń, była używana i jest przez malarzy do określania planów itd. dlatego producenci niespecjalnie starają się żeby było jak te filtry umieszczać na UWA
[ Dodano: Pią 23 Sie, 2013 11:30 ]
mariusz-75 napisał/a:
Niestety Sigma 8-16 odpada z braku możliwości stosowania filtrów. Widzę że pojawiła się też nowa Tokina 12-28. Wydaje się ciekawym szkłem. Ale niepokoi mnie w tokinach słaba praca pod światło, bo aberracje jakoś przeżyje, czy to nie dyskwalifikuje ich jako obiektywów do krajobrazu ?
według mnie kiepska praca pod światło w szerokim kącie to poważny problem, bardzo utrudnia życie, wiem z doświadczenia bo fotografowałem Sigmą DP1, tam nie dość że obiektyw kiepsko sobie radzi pod światło to jest dodatkowy problem spowodowany konstrukcją matrycy.
dlatego producenci niespecjalnie starają się żeby było jak te filtry umieszczać na UWA
Hm… A polary? A gradientowe? Szkło typu 14-24 Nikona raczej pomyślane było z myślą o fotoreporterach, a nie pejzażystach. Trochę gorzej z Sigmą 8-16, bo ją trudno nazwać reporterską…
Szkło typu 14-24 Nikona raczej pomyślane było z myślą o fotoreporterach
No nie wiem, ja tam nei lubię jak mi reporter siedzi prawie w dziurce w nosie
manolo [Usunięty]
komor napisał/a:
manolo napisał/a:
dlatego producenci niespecjalnie starają się żeby było jak te filtry umieszczać na UWA
Hm… A polary? A gradientowe? Szkło typu 14-24 Nikona raczej pomyślane było z myślą o fotoreporterach, a nie pejzażystach. Trochę gorzej z Sigmą 8-16, bo ją trudno nazwać reporterską…
gradientowe ? nie wiem po co, efekt zawsze wygląda trochę sztucznie, teraz nawet w cyfrze można trochę przepalić i nie wygląda to źle.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 24 Sie, 2013
mozer napisał/a:
No nie wiem, ja tam nei lubię jak mi reporter siedzi prawie w dziurce w nosie
Po namyśle Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM odpada, jednym z powodów jest z duża średnica filtrów.
Rozważam między Nikkorem 10-24 a Sigmą 10-20 mm f/4-5,5. W sumie skłaniał bym się ku nikkorowi, ale przerażają mnie wynikające z testu problemy z AF, czy może ktoś wiem czy jest normą czy po prostu tak miał testowany egzemplarz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,59 sekundy. Zapytań do SQL: 14