Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
intelligent zoom zwiększający zakres do ekw. 180 mm. (nie myl z zoomem cyfrowym który można włączyć niezależnie)
A jak to działa, tzn. w jaki sposób uzyskuje się dodatkowe powiększenie? Szczerze mówiąc sądziłem, że to tylko ładna nazwa dla zoomu cyfrowego.
Ja też tak myślałem ale działa to nadspodziewanie dobrze tyle że zdjęcia mają nieco mniejszą rozdzielczość ok 7 MP (po samym cyfrowym 5 MP) no ale nie oszukujmy się nawet 3 MP jest wystarczająco dobre do prezentacji na ekranie a 7 MP spokojnie wystarczy na odbitkę A4 lub nawet A3.
Jest to efekt powiedzmy pośredni pomiędzy zoomem optycznym a cyfrowym - panasonic jest spryciarzem w kwestii oprogramowania od dawna.
Np. po użyciu funkcji intelligent resolution w jpg mam spory problem uzyskać równie dobrą detaliczność z RAWa przy pomocy Lightrooma (nie należy jednocześnie podbijać wyostrzania wystarczy na 0).
Oczywiście w słabym świetle efekt może być gorszy niż w dobrym bo warunki fotografowania są decydujące.
Niemniej ekw 180 mm i F2,3 i max ISO 400 to niezła kombinacja - można użyć krótszego czasu migawki a to może być ważniejsze niż aspekty pikselowo matrycowe jeżeli wziąć pod uwagę rozmycie ostrości z powodu poruszenia, które "załatwi" nawet najlepszą matrycę i nawet 1000 MP nie pomoże.
Tak czy inaczej 24-90 to świetny zakres jeżeli trzeba i ma to sens to załóż konwerter 2,2x dostaniesz optyczny ekw. 200 mm/F2,3 a po włączeniu IR 400 /F2,3 bo Raynox nie powoduje spadku jasności ( podobno) a jasność optyki w takiej fotografii to podstawa.
Jeszcze nie miałem okazji zabrać LX7 na koncert do tej pory brałem NX10 ze stałką - ekw 46/F2 i dawał radę no ale miałem blisko choć tu czasem akurat przeszkadza mała GO.
Reasumują warto potestować LX7 i wyczaić optymalne dla siebie nastawy.
W jpg ciekawe funkcje to wspomniane już intelligent zoom/resolution (3 stopnie) oraz iDynamic Low dla powiększenia zakresu tonalności.
Aquos, nie rozumiem cie, masz lustrzanke z dobra matryca a koncerty chcesz kompaktem za grosze robic? gdzie tu logika?
dobra, jestem zmuszona to odszczekac
zaczynam sie lamac i myslec o zakupie kompaktu, ktory latwiej mi bedzie przemycic na koncerty (skonfiskowali mi d600 ostatnio ), tu na wlasnym gruncie wiem gdzie co moge wniesc, gdzie upychac gleboko w torebce i gdzie w ogole sie nie przejmowac, niestety okazjonalnie ruszam sie do wiadomego duzego miasta a tam goryle sa nieublagani (choc i tak jak na razie mam skutecznosc na poziomie 2/3 wiec niezle). nie musi byc kompakt, moze byc bezlusterkowiec. budzetu nie mam okreslonego, lamie sie pomiedzy zakupem czegos taniego teraz lub dozbieraniu na cos fajniejszego. aparat idealny powinien:
- nie sprawiac, ze po obcowaniu z obecnie posiadanym sprzetem bede czula wewnetrzne fuj (mile widziana solidna obudowa, pokretla, pierscienie na obiektywie do ostrosci/zoomu)
- oferowac jakosc obrazu porownywalna z D90 (jesli chodzi o ISO, ktore DXO ocenia na okolice 950, to w praktyce dla mnie oznacza ISO uzywalne na poziomie 1600)
- posiadac obiektyw staloogniskowy (jak staloogniskowy to cos w okolicach ekwiwalentu 28mm bedzie ok) lub niewielki zoom, swiatlo w zakresie 2-2.8 (dobrze by bylo, gdyby ostrosc byla przyzwoita na 2.8)
- miec niewielkie rozmiary (zdaje sobie sprawe, ze im bedzie mniejszy tym gorzej bedzie sie sprawa przedstawiala jesli chodzi o te pokretla, itd)
nie mam preferencji jesli chodzi o marke, nie mam nic przeciwko uzywkom. jakbym musiala kupowac aparat teraz to pewnie bylby to Fujifilm X10 (choc uzywalne ISO ma niestety bardzo niskie ale za 200 funtow lub mniej za uzywke nie ma co narzekac). X20 wyglada lepiej. X100 pod wzgledem jakosci obrazu nie ma juz czego zarzucic choc juz troche duzy sie robi
inne pomysly, takie bardziej kompaktowe:
- Ricoh GR
- Nikon Coolpix A
- Sony RX100 (to taki kompromis jakosciowo-cenowy)
- Nikon 1 J1/V1 z 10/2.8 (obok X10, to tez taka tania opcja za jakies 200 funtow, bedzie zapewne duzo mniej przyjemny w obcowaniu niz X10 ale oferuje nieco lepsza jakosc obrazu)
- z malutkich bezlusterkowcow patrzylam na Pentaxa Q ale do niego sa same wystajace obiektywy, no i jakosc obrazu gorsza od J1. K 01 jest za duzy, nawet z tym smiesznym ultraplaskim nalesnikiem. szkoda bo one sa tak brzydkie ze az ladne
no i teraz, przechodzac do subiektywnych i irracjonalnych kryteriow, musze przyznac ze NEXy jakos mnie odrzucaja. PENy rowniez (choc nie macalam zadnych od dluzszego czasu, moze te nowsze jakos sie lepiej prezentuja; pamietam ze wybitnie mi sie nie podobaly te wszystkie srebrne modele). Samsungi? eee... Lumixy musialabym pomacac, na zdjeciach wygladaja niezle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10