Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
NIKON D7100 czy CANON 70D ? Aparat do sklepu internetowego
Autor Wiadomość
pokopoko 
Nowy

Wysłany: Sob 24 Sie, 2013   NIKON D7100 czy CANON 70D ? Aparat do sklepu internetowego

Witam. Dostałem dotację z UE i z przymusu muszę kupić jakieś lustro w cenie 3500-4500zł.
Na wstępie dodam, że w grę wchodzą tylko te dwa aparaty. W innych okolicznościach K-30 lub 600D w zupełności by mi wystarczyły, niestety biznesplan zmusił mnie do wydania konkretnej kwoty na aparat.

Aparat będzie wykorzystywany przy fotografowaniu biżuterii i zegarków (obiektyw Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD). Możliwe że w przyszłości będę potrzebował wideoprezentacji produktów. Czasem pewnie też zabiorę aparat na wypad w góry lub do lasu.

Zdjęcia: statyw+namiot bezcieniowy+tło z plexi+oświetlenie stałe 5500K.
Możliwe że większość zdjęć będzie kadrowana i focusowana bezpośrednio z ekranu monitora komputerowego.

Muszę wybrać pomiędzy Nikonem i Canonem.

Obecnie cena body nikona oscyluje w okolicach 3900zł, canon jako nowość na razie kosztuje 4550zł.

Oglądam zdjęcia testowe, czytam recenzje na różnych forach... i nadal nie potrafię wybrać.
Jeśli chodzi o szumy i zakres tonalny aparaty prezentują podobny poziom.

Canon ma lepsze filmowanie i wifi, które możliwe że ułatwi mi pracę.
Nikon uszczelniony korpus, dwa sloty na karty pamięci i niesamowitą rozdzielczość, niestety kosztem mory.

Trochę boję się mory nikona przy makrówkach, z drugiej strony 70D nie ma tak dobrze uszczelnionego korpusu jak Nikon.

Na razie niestety jeszcze nie dogrzebałem się do testów AF i balansu bieli.

Czekam na sugestie bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów.

PS. Dodam, że mało wiem o fotografowaniu - wykonałem w swoim życiu może kilkaset zdjęć aparatami analogowymi i megazoomem Panasonic DMC FZ-18. Lustra tak na dobrą sprawę nigdy nie używałem.

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sob 24 Sie, 2013   

w tej cenie pewnie Nikon, tym bardziej ze masz juz wybrane szklo. Czy wiesz ze jak juz to szklo masz to napewno nie bedzie pasowac do obydwu puszek???.
argument o uszczelnieniu mozesz sobie opuscic

pokopoko 
Nowy

Usjwo napisał/a:
w tej cenie pewnie Nikon, tym bardziej ze masz juz wybrane szklo. Czy wiesz ze jak juz to szklo masz to napewno nie bedzie pasowac do obydwu puszek???.
argument o uszczelnieniu mozesz sobie opuscic

Z tego co wiem ten model obiektywu występuje zarówno z mocowaniem do Canona jak i Nikona. Obiektyw będę dopiero kupował.

Orientuję się ktoś, czy to szkło dobrze śmiga z obydwoma ww. modelami aparatów?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

pokopoko napisał/a:
Orientuję się ktoś, czy to szkło dobrze śmiga z obydwoma ww. modelami aparatów?

Tak, "śmiga dobrze" zarówno z nikonami jak i canonami.

Usjwo 
Optyczny

w warukach kontrolowanych, wszystko przemawia za Nikonem, Pamietaj ze to nie tak latwo , ze przylozysz i strzelisz, wykorzystanie duzej rozpietosci tonalnej wymaga doswiadczenia (nie malego)

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 25 Sie, 2013   Re: NIKON D7100 czy CANON 70D ? Aparat do sklepu internetowe

pokopoko napisał/a:

Na wstępie dodam, że w grę wchodzą tylko te dwa aparaty. W innych okolicznościach K-30 lub 600D w zupełności by mi wystarczyły, niestety biznesplan zmusił mnie do wydania konkretnej kwoty na aparat.

Pentax to nie tylko K-30 ale i K-5 ;)
pokopoko napisał/a:

Trochę boję się mory nikona przy makrówkach,
Na razie niestety jeszcze nie dogrzebałem się do testów (...) balansu bieli.

Zamierzasz pracować na jotpegach z puszki?

pokopoko 
Nowy

Wysłany: Nie 25 Sie, 2013   

Nie wiem czy będę miał czas na zabawę z rawami. Możliwe że będę obrabiał bezpośrednio jpg.
Przyznam się, że jeszcze nie miałem okazji obrabiać rawów - nie wiem z czym to się je i ile czasu to zajmuje.

Będę otwierał w pojedynkę sklep internetowy - czeka mnie sfotografowanie kilkuset produktów.

Pewnie w grę będą wchodziły takie zabiegi jak seria zdjęć z przesuwaniem punktu ostrzenia+funkcja fotomerge w PSie (żeby wycisnąć jak najwięcej detali w zdjęciu finalnym).

Ogólnie jestem fanem Pentaxa (solidność konstrukcji, zakres tonalny, niskie szumy, stabilizacja matrycy). Niestety ograniczona ilość szkieł przesłania ww. zalety.

lotofag 
Optyczny

pokopoko napisał/a:

Ogólnie jestem fanem Pentaxa (solidność konstrukcji, zakres tonalny, niskie szumy, stabilizacja matrycy). Niestety ograniczona ilość szkieł przesłania ww. zalety.

Przecież i tak chcesz kupić Tamrona, choć fakt - w wersji VC chyba niedostępnego z bagnetem K ;)
A ileż to i jak bardzo specjalistycznych szkieł masz zamiar w praktyce zakupić? Jeśli chodzi standardowo o "tanią plasticzną pięćdziesiątkę", to tak - Canon będzie najlepszy...
Druga sprawa - nie wszystkie firmy foto muszą mieć w swoich systemach wszystko to co ma konkurencja w postaci dokładnych odpowiedników. Niestety duża częśc osób tego nie rozumie i potem mamy, że jest C i N, a reszta powinna to kopiować, bo to "standardowa szklarnia" :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

pokopoko napisał/a:
W innych okolicznościach K-30 lub 600D w zupełności by mi wystarczyły, niestety biznesplan zmusił mnie do wydania konkretnej kwoty na aparat.

Zawsze możesz kupić Pentax K-5 II lub IIs.
pokopoko napisał/a:
Zdjęcia: statyw+namiot bezcieniowy+tło z plexi+oświetlenie stałe 5500K.

Jęśli już to flesze z lampami pilotującymi (pilotami) - efekt dużo pewniejszy niż światło stałe. Tanie stałe lampy lubią "gubić kolory" mając charakterystykę zwykłej świetlówki.
Lepiej kupić tanie światło błyskowe.

pokopoko napisał/a:
Aparat będzie wykorzystywany przy fotografowaniu biżuterii i zegarków (obiektyw Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD). Możliwe że w przyszłości będę potrzebował wideoprezentacji produktów. Czasem pewnie też zabiorę aparat na wypad w góry lub do lasu.
pokopoko napisał/a:

Skoro już wiesz że potrzebujesz Tamrona 90/2,8macro to w czym problem? W góry albo kit albo coś szerszego - pewnie i tak dokupisz albo 8-16 czy 10-20 Sigmy, albo 10-24 Tamrona. Albo żeby nie targać za dużo - jakieś "naleśniki" i limitedy, których w Pentaxie masz sporo. Kiedyś wyliczyłem że można zabrać 4 takie cudeńka i mieć ostrzejsze zdjęcia i większy zakres , niż jeden jasny zoom 17-50 /2,8.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

pokopoko napisał/a:
Nie wiem czy będę miał czas na zabawę z rawami. Możliwe że będę obrabiał bezpośrednio jpg.

jesli masz zamiar obrabiac zdjecia to mysle, ze obrobka RAWow nie zabierze ci wiecej czasu niz JPGow, wrecz mysle ze mniej

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 26 Sie, 2013   

moronica napisał/a:
mysle, ze obrobka RAWow nie zabierze ci wiecej czasu niz JPGow, wrecz mysle ze mniej

Nie sposób się nie zgodzić - zwłaszcza że dostanie też extra lepszą jakość. :cool:

Odpowiedz do tematu