Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
P7700 nieostre fotki
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Nie 25 Sie, 2013   

marcinb78 napisał/a:
jak byłaby pewnie 1/200 nie było by problemu

Ale stracisz za to rozmyte tło. Taki typ fotografii to jest stąpanie po cienkiej granicy. W jedną stronę źle, w drugą też źle.

Reklama

marcinb78 
Uczestnik

Rozumiem że trzeba znaleźć złoty środek. Właśnie o to mi chodziło. Czyli zostaje tylko eksperymentować z tym czasem migawki.

Głównie chodziło mi tylko o to czy mogą dochodzić inne złe ustawienia jak ta właśnie przesłona i wiele innych o których pewnie nie mam pojęcia.

Z tego dnia mam dużo więcej zdjęć i niektóre wyszły z lepszą ostrością chociaż były robione na podobnym czasie 1/50 do 1/125 max.

Możemy temat zamknąć.

kojut 
Entuzjasta

marcinb78, ale te zdjęcia są typowe dla tego rodzaju fotografii. Aby cały obiekt był ostry powinien poruszać się po idealnie płaskim podłożu, najlepiej w próżni aby nie wywoływać drgań góra-dół. Aparat powinien poruszać się równolegle do obiektu i z tą samą prędkością. Dodatkowo obiektyw powinien być skierowany prostopadle do płaszczyzny fotografowanej. Jeżeli którykolwiek z tych warunków nie zostanie spełniony, to zdjęcia wyjdą jak Twoje- czyli takie jak powinny być :-)

marcinb78 
Uczestnik

Wysłany: Pon 26 Sie, 2013   

kojut napisał/a:
Aby cały obiekt był ostry powinien poruszać się po idealnie płaskim podłożu, najlepiej w próżni aby nie wywoływać drgań góra-dół. Aparat powinien poruszać się równolegle do obiektu i z tą samą prędkością.

ok, jak pisałem wcześniej już rozumiem, podskakujący samochód przodem lub tyłem może być nie ostry przy tej migawce 1/50 itp.

kojut napisał/a:
Dodatkowo obiektyw powinien być skierowany prostopadle do płaszczyzny fotografowanej

to często nie jest możliwe a czasem nawet specjalnie się nie robi prostopadle

kojut napisał/a:
, to zdjęcia wyjdą jak Twoje- czyli takie jak powinny być

no powiedzmy, choć wolałbym aby auto było ostre i było widać prędkość, myślę że migawka 1/100-150 i będzie ok.

Poniżej więcej fotek z tego dnia i widać że przy podobnych czasach niektóre fotki są lepsze lub gorsze :)

https://picasaweb.google.com/marcin2009wrc/RallySprintZBMStaniewicka20082013?authkey=Gv1sRgCOrgiY7egqndYg#

Fotki przesyłam tylko i wyłącznie dla kogoś kto chce jeszcze coś dodać do tematu itp :wink:

Choć może jak ktoś będzie zaiteresowany kupnem P7700 może przejrzeć fotki, ale nie wiem czy nie zniechęcą kupca :)

kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 26 Sie, 2013   

marcinb78 napisał/a:
Poniżej więcej fotek z tego dnia i widać że przy podobnych czasach niektóre fotki są lepsze lub gorsze :)

Ale żadna nie jest gorsza z powodu dla którego założyłeś ten temat. To nie aparat jest problemem...
marcinb78 napisał/a:
Choć może jak ktoś będzie zaiteresowany kupnem P7700 może przejrzeć fotki, ale nie wiem czy nie zniechęcą kupca

Zdjęcie można spieprzyć nawet sprzętem wartym kilkadziesiąt tys. zł. Przy wyborze aparatu nie patrzy się na te kiepskie a na te dobre.

Odpowiedz do tematu