Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zauważyłem, że masz problemy ze zrozumieniem najprostszych kwestii, zauwazyłeś jaka jest skala przy tamronie 1:4.8, zauważyłeś co napisał haxx, o swoich preferencjach w 1 poście.
No to przypomnijmy :
haxx napisał/a:
zdjecia na ktorych byly mala detale (kwiatki itp) z większej odleglosci byly malo ostre
haxx napisał/a:
mniejsze obiekty z troche wkiekszej odlaglosci beda bardzo wyrazne
Nigdy nie miałem problemów ze zrozumieniem , co kolega Kozidron mi zarzuca - dość niesłusznie.
A poleciłem koledze haxx poczytanie i przyjrzenie się testom własnego obiektywu - bo jeśli wykorzysta on jego właściwości - to może nie będzie musiał niczego kupować, a przynajmniej nie w tej chwili.
Ja w pierwszej kolejności z nowym obiektywem robię trochę testów - żeby wiedzieć jak się zachowuje w jakich warunkach i w archiwum kilka przykładów opisanych zachowuję "ku pamięci" . Czasem się przydaje.
1/16s - to zbyt dlugi czas
f/36 - dyfrakcja znaczaco pogarsza rozdzielczosc
iso 3200 - dodatkowo zzera detal
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Przede wszystkim polecałbym ci poczytać o fotografowaniu - co to przysłona, czas, głębia ostrości - jak się nauczysz pewnych rzeczy , będziesz umiał je zastosować i dzięki temu jakość obrazu znacznie się poprawi.
Jak widać miałeś 100% rację.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a:
A poleciłem koledze haxx poczytanie i przyjrzenie się testom własnego obiektywu - bo jeśli wykorzysta on jego właściwości - to może nie będzie musiał niczego kupować, a przynajmniej nie w tej chwili.
To po co proponujesz kupno tamrona ?
nikt nie twierdzi inaczej: że kolega jest zielony ale nikt też do prawie makro nie poleca obiektywu ze skala odwzorowania 1:4.8, tym bardziej po obejrzeniu przykładowego zdjęcia.
AndrzejM.Makuch, powtórzę ci drugi raz:
kozidron napisał/a:
Może i kolega haxx, jest nowy, może i zaczyna i ma małą wiedzę ale rzadko się zdarza (ostatnio) na tym faorumie, żeby ktoś wiedział czego chce a tu ewidentnie jasno nam określił czego oczekuje.
kozidron napisał/a:
zauwazyłeś jaka jest skala przy tamronie 1:4.8, zauważyłeś co napisał haxx, o swoich preferencjach w 1 poście.
B o g d a n napisał/a:
Jak widać miałeś 100% rację.
B o g d a n a jesteś w stanie się wysilić (jak nigdy ) i sprecyzować gdzie ?
Czy w robieniu zdjęć makro kwiatków plastikową popielniczką czy tamronem polecanym przez AndrzejM.Makuch, bo jak tego kita nie ustawisz efekty będą słabe przy takiej fotografii.
Nie chce mi się, zwłaszcza jak ktoś się nie wysila by zrozumieć proste zestawienie dwóch cytatów.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Lip, 2013
B o g d a n napisał/a:
Nie chce mi się, zwłaszcza jak ktoś się nie wysila by zrozumieć proste zestawienie dwóch cytatów.
a doczytałeś do końca ? Ja widzę typa, który w jednym poście najpierw mówi, że dopóki kolega sie nie douczy będzie lipa (tu racja) a w drugim na wszelki wypadek poleca tamrona do pseudo makro ze skalą odwzorowania 1:4.8.
Posty kolegi AndrzejM.Makuch właśnie maja taką jakość.
chcialbym odnowic temat jak narazie po wielu opiniach cwicze na swoim "kitowym" zestawie:)
jednak w przyszlym roku bede mial mozliwosc (oczywiscie chodzi o kase) zmienic aparat na pełna klatke. Wiec w miare swoich mozliwoci zmieniam body na nikon D600 + AF-S Zoom-Nikkor 17-35mm f/2.8D IF-ED. to na poczatek. Reszta obietywów pozniej. body ma zdecydowanie lepszy autoFocus od konkureta (canon 6d). wiec ten aparat w przyszlosci tzn przyszlym roku bede rozbudowywal o inne szkla. jak narazie do stycznia zostaje z canonem.
To temat o obiektywach. wiec jak ten obiektyw ma sie do krajobrazow/architektory?
jezeli ktos posiada prosze o opinie:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,66 sekundy. Zapytań do SQL: 15