Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 27 Sie, 2013 jaki aparat kupić do fotografowania krajobrazów i architekty
Witam,
Wstawiłam ten post już na grupę aparatów cyfrowych, ale ponieważ zastanawiam się też nad kupnem bezlustrzanki, piszę też tutaj:
Niedawno zaczęłam się interesować fotografią i chciałabym kupić porządny aparat, nie znam się jednak na sprzęcie i chciałam Was prosić o radę.
Planuję robić zdjęcia głównie krajobrazów i architektury. Zależy mi więc żeby aparat był szerokokątny, dobrze sobie radził z robieniem zdjęć w różnych warunkach jeśli chodzi o światło i ogólnie umożliwiał robienie zdjęć dobrej jakości. Lustrzanka odpada, myśłałam o dobrym aparacie kompaktowym albo hybrydowym. Cena 1000-1500 zł. Mam nadzieję, że doradzicie mi coś fajnego.
Wysłany: Wto 27 Sie, 2013 Re: jaki aparat kupić do fotografowania krajobrazów i archit
emila napisał/a:
Zależy mi więc żeby aparat był szerokokątny,
Obiektyw, nie aparat.
emila napisał/a:
dobrze sobie radził z robieniem zdjęć w różnych warunkach jeśli chodzi o światło i ogólnie umożliwiał robienie zdjęć dobrej jakości. Lustrzanka odpada, myśłałam o dobrym aparacie kompaktowym albo hybrydowym. Cena 1000-1500 zł.
Zacznij od pierwszej lepszej wyszukiwarki z sortowaniem po cenach i wytypuj sobie kilka modeli, w tym budżecie i tak nie poszalejesz. Plus trochę wiedzy też nie zaszkodzi skoro jak piszesz "zaczęłam się interesować fotografią", bo póki co to od "szerokokątny aparat żeby robił ładne zdjęcia" do ciekawych zdjęć krajobrazu czy architektury jeszcze spora droga
Biorąc pod uwagę przewidywane zastosowania i zakresy ogniskowych, LX7 wydaje się lepszym wyborem.
Warto chyba scalić ten wątek z bliźniaczym, założonym przez emila w innym dziale:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=22975
To kup co ci się podoba, ale i tak byłbym za LX7 , a w ogóle to za bezlusterkowcem typu Olympus PEN E-P5/EPL-5 ; Samsung NX210/NX300; Sony NEX...; czy PENTAX K-01.
Każdy z nich sprawdzi się lepiej od wcześniej wymienionych , a mają tę zaletę że można w nich wymienić obiektyw (ze pominę większą i lepszą matrycę). Do wnętrz, architektury czy krajobrazu przydają się takie wynalazki jak bardzo szeroki kąt (odpowiednik 16-17mm na analogu 35mm, a co najmniej 24mm ).
Każdy kto szuka dla siebie sprzętu powinien poz jego specyfikacją zerknąć też na http://www.dxomark.com/in...-Sensor-Ratings żeby zobaczyć który z sensorów bardziej mu będzie odpowiadał. Różnice kilku punktów w ocenie nie są bardzo istotne w ocenie ogólnej .
Bardziej istotne różnice w rozpiętości tonalnej gdy zamierzamy fotografować architekturę i krajobraz - to 1EV różnicy da się jeszcze pominąć ,ale 2-3 - to już spora i odczuwalna różnica.
Użyteczna czułość - czyli granica do której zdjęcia zachowują wysoką jakość. Oczywiście dla wielu amatorów można przesunąć ją znacznie wyżej , ale tak już bywa że jeśli czujnik daje ten obraz wysokiej jakości jeszcze przy ISO 1100 a inny przy 850 - to spokojnie przełoży się to również na wyższych czułościach. Tam gdzie ktoś uzna obraz za jeszcze dobry przy np. 3200 ISO przy lepszej (1100) matrycy , dla tej gorszej będzie już nie do przyjęcia. To wskazówka dla tych którzy zamierzają fotografować sport czy robić reportaż albo fotografować na koncertach. Jednym słowem wszędzie tam gdzie są trudniejsze warunki oświetleniowe czy potrzeba bardzo krótkich czasów ekspozycji.
Tym osobom przyda się również coś takiego jak wysoka dynamika barwna - jak wiadomo w trudniejszych warunkach oświetleniowych matryce (i oczy) widzą mniej kolorów - więc zdjęcie z matrycy o dużej własnej dynamice barwnej - jeszcze te kolory zachowa, podczas gdy z uboższej koniecznością będzie konwersja na cz-b. Podobnie będzie przy nietypowym oświetleniu - przygaszonych reflektorach, świetle selektywnym , czy kiepskich świetlówkach.
Wybierając aparat z niewymiennym obiektywem - lepiej by decydującym czynnikiem była jasność obiektywu - zwłaszcza gdy różnica między czujnikami/matrycami jest niewielka. Jaśniejszy obiektyw daje odrobinę więcej swobody w posługiwaniu się głębią ostrości nawet w kompaktach. zwłaszcza gdy wybraliśmy kompakt ze stosunkowo dużą (jak na kompakty) matrycą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15