Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka 8-10x, budżet ~500zł
Autor Wiadomość
marianek 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Sie, 2013   Lornetka 8-10x, budżet ~500zł

Dzień dobry,
jestem na etapie poszukiwania lornetki dla taty, ja też skorzystam jak będzie potrzeba. Jest to pierwsza lornetka jaka będzie w domu, więc nie ma zbytnio odniesienia do niczego.

Budżet to około 500 zł, ale jeśli jest dobra pozycja cena/jakoś to nie ma sensu przesadzać na początek. Powiększenie to obecnie dylemat, tata chce się pakować 10x50 (bo takie rosyjskie mają koledzy), ale ja staram się go przekonać na mniejszą lornetkę. Taszczenie po wycieczkach, lasach czy też co też by się przydało oglądanie samolotów na pokazie (Air Show) jednak wydaje się wygodniejsze na lżejszym sprzęcie. Myślę, że 8x40 nie będzie głupie, chyba, że się mylę.

Gwarancja, przeglądając oferty widzę 2,5,10 i więcej lat, ale jednak przy tej kwocie pozostają jak dla mnie te 10 lat (2 lata wydają mi się śmieszne trochę). Oby też nie było potrzeby korzystać.

W okolicy bieda z lornetkami, jakieś no-name albo inne ruskie/chińskie/niemieckie, ale patrząc w jakim stanie są opakowania to mało kto to kupuje. Więc raczej będę zamawiał przez internet nówkę. Paczkomat to bezpieczna opcja, czy lepiej już dać na kuriera?

Miałem okazję trochę zapoznać się z nowymi Aculon Nikona oraz Sporter EX, Action tylko widział i wypadały ciekawie (nie było do sprawdzenia jednak powiększenia jakie chciałem). Innej firmy nie miałem okazji zobaczyć niestety. Biorę mocno pod uwagę opcję z wodoszczelnością, wycieczki po lasach.

Czy coś oprócz Nikona warto by brać pod uwagę, jakoś nie widzę opinii o nowych Aculonach dlatego nie wiem czy są warte uwagi. Action oraz Sporter EX wydają się mi w miarę sensowne.

Pozdrawiam i proszę o jakieś sugestie oraz rozwianie moich wątpliwości, bo już będzie to trochę spóźniony prezent, ale jednak przydałoby się.

Reklama

sechiu 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Sie, 2013   

Ja zamawiałem pocztą polską, można tam śledzić przesyłkę i wyszło najtaniej z opcji jakie oferował sklep. Mam stara lornetkę rosyjską 12x42 bardzo dobry sprzęt jak na moje potrzeby śmiem twierdzić ze zbliżone do nikona..ale pewnie bym został zlinczowany za taką hipotezę ;) W wyborze lornetki najlepiej przejść się do sklepu popatrzeć przez kilka i potem poszukać najlepszej oferty w necie. Ja np oglądając lornetki w media były tam celestrony i nikony tylko, to wybrałbym zdecydowanie nikona. Tylko teraz jaki model..osobiście z całej puli na półce najbardziej przypadły mi do gustu modele x50 powiększenie już dobierz indywidualnie...ja mam 10x i 12x i nie narzekam :) ale szykuje się do kupna 16x50 ;) miałem ją w łapskach dość długo i mam na nią smaka ;) Na wycieczki do lasu itd używam małej lornetki, liczy się wtedy waga i miejsce w torbie na ramie lub małym plecaku.

septimanus79 
Bywalec

seria Nikon Sporter EX to nie jest dobry wybór, natomiast przy podanym budżecie można kupić dobrą lornetkę Nikon Action EX 8x40 - obecnie jest do dostania za ok. 470 zł.

marianek 
Nowy

septimanus79 napisał/a:
seria Nikon Sporter EX to nie jest dobry wybór, natomiast przy podanym budżecie można kupić dobrą lornetkę Nikon Action EX 8x40 - obecnie jest do dostania za ok. 470 zł.

Właśnie ten Action EX za mną chodzi, nie wygląda głupio, a jego wady jakoś mi nie przeszkadzają. Bawiłem się paroma tanimi lornetkami i chyba wszystko będzie od nich lepsze.

Abs 
Optyczny

Jeśli zgrabna to Celestron LX 8x42 lub 10x42 ewentualnie DO Forest II 8x42 a jeśli sprawdzona to istotnie Nikon Ex 8x40 lub tańszy Aculon. Jest jeszcze najlepszy optycznie z wymienionych Olympus EXPS 8 lub 10x42 ale z wąskim polem. Nie wiem ale gdybym był na twoim miejscu to pewnie ustawiłbym kolejność tak jak wypisałem. U mnie kompaktowość i mobilność a przede wszystkim rozdzielczość obrazu jest zawsze przed transmisją czy aberracją. Najlepiej samemu wziąć do ręki i sprawdzić, bo każdy z nas ma nieco inne priorytety. Ex 8x40 wydaje się rozsądnym wyborem ale swoje wady posiada (mam 12x50)... zresztą jak każda inna lornetka.

sechiu 
Nowy

Jedna lornetka w domu to mało :) Jak kupisz jakiegoś nikona z przedziału 8-10x40 dla taty na pewno będzie zadowolony. A Ty biorac ja do ręki widząc jej wady i zalety oraz swój styl życia wybierzesz za jakiś czas inną już konkretnie pod siebie. Ja np na wypady piesze/rowerowe żeby szybko rozeznać się w terenie mam malucha 10x25. Nie patrzę się na ptaki godzinami wyjmuje rozglądam się i chowam...taka mi w zupełności wystarcza.

kimek27 
Optyczny

Olympus 10x42 EXPS I

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Czw 29 Sie, 2013   

Nikona Sportera sobie daruj. Ja bym chyba wziął Celestron Outland LX. Na drugim miejscu chyba Olympus EXPSI, a na trzecim Nikon Action EX. porro wygląda poważniej i kosztuje mniej więc może jest to dobra opcja dla uzytkownika nie obciążonego pędem dachówkami.

septimanus79 
Bywalec

1 - Olympus EXPS I ma wyraźnie mniejsze pole widzenia niż Nikon Action EX i jest sporo droższy
2 - moim zdaniem, przy budżecie do 500-600 zł lepiej brać porro jeśli zależy nam na dobrej jakości obrazu

marianek 
Nowy

Dwa lata gwarancji mnie trochę odstrasza, a u mnie w domu raczej dba się o takie rzeczy i służą naprawdę długo. Niby polecany ten Celestron, nie wygląda źle, ale brakuje mi trochę argumentów za, no i nie miałem okazji go nawet zobaczyć ani dotknąć - muszę się rozeznać, może będzie szansa jeszcze spróbować.

Zainteresował mnie ten Olympus EXPS I, jednak pole widzenia może być biedne. Korzystałem w tym roku na pokazie Air Show z jakiejś lornetki Bariess (czy coś takiego) 20x50 i tam było strasznie, patrzyłem jak przez lunetę i ciężko się oglądało pokazy grup niestety, więc jednak pole widzenia musi być odpowiedniej wielkości. Przybliżenie nie ma aż takie znaczenia bo one latają nad głowami i raptem tylko raz koleś odrzutowcem wybił się ponad chmury.Dwa razy przez niego spojrzałem w słońce co też nie było fajne :evil:

Cena, nie zapominajmy o funduszach. Około 500 zł, może słabo sprecyzowałem +-50 miałem na myśli, więcej to jednak nie ma szans.

Dziękuje za dotychczasowe podpowiedzi, moim problem głównie jest brak możliwości obejrzenia sprzętu, a kupowanie w ciemno to milion pytań w głowie.

kimek27 
Optyczny

W UK 10x42 EXPS I to koszt ok 500PLN. Pole minimalnie mniejsze jak w nikonach 211 ( nie ma EX 10x40) a optycznie i mechanicznie zdecydowanie lepiej, o ostrości na brzegu pola nie wspomnę.

Abs 
Optyczny

W Olympusie EXPS 8x42 pole większe a optyka wymiata, nawet dobrego Ex-a. Poczytaj test lornetki Olympus, jest i test EX-a

marianek 
Nowy

kimek27 napisał/a:
W UK 10x42 EXPS I to koszt ok 500PLN. Pole minimalnie mniejsze jak w nikonach 211 ( nie ma EX 10x40) a optycznie i mechanicznie zdecydowanie lepiej, o ostrości na brzegu pola nie wspomnę.

Właśnie tak przeglądam Amazon uk i ceny 90-95 funtów :shock: U nas w okolicach 700 zł więc jest naprawdę spora przepaść. Nie mam konta tam i nie mam jak sprawdzić czy łapie się to na darmową przesyłkę do Polski, wtedy już miałbym kompletny mętlik w głowie.

Jak wygląda gwarancja Olympusa kupionego tak w UK? nie będzie żadnych problemów z realizacją w PL?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Dla mnie caly czas Celestron Outland LX 8x42 na topie. Gdzie mieszkasz? olympus zdecydowanie jest lepszy optycznie i mechanicznie od Nikonow porro.

Moglbys kupic 7x35 lub 8x30, to tez bylyby dobre lornetki do takich pokazow jak i do turystyki. W import dla paru zlotych bym sie nie bawil. Prawda jest, ze niektore tam sa tansze ale inne sa tansze u nas.

sechiu 
Nowy

To może Nikon 12x50 Sporter EX ?. Dziś byłem na stawach z kilkoma osobami jedna miała własnie tą lornetkę. Ja miałem przy sobie tylko mojego celestona 10x25 niestety. Tak czy inaczej zrobiła na mnie bardzo miłe wrażenie a i w budżecie się mieści :)

Odpowiedz do tematu