Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale dlaczego zawsze z nowych budynków robi się stare?
To jest tzw. "fotografia obskurna". Wypad na Kube jest obligatoryjny - stare domy, stare auta, chetnie pozujace mlode dziewczyny. W kazdym razie wole ogladac takie kadry niz zdjecia pijaczkow w delirium.
cybertoman, czy do tego typu fotografii przyda sie camera obscurna?
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sob 31 Sie, 2013
Nie chodzi mi o to. Trochę dziwna jest stadna ucieczka w mhrrrroczne klimaty. Nie mówię, że nie lubię, ale takie stylizowanie zwykłych uliczek na obrazki z hohrrrohrrru i to w ilościach hurtowych, niczego nie wnosi do fotografii.
cybertoman, też nie kręcą mnie foty zrobione śpiącym lub prawie nieprzytomnym pijaczkom, a na Kubę chyba nigdy sie nie wybiorę. Za dużo turystów
Odrobinę waść przesadzasz. Gdybyś miał wskazać przykłady tej mnogości miałbyś pewien problem. Nawet jeśli wyszukasz na szybko w sieci jednego, dwóch... pięciu autorów, którzy stylizują zwykłe uliczki na obrazki z horroru, to nadal to będzie tylko jeden, dwóch czy pięciu autorów. A czy to coś wnosi..? Skoro zauważyłeś ten "problem", to chyba jednak coś wnosi..
A ja lubię mroczne klimaty - może jestem prostak
I generalnie podziwiam kunszt np. Tutejszyna, bo do takich umiejętności pewnie się nawet nigdy nie zbliżę.
nienietaktak [Usunięty]
Tutejszyn napisał/a:
Skoro zauważyłeś ten "problem", to chyba jednak coś wnosi..
niekoniecznie. zauważyłem też problem tytułowania swoich stron "photography" i wstawiania tam wyrobów zdjęciopodobnych, a do fotografii nic to nie wnosi.
Jeszcze raz. Interesuje mnie dlaczego to sie podoba i dlaczego ludzie wolą w tę stronę stylizować i przerabiać
mozer,
mozer napisał/a:
to jest nas dwóch prostaków, bo ja też lubię
mozer napisał/a:
I generalnie podziwiam kunszt np. Tutejszyna
Nie twierdzę, że nie podziwiam i że mi się to nie podoba.
AdamDec34, żeby kurs retuszu miał sens to raczej podstawy Photoshopa trzeba mieć opanowane.
Tak i nie bo gdy pisze jak użyć konkretnej opcji to człowiek jest w stanie się nauczyć i podstaw retuszu i photoshopa Nauka ka konkretnych czynnościach z życia wziętych zawsze najlepiej wychodzi.
[ Dodano: Sob 31 Sie, 2013 11:55 ]
kozidron napisał/a:
AdamDec34 a przeszukiwałeś youtube ? Jest tam cała masa filmików od tego jak wyłatkować plamkę na matrycy po złozone operacje związane z fotomontażem.
Na forumie szopa pewnie też nie byłeś, pewnie ciężka misja jak twój dostawca netu blokuje ci google.
Mam limitowany internet z iplusa więc yt odpada. za dużo transferu mi żre
[ Dodano: Sob 31 Sie, 2013 12:03 ]
MateuszF napisał/a:
komor mistrz sciagania czlowieka do gleby:) adam sprecyzuj o co dokladnie ci chodzi
Otóż po kolei.
Mam photoshopa ale nigdy nie zajmowałem się retuszem zdjęć osób stąd pytanie. Jakieś tam podstawy jego posiadam jednak bardziej te potrzebne przy obróbce grafiki na strony internetowe. Ludzka gęba to już jednak inna para kaloszy i aby wyglądała dobrze, to jak sądzę potrzebna jest znajomość użycia odpowiednich technik retuszu. Sam się ostatnio bawię i próbuje ale efekty są marne. Jak już wspominałem kilka opcji z PS znam jakich wcześniej zdarzyło mi się używać ale jak zauważyłem na podstawie jednego ze znalezionych kursów na Google, który się wydawał ok stanowi to może 1% tego co się tam wykorzystuje. stąd potrzeba mi jakiś taki łopatologiczny kurs jak i co użyć aby osiągnąć zamierzony efekt. Przykład? korekta skóry - wiem jak skopiować kawałek skóry, który ma służyć jako tło ale jak go użyć aby wtopił się ładnie w otoczenie korygując niedoskonałości już nie wiem. Twarz to także cienie więc kopiuj i wklej nie wchodzi w grę.
[ Dodano: Sob 31 Sie, 2013 12:11 ]
ps. no chyba, że znacie jakiś inny program co jest w stanie z automatu poprawić takie zdjęcia. Nie będę świadczył usług fotograficznych, a potrzebne jest to mi na własne potrzeby więc taki program do automatycznego retuszu co by zdjęcie wyglądało znośnie po obróbce nim byłby także ok. Znośnie czyli tak aby nie wstyd go było wstawić jako avatar w profilu, czy w artykule na stronie internetowej. Te zdjęcia są robione bez użycia studia photograficznego, lamp doświetlających, parasoli itp. i oświetlenie bywa różne co się objawia często jakimś zażółceniem, czy zniebieszczeniem np. białek ocznych lub innego białego tła mimo prawidłowo ustawionego balansu bieli. Często jest tak, że białe jest białe ale np. białka oczów są np. już turkusowe bo jakoś tak padło na nie światło. Efekt usuwania czerwonych oczu ma większość opogramowania graficznego ale takich niuansów jak zaniebieszczone białka oczu już nie.
AdamDec34, bardzo trudno jest powiedzieć jak wyretuszować zdjęcie, ponieważ jest to praca podzielona na wiele etapów. Wygładzanie skóry, przywrócenie naturalnej porowatości. Inaczej obrabiasz oczy, inaczej inne fragmenty twarzy. Potem nadanie właściwego odcienia.. Aby efekt był zadawalający trzeba doświadczenia i sporo pracy. Oczywiście jest program wyspecjalizowany w tym zadaniu. Piszę "program", bo znam tylko jeden.. PortraitProfessional.
nienietaktak napisał/a:
zauważyłem też problem tytułowania swoich stron "photography" i wstawiania tam wyrobów zdjęciopodobnych, a do fotografii nic to nie wnosi.
Jeszcze raz. Interesuje mnie dlaczego to sie podoba i dlaczego ludzie wolą w tę stronę stylizować i przerabiać
Nie odpowiem dlaczego to się może podobać. Może coś, co niknie w cieniu wzbudza większą ciekawość?
Przerabia się zwykle w "tę stronę" z tego powodu, że tak po prostu się da zrobić. Łatwiej usunąć szczegóły niż je dodać, łatwiej coś zamaskować, niż "odsłonić".
czy do tego typu fotografii przyda sie camera obscurna?
Na pewno jest bezpieczna.
nienietaktak napisał/a:
a na Kubę chyba nigdy sie nie wybiorę.
Za to ja bylem tranzytem w Twojej wiosce.
mozer napisał/a:
Nie widze zwiazku.
nienietaktak [Usunięty]
Tutejszyn napisał/a:
Przerabia się zwykle w "tę stronę" z tego powodu, że tak po prostu się da zrobić. Łatwiej usunąć szczegóły niż je dodać, łatwiej coś zamaskować, niż "odsłonić".
Czyli będzie trzeba spróbować w drugą stronę. Długie, zimowe wieczory się zbliżają.
cybertoman napisał/a:
Za to ja bylem tranzytem w Twojej wiosce.
No cóż... zdarza się, że człowiek bywa w tych czy innych miejscach.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013
AdamDec34 napisał/a:
Mam limitowany internet z iplusa więc yt odpada. za dużo transferu mi żre
no cóż, taniej wyjdzie jednak net niż kurs PSa a nawet książka, zresztą to najgłupsza odpowiedź jaką można było udzielić w tej sytuacji, bo rozmowa sprowadzona została do poziomu gimnazjum.
Robisz strony, znasz podstawy z szopa i siedzisz na necie z iplusa zadając takie pytanie
Kiedyś chyba nawet tu na tym portalu był jakiś taki prosty samouczek gdzieś w artykułach.
Tutejszyn napisał/a:
AdamDec34, bardzo trudno jest powiedzieć jak wyretuszować zdjęcie, ponieważ jest to praca podzielona na wiele etapów. Wygładzanie skóry, przywrócenie naturalnej porowatości. Inaczej obrabiasz oczy, inaczej inne fragmenty twarzy. Potem nadanie właściwego odcienia.. Aby efekt był zadawalający trzeba doświadczenia i sporo pracy. Oczywiście jest program wyspecjalizowany w tym zadaniu. Piszę "program", bo znam tylko jeden.. PortraitProfessional.
kolega Tutejszyn napisał ci w skrócie, dodać można tylko że do każdego tematu podchodzi się indywidualnie.
AdamDec34, zamiast kursu retuszu poszukaj kuru portretowania. To znaczy jak przedstawiać osobę by wydobyć jak najwięcej cech pożądanych przy okazji ukrywając jak najwięcej "defektów" urody. Takie książki pokażą jak zrobić zdjęcie by się z retuszem nie napracować. BTW - takich książek (dobrych) jest niewiele i raczej nie polskojęzyczne.
kozidron [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
. To znaczy jak przedstawiać osobę by wydobyć jak najwięcej cech pożądanych przy okazji ukrywając jak najwięcej "defektów" urody.
śmiem twierdzić, że nauka makijażu/stylizacji będzie dużo żmudniejsza niż kurs retuszu w ps jakby nie patrzeć po stronie wizażu upatrywałbym nawet 50% sukcesu przy fotografii portretu
nienietaktak [Usunięty]
kozidron napisał/a:
jakby nie patrzeć po stronie wizażu upatrywałbym nawet 50% sukcesu przy fotografii portretu
coś w tych okolicach na pewno, a może i więcej. Raz zrobiony dobry makijaż wystarczy od czasu do czasu delikatnie poprawić, a jak jest skopany od początku, to roboty w PS-ie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10