Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylematy zdezorientowanego Canoniarza
Autor Wiadomość
lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013   

Sunders napisał/a:
Opcją droższą jest zakup 5DmkI,

A w czym ten staroć spełnia kryteria podane przez unesco? :lol: Nie dajmy się zwariować, FF nie znaczy automatycznie "super-profi-jakość" etc. zwłaszcza takie kwiatki

Sunders napisał/a:

Do takiej fotografii IMO lepiej kupić 5dmkII lub 6D i 85/1,8USM pozbywając się tamrona, niż zmieniać system kupując D7000 lub D7100.

I co mu faktycznie da oparcie zestawu koniecznie o FF w tego typu fotografii?

unesco napisał/a:

3) nikon 7000 lub 7100, niewiele lub nic nie zostanie na obiektywy, ciezkie dla portfela, przestawienie sie na inna firme (odstraszaja mnie menu w N)

Toż to tańśze niż te niby przyjemniejsze dla portfela 6D/5DII czy III ;)
I czego się boisz w tym menu? To już tej klasy korpusy, że do menu zaglądasz praktycznie raz jak konfigurujesz puchę po zakupie, a potem to dla jakichś bardzo specyficznych opcji czy żeby kartę sformatować - wszystko co potrzebna masz wyciągnięte na wierzch. I tu przechodzimy znowuż do przyzwyczajeń - po prymitywnym 300D to nawet przejście na wyższy model Canona może wymagać treningu ;)

Reklama

komor 
Moderator

unesco napisał/a:
50D to bym najchetniej kupil nowy

Na nowego to nie ma szans, ale mam akurat na sprzedaż używanego 50D i jestem z Wrocławia. :) Natomiast jeśli zależy Ci na lepszym materiale do obróbki (pozostając przy Canonie) to jednak coś z 18-megapikselową matrycą może dać Ci lepsze efekty, choć na niskich czułościach różnica niespecjalnie duża moim zdaniem. Jeśli przesiadasz się z 300D, to 60D powinien być dla Ciebie i tak sporym krokiem na plus. My tu na niego psioczymy, bo jego ergonomia została nieco popsuta w stosunku do poprzednich modeli 2-cyfrowych (choć niektórzy się z tym nie zgadzają, uważając, że to tylko kwestia przyzwyczajenia). Ale dla Ciebie to będzie kosmos, począwszy od jakości podglądu na ekranie LCD, na zawartości menu i guzikologii skończywszy.
Przy małym budżecie wydaje się to rozsądna opcja. Wariant zmiany systemu na Nikona D7000 z plastikowymi 35G i 50G (czy też 85G) też jest rozsądna i kusząca, ale wymaga porzucenia wszystkich posiadanych gratów Canona.

unesco 
Uczestnik

lotofag napisał/a:

unesco napisał/a:

3) nikon 7000 lub 7100, niewiele lub nic nie zostanie na obiektywy, ciezkie dla portfela, przestawienie sie na inna firme (odstraszaja mnie menu w N)

[...]
I czego się boisz w tym menu? To już tej klasy korpusy, że do menu zaglądasz praktycznie raz jak konfigurujesz puchę po zakupie, a potem to dla jakichś bardzo specyficznych opcji czy żeby kartę sformatować - wszystko co potrzebna masz wyciągnięte na wierzch. I tu przechodzimy znowuż do przyzwyczajeń - po prymitywnym 300D to nawet przejście na wyższy model Canona może wymagać treningu ;)

jak przechodzilem z 300D na pozyczony 500D, to mimo, ze menu jest tam duzo duzo bardziej skomplikowane, nie mialem problemu po kilku minutach zeby wszystko poustawiac. jak zrobilem to samo na D5000 czy D90, to mialem wrazenie ze sie cofnalem do innej epoki - zapewne subiektywne, jakby to byla wersja beta interfejsu - oczywiscie, jak do wszytskiego mozna przywyknac

ja w menu dosc czesto zmieniam ustawienia, stad moje obawy

[ Dodano: Nie 01 Wrz, 2013 23:49 ]
komor napisał/a:
Natomiast jeśli zależy Ci na lepszym materiale do obróbki (pozostając przy Canonie) to jednak coś z 18-megapikselową matrycą może dać Ci lepsze efekty, choć na niskich czułościach różnica niespecjalnie duża moim zdaniem. Jeśli przesiadasz się z 300D, to 60D powinien być dla Ciebie i tak sporym krokiem na plus. My tu na niego psioczymy, bo jego ergonomia została nieco popsuta w stosunku do poprzednich modeli 2-cyfrowych (choć niektórzy się z tym nie zgadzają, uważając, że to tylko kwestia przyzwyczajenia). Ale dla Ciebie to będzie kosmos, począwszy od jakości podglądu na ekranie LCD, na zawartości menu i guzikologii skończywszy.

gdyby 60D mial mikroadjustacje AF to pewnie bym sie na niego zdecydowal przy obecnej cenie. tak jak pisalem wczesniej, pracowalem troche na pozyczonym 500D takze krok do przodu juz zrobilem i jestem jego swiadom, stad nie uprzedzam sie do opinii nt 60D
a jak sie ma 50D do 500D? to samo z kilkoma dodanymi funkcjami?

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 02 Wrz, 2013   

unesco napisał/a:

ja w menu dosc czesto zmieniam ustawienia, stad moje obawy

To są właśnie wątpliwe uroki puszek segmentu entry level, 300D czy 500D jeden pies (no coś tam poprawiono w ergonomii). Czy trzymając D90 nie zauważyłeś, że wszystko potrzebne do ustawienia eskpozycji, trybu AF czy innego tam pomiaru światła masz wyciągnięte na korpus w postaci rolek i przełączników? Zauważyłeś, że rolki są dwie, co pozwala na wygodną pracę w manualu nawet bez odrywania oka od wizjera? A menu jak menu - ten produent ma takie, tamten inne - trzeba się orientować gdzie co jest, ale nie ma potrzeby ciągłego tam zaglądania.

unesco napisał/a:

W korpusach z wyższej półki płacisz za lepszą ergonomię, lepsze materiały, lepszy AF i tym podobne udogodniania, matryce często są te same. Jak to ktoś ładnie wyraził, one mniej przeszkadzają w fotografowaniu (brak wodotrysków typu tryby tematyczne, brak konieczności zaglądania do menu by zmienić podstawowe parametry). 500D to jeden z szeregu odgrzewanych przez Canona kotletów na nieśmiertelnym 18Mpix sensorze.

kozidron
[Usunięty]

Sunders napisał/a:
MO taki zestaw do twoich preferencji pasuje lepiej niż proponowany przez kozidrona zestaw d7000+ 35G/1.8 i 50/1.8. Taka jest moja subiektywna opinia z którą kozidron zapewne się nie zgodzi, dodąjąc jak zwykle kolejną porcję swojej firmowej szydery :twisted:

nie, nawet nie to chodzi, tylko o budżet. Osobiście też wolałbym 6D od d7000 pod te tematy.

unesco napisał/a:
gdyby 60D mial mikroadjustacje AF to pewnie bym sie na niego zdecydowal przy obecnej cenie.

daj spokój z tą regulacją, znam jedną osobę która sobie coś skutecznie tą regulacją "naprawiła", osobiście nie znam tego człowieka, jest to użytkownik DR11 z tego foruma.
Nie słyszałem też o przypadku, żeby ta regulacja coś pomogła przy tamronie 17-50, bo pewnie o to sie martwisz tak więc gra nie warta świeczki.

komor napisał/a:
Na nowego to nie ma szans, ale mam akurat na sprzedaż używanego 50D i jestem z Wrocławia. :)

AndrzejM.Makuch, wybacz :wink:
unesco, weź tego canona od Komora a za reszte budżetu kup sobie 85/1.8. Też mam 50D ale w obecnych czasach ta matryca to relikt, jednak tu budżet do wymagań grubo napięty.

komor 
Moderator

unesco napisał/a:

W zasadzie lotofag opisał - ergonomia, obudowa, wizjer. Do tego ISO zmienialne co 1/3 EV, tryb seryjny szybszy, co dla Ciebie akurat pewnie nieistotne.

lotofag napisał/a:
Zauważyłeś, że rolki są dwie, co pozwala na wygodną pracę w manualu nawet bez odrywania oka od wizjera?

No akurat to mogłem zrobić już nawet na 1-rolkowym Canonie 400D, ergonomia 3-cyfrowych Canonów nie jest wcale taka beznadziejna. ;)

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Do tego ISO zmienialne co 1/3 EV, tryb seryjny szybszy, co dla Ciebie akurat pewnie nieistotne.

jak ktoś jest uparty zainstaluje sobie ML i będzie miał skok o 1/3

komor napisał/a:
No akurat to mogłem zrobić już nawet na 1-rolkowym Canonie 400D, ergonomia 3-cyfrowych Canonów nie jest wcale taka beznadziejna. ;)

dokładnie, powiedziałbym że jest lepiej niż w el nikona

unesco 
Uczestnik

lotofag napisał/a:

To są właśnie wątpliwe uroki puszek segmentu entry level, 300D czy 500D jeden pies (no coś tam poprawiono w ergonomii). Czy trzymając D90 nie zauważyłeś, że wszystko potrzebne do ustawienia eskpozycji, trybu AF czy innego tam pomiaru światła masz wyciągnięte na korpus w postaci rolek i przełączników? Zauważyłeś, że rolki są dwie, co pozwala na wygodną pracę w manualu nawet bez odrywania oka od wizjera? A menu jak menu - ten produent ma takie, tamten inne - trzeba się orientować gdzie co jest, ale nie ma potrzeby ciągłego tam zaglądania.

No jeden pies to przesada, w 300D mam prawie wszystko co potrzebuje wyciagniete na zewnątrz poza bracketingiem… bo w menu prawie nic nie ma ;-) i to mi się w tym aparacie podoba. W 500D rzeczywiście jest już więcej w menu.
Ja jestem przyzwyczajony do dwóch rolek, bo takie mam w analogu, którego używam.

lotofag napisał/a:

W korpusach z wyższej półki płacisz za lepszą ergonomię, lepsze materiały, lepszy AF i tym podobne udogodniania, matryce często są te same. Jak to ktoś ładnie wyraził, one mniej przeszkadzają w fotografowaniu (brak wodotrysków typu tryby tematyczne, brak konieczności zaglądania do menu by zmienić podstawowe parametry). 500D to jeden z szeregu odgrzewanych przez Canona kotletów na nieśmiertelnym 18Mpix sensorze.

Hmmm, lubie prostotę i brak wodotryskow, tylko czasami mam wrazenie ze cos jest z pozoru prostsze, a dalej jest już gorzej.
BTW, 500D ma 15 MPix i jak na czas kiedy wyszedł był calkiem niezły.

[ Dodano: Pon 02 Wrz, 2013 19:12 ]
kozidron napisał/a:
daj spokój z tą regulacją, znam jedną osobę która sobie coś skutecznie tą regulacją "naprawiła", osobiście nie znam tego człowieka, jest to użytkownik DR11 z tego foruma.
Nie słyszałem też o przypadku, żeby ta regulacja coś pomogła przy tamronie 17-50, bo pewnie o to sie martwisz tak więc gra nie warta świeczki.

o, i to jest ciekawa odpowiedz dla mnie, tylko skoro nie poprawia to po co ja umieszczaja w aparatach? nie boje sie tylko o tego Tamrona, ale generalnie o obiektywy, tez te, ktore kupie, ale jesli rzeczywiscie nie ma roznicy to nowy 60D zyskuje

kozidron
[Usunięty]

unesco napisał/a:
o, i to jest ciekawa odpowiedz dla mnie, tylko skoro nie poprawia to po co ja umieszczaja w aparatach?

unesco i tu jest pies pogrzebany, bo po co umieszczają w puszkach funkcję wykrywania twarzy i rozpoznawania uśmiechu, auto kreatywny tryb (akurat to dali do 50D zamiast nastawy C3 :lol: ) na kole nastaw, sweep panorama, wszelkiej maści filtry, auto hdr który działa jak proteza hdr-a ......można by wymieniać długo
Ostatnio mamy też dotykowe ekrany, które może i są funkcjonalne w bezlusterkowcu ale w lustrzance jak ma sie oko przy wizjerze to i tak lepiej miec palce na guzikach.
Ostatnie lata pokazują wysyp funkcji które robia marketing i podwyższają sprzedaż a akurat mikro regulacja to jest moim zdaniem wabik już na innego klienta a jak widać mimo wszystko i tak się ktoś tam nabierze.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

kozidron napisał/a:
i tak się ktoś tam nabierze.
Jak ja. Ale u mnie funkcjonuje.

kozidron
[Usunięty]

cybertoman napisał/a:
Jak ja. Ale u mnie funkcjonuje.

a co wyregulowałeś i jak duża to była wada ?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

kozidron napisał/a:
a co wyregulowałeś i jak duża to była wada ?
W swietle wycieczkowym, czyli duzo dziennego, wszystko trafia w punkt za wyjatkiem 15-85 ktory ma +5. Natomiast gdy swiatla jest mniej i inne niz dzienne zawsze przed sesja kalibruje i bywa roznie. Halogenowe, mocne piloty sa jak standard, natomiast przy chinskich, ciemnych pilotach LED nawet 70-200 f4 IS ma +18. Wypozyczona sigma35 miala przy swietlowkach na kazdym punkcie inna korekcje. A na koniec cos specjalnie dla Ciebie - gdy przy otwartym 85 1.8 fokus uparcie jest na okularach dodaje troche in plus...

kozidron
[Usunięty]

cybertoman napisał/a:
A na koniec cos specjalnie dla Ciebie - gdy przy otwartym 85 1.8 fokus uparcie jest na okularach dodaje troche in plus...

o 85/1.8 własnie pisał DR11

cybertoman, gratuluje ci wytrwałości szczególnie jak dodajesz +5, ja bym oddał do kalibracji, tym bardziej że ty mieszkasz w europie i masz dostęp do "normalnych serwisów", abstrahując od tej wartości. Pomijam pewnie fakt, że inaczej masz na 15mm a inaczej na 85mm, do tego te +5 to jest tak cholernie mało, że pewnie też sporo zależy od odległości do "punktu".

cybertoman napisał/a:
nawet 70-200 f4 IS ma +18.

a to ciekawe

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

kozidron napisał/a:
ja bym oddał do kalibracji,
Czekam na dogodny moment...

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Wrz, 2013   

unesco napisał/a:
4) inna ewentualnosc jesli 3) wchodzi w rachube - Fuji, Olympus, Pentax... ech

Rzeczywiście Pentax K-5 IIs aż się prosi - a jeśli nioe to K-30 lub K-50 w budżecie dasdzą korpusowo więcej niż pozostałe rozwiązania. Skoro i tak nie używasz "eLek" - to w systemie nie ma co zostawać zwłaszcza takim co ponoć "kundelków" nie lubi i gorzej z nimi współpracuje . Z tymi Pentax dobrze się dogaduje , tyle że Tokiny doń nie dokupisz. (przestali produkować z mocowaniem K gdy znaleźli się w jednym koncernie Hoya, ale może się to jeszcze zmienić). Jeśli 85/1,4 manualne może być - to Samyang może być odpowiedni.
Jeśli chcesz pozostać w systemie - to rzeczywiście tylko 5D i 6D ci zostaja.
Jeśli chcesz firmową szklarnię - to jednak Nikon D-90 czy D7000 będzie tańszy.

Odpowiedz do tematu