Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon 650d czy sony a57
Autor Wiadomość
ekudzio 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   canon 650d czy sony a57

Witam wszystkich forumowiczów

Zastanawiam się nad zakupem mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej. Znajomy zajmujący się pstrykaniem zdjęć od paru lat doradza Canona, na temat Sony się nie wypowiada bo go w ręce nie miał więc nie chce wydać opini nie znając sprzętu (on posiada canona i nikona).
Do tej pory używałam kompakta canona sx220hs, a obecnie chciałabym kupić nowy.
Jak jest z gwarancją u Canona? 12 miesięcy? Co ze ścieralnością obudowy? Raczej należę do osób chuchających na sprzęt, mój Canon po 3 latach wygląda prawie jak nówka pomimo częstego używania, ale martwi mnie opinia,że po miesiącu widać na 650d zarysowania.
Pewnie na początku mojej przygody dopóki się nie przyzwyczaję będę częsciej używać lv.
A jak z szybkością obu aparatów?
Interesuje mnie przede wszystkim jakoś zdjęć. Czytałam testy tych aparatów, opinie na forach i nadal mam mętlik, proszę kochani, pomóżcie.
Zależy mi na czasie bo jak nie kupię jak najszybciej to pewnie odwlekę decyzję kupna do wiosny albo i dalej, więc proszę piszcie, doradzajcie :)

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   Re: canon 650d czy sony a57

ekudzio napisał/a:
Co ze ścieralnością obudowy? Raczej należę do osób chuchających na sprzęt, mój Canon po 3 latach wygląda prawie jak nówka pomimo częstego używania,

to Ci się nie zetrze

ekudzio napisał/a:
ale martwi mnie opinia,że po miesiącu widać na 650d zarysowania.

Będzie chociaż wyglądało, ze go dość intensywnie używasz. Nie bój się, gdy zechcesz go sprzedać to i tak będzie miał mniej więcej wartość elektrozłomu, niezależnie czy z rysami na obudowie czy nie.

ekudzio napisał/a:
Pewnie na początku mojej przygody dopóki się nie przyzwyczaję będę częsciej używać lv.

Wątpię.

ekudzio napisał/a:
A jak z szybkością obu aparatów?

Chyba oba mają 1/4000 AFAIR... Całkiem szybko.

ekudzio napisał/a:
Interesuje mnie przede wszystkim jakoś zdjęć. Czytałam testy tych aparatów, opinie na forach i nadal mam mętlik, proszę kochani, pomóżcie.

Wierzysz, ze tu ktoś natchnie Cię jak (przepraszam czułych) Duch Święty?

IMO cokolwiek kupisz będzie działało. Z dużym prawdopodobieństwem napiszesz zaraz że dostajesz brzydkie zdjęcia. Jak od razu będziesz zachwycony, to niezaleznie czy Sony czy Canonem.

BTW - kupiłbym chyba jednak Nikona 5100 lub siakiegoś Pentaxa (naprawdę) :-) (a57 nie lubię ze względu na podły wizjer EVF - dobre są... w wyższych modelach, 650 - po co się pchać w dość podłą matrycę dla szkieł co sa w kazdym systemie? - no chyba, ze chcesz jakiegoś konkretnego fajnego obiektywa Canona, ale dla podstawowych unizoomów... niet)
Ale to subiektywny punkt widzenia, każdy jest inny, kazdy ma zwolenników, wszystkie sią jako tako sprzedaja... czyli żaden nie jaest ani tak denny, że... ani żaden tak wybitny, że...

korab 
Uczestnik

Wysłany: Wto 03 Wrz, 2013   

Stoję przed podobnym dylematem. Jednak 650d wyeliminowałem z listy zakupów.

W podobnych cenach można kupić:

Alpha 57 kit 18-55
(plusy to liveview i filmy, 3-czujniki krzyżowe, 3D i panoramy / minusy cena i szum na wyższych iso)

Alpha 58 tamron 18-200
(plusy to cena, 200 na końcu i filmy / minusy ekran, szum, brak 3D)

Nikon 5100 18-105
(plusy to cena, większy zakres ISO, 105na końcu /minusy to liveview, 95% kadru w wizjerze, 1 czujnik krzyżowy, filmy, brak panoram)

Nikon 5200 18-55 tu jednak dopłata 200-300zł
(plusy to więcej czujników ostrości w tym 9 krzyżowych, większy zakres ISO, więcej bajerów w puszce / minusy to cena, filmy, liveview )

lub z innej beczki... Olympus EPL-5 lub sony NEX 5R. (Oba są rozwojowe przy czym Nexy chyba mają bardziej przystępne cenowo obiektywy, małe rozmiary, mniejsza waga, nexy mają matryce APS-C)

Daj znać co wybrałeś i dlaczego. Jak to mówi mój brat... "W naszym kraju niestety cena czyni cuda"

kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 03 Wrz, 2013   

korab napisał/a:
lub z innej beczki...

A patrzyłeś na k-30 z 18-55WR?
Plusy- cena, uszczelnienia (na plaży nie trzeba uważać), 100% krycie kadru w wizjerze, jasny pentapryzmat, dwie rolki, peaking w livewiev, najlepsza i jedna z najlepiej oprogramowanych matryc (DR, ISO i takie tam...), bezproblemowa współpraca z m42, pleśniakami PK i "kundlami", mikroregulacja i inne ficzery, za które inni każą słono płacić.
Minusy- cena, to nie Canon ani Nikon, więc -10 do lansu, nie każdemu pasująca szklarnia.

korab 
Uczestnik

Wysłany: Sro 04 Wrz, 2013   

Tak, to bardzo dobry aparat. W szczególności dla tych co planują kupić kita i tak już zostanie. Dla mnie jednak odpada, ponieważ główne przeznaczenie aparatu to zdjęcia z wysokości pasa ze statywu, dlatego szukam ruchomego ekranu.

Wiem, że w testach pentax zbiera dobre noty z labolatorium, ale przy iso 6400 żaden z wymienionych aparatów nie zrobi zadowalającego zdjęcia z kitem(wiem, wiem... kit to zestaw ale tak mi się łatwiej pisze, wiadomo o co chodzi) przy 3200 już są dla mnie słabej jakości.

To jest kwota oscylująca między 2300-2500 więc nie czarujmy się... diabła za rogi nie złapiemy :lol: .

Przed zakupem każdy musi sobie odpowiedzieć na proste pytania i ograniczy zakup do kilku modeli:
1. Jakie zdjęcia robi obecnie
2. Gdzie je robi
3. Czy zależy na filmie
4. Czy wielkość i waga ma znaczenie
5. Czy planuje wydać w ciągu 1-2 lat minimum 1000 na obiektyw
6. Czy zna dobrze zależność między migawka, przysłoną, iso.
7. Czy ma jakieś przywiązanie do firmy.

I odpowiadam:
1. Zdjęcia z pasa, portret
2. Zdjęcia w mikro studio, lampy żarowe i wakacyjne plenery
3. Nie zależy
4. Nie ma znaczenia
5. Tak
6. Tak
7. Nie, ale byłem napalony na alfe :razz:

Zatem. Wybieram lustrzankę.
Model to albo nikon 5100 z 18-105 w cenie 2200
albo alpha 57 z 18-55 w cenie 2500
Tylko co wybrać ? :roll:

nienietaktak
[Usunięty]

korab napisał/a:
Tylko co wybrać ?

Z powodu uczulenia na kolor pomarańczowy wybrałbym Nikona.

MaciekNorth 
Entuzjasta

korab napisał/a:
Tylko co wybrać ?
Z powodu uczulenia na żółty zafarb wybrałbym Alfę 57 ;)

muzyk 

Cytat:
ale martwi mnie opinia,że po miesiącu widać na 650d zarysowania.

To kup gumę na 650de, a na telewizor naklej folię i masz spokój.

Poza tym, 650d jest lustrzanką co się zowie, a a57 - nie.

nienietaktak
[Usunięty]

MaciekNorth napisał/a:
Z powodu uczulenia na żółty zafarb wybrałbym Alfę 57

pozostaje kolor czerwony jako najnaturalniejszy ;)

muzyk 

nienietaktak napisał/a:
pozostaje kolor czerwony jako najnaturalniejszy ;)

ale w sraczkowate ciapki. :razz:

Andrzej.M.
[Usunięty]

ekudzio napisał/a:
Interesuje mnie przede wszystkim jakoś zdjęć.

No to bierz Pentax K-50 albo K30 (jeśli lubisz filmować ma wejście na dodatkowy mikrofon) albo K-500 - tyle że bez uszczelnień. O obudowę nie musisz się bać bo konstrukcja ze stali szlachetnej plus poliwęglan(K-30) lub stopy magnezu (k-50/500). Mikroregulacja kadru na statywie matrycą, i oczywiście stabilizacja w korpusie - jak piszą w testach - skuteczna (3EV).
Niegdysiejsze czerwone napisy na pasku zamieniono na gustowne białe, a kolor korpusu można sobie wybrać... :razz:
korab napisał/a:
Dla mnie jednak odpada, ponieważ główne przeznaczenie aparatu to zdjęcia z wysokości pasa ze statywu, dlatego szukam ruchomego ekranu.

Ruchome ekrany z prawdziwego zdarzenia można nabyć osobno od 7" wzwyż i od 500zł w górę. Widać ciut więcej niż na tych "odłamywanych"... :wink:

Co do jakości przy ISO 6400 - żaden APS-C nie daje dobrego obrazka, co innego FF/FX. Przy 3200 - tu można by dyskutować - zależy od wymagań, ja staram się utrzymywać w zakresie 1000-1600 ISO , ale do większości amatorskich zastosowań 3200 w K-5 daje radę. A k-50 ma tę samą matrycę.
korab napisał/a:
Zatem. Wybieram lustrzankę.
Model to albo nikon 5100 z 18-105 w cenie 2200
albo alpha 57 z 18-55 w cenie 2500
Tylko co wybrać ?

Jeśli już musisz to lustrzankę - Nikon D5100 +18-105VR

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Alfa 57 ma jedną, podstawową wadę - wizjer, lub jego brak w klasycznej postaci. O ile te z A77 i 99 jeszcze można zdzierżyć, to ten z A57 jest porażką. Dlatego poleciłbym jednak Nikona.

korab 
Uczestnik

Ale widziałem ten w nikonie i powiem, tyle że jest mały i nie pokrywa całego kadru. Na szczęście ekran pokrywa :cool:

Dziś chyba podjadę do jakiegoś sklepu i wezmę oba do ręki. Luknę ten wizjer w Alfie i zobaczymy co tam siedzi.

Andrzej.M.
[Usunięty]

T
korab napisał/a:
podjadę do jakiegoś sklepu i wezmę oba do ręki. Luknę ten wizjer w Alfie i zobaczymy co tam siedzi.

Nie wiem czy masz taki sklep by i Pentaxa wziąć - jeśli tak - warto! Zdziwisz się. :smile:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Pentaxa? Będzie pewnie ciężko, mało sklepów go oferuje ze względu na jego egzotyczność. :razz:

Odpowiedz do tematu