Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Mała ogniskowa do Canona
Autor Wiadomość
mariianna
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Wrz, 2013   Mała ogniskowa do Canona

Cześć,

potrzebuję pomocy w wyborze obiektywu do Canona 60D. Mija powoli rok odkąd używam go z 50mm f/1.8, baardzo okazyjnie też z macro 100mm f/2.8. Potrzebuję jak najjaśniejszego obiektywu o mniejszej ogniskowej. Chyba stałki, ale może niepotrzebnie się na to zamykam. Myślę, że maks to 28mm.

Robię zdjęcia z bliska (fotografia kulinarna) i nawet pięćdziesiątka często trochę mnie ogranicza. Poza tym chciałabym mieć coś dobrego do architektury, powiedzmy żeby na luzie pstryknąć fasadę kamienicy idąc po przeciwnej stronie małej uliczki (robiłam projekt na tym polegający we Francji, analogiem RICOH właśnie z 28mm f/2.8 i sprawdzał się dobrze). Kręcę też filmy i światło pięćdziesiątki mi przy nich odpowiada, ale już ta odległość często sprawia kłopot.

Co polecacie? Przeglądam obiektywy, staram się je porównać, ale szczerze mówiąc za słabo się na tym znam żeby wiedzieć, co będzie dla mnie najlepsze (lub żeby zrozumieć np. ogromne różnice w cenie). Pomagajcie i uzasadniajcie, bo chcę wiedzieć co i dlaczego kupować :)

Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Marianna

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Wto 03 Wrz, 2013   

mariianna napisał/a:
żeby na luzie pstryknąć fasadę kamienicy idąc po przeciwnej stronie małej uliczki (robiłam projekt na tym polegający we Francji, analogiem RICOH właśnie z 28mm f/2.8 i sprawdzał się dobrze)
mariianna napisał/a:
Myślę, że maks to 28mm.
Ale 28mm na analogu to nie to samo co 28mm na mniejszej matrycy (APS-C). Jeśli chcesz uzyskać zbliżony kąt, to powinnaś dobrać sobie coś 17 czy 18mm. W sumie to nie jest specjalnie szeroki kąt do ciasnych uliczek.

Proponuję Ci zakup szerszego obiektywu tzw. UWA z zakresem ok. 10-22mm. Canon ma takiego ( http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=24 ), Sigma ma również http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=170 lub http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=33 .

komor 
Moderator

Po pierwsze 28 mm na analogowym Ricohu da Ci znacznie szerszy kąt widzenia, niż np. 28 czy 30 mm na matrycy APS-C, którą masz w Canonie 60D. Ja osobiście mam i zadowolony jestem z Sigmy 30/1.4 (obecnie jest dostępna nowsza wersja niż moja). Uzasadnienie znajdziesz w tematach dotyczących tego modelu, ale w skrócie to ładny bokeh (to kwestia subiektywna), bardzo dobra ostrość od f/2 i rewelacyjna praca pod światło (bardzo lubię robić zdjęcia pod światło).
Do filmowania możesz też pomyśleć o manualnym Samyangu 16/2.0 (test), który właśnie wszedł na rynek.
Z zoomów możesz rozejrzeć się po standardowych zoomach do APS-C, które zaczynają się od 17 mm, od najdroższego i jasnego Canona EF-S 17-55/2.8 IS począwszy, przez podobną (ale tańszą) Sigmę 17-50/2.8 OS, a na taniej Sigmie 17-70/2.8–4 OS skończywszy. Po drodze jest jeszcze tani a jasny Tamron 17-50/2,8 VC (brak testu na Optycznych) oraz jego starsza wersja bez stabilizacji.

manolo
[Usunięty]

do fotografii kulinarnej potrzebujesz portretówki

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 04 Wrz, 2013   

mariianna napisał/a:
. Potrzebuję jak najjaśniejszego obiektywu o mniejszej ogniskowej.

24 1.4 L II - na APSC "trochę" inne pole widzenia da.
Jeśli Cię stać, polecam.

Sunders 

mariianna napisał/a:
Potrzebuję jak najjaśniejszego obiektywu o mniejszej ogniskowej. Chyba stałki, ale może niepotrzebnie się na to zamykam.

No to weź jeszcze pod uwagę Sigmę A 18-35 mm f/1.8 DC HSM.

muzyk 

Cytat:
No to weź jeszcze pod uwagę Sigmę A 18-35 mm f/1.8 DC HSM.

No przecież!
Ach, zapomniało się.

Jivul 
Bywalec

Hmm... taki był szum, szkło trafiło do sklepów, a żadnych opinii końcowych użytkowników o wersji sklepowej nie ma... czy to dlatego że dostawy są po pare sztuk/m-c, i żaden z nabywców nie pisze o tym w internecie?

mariianna
[Usunięty]

Wysłany: Czw 05 Wrz, 2013   

a Tokinę 11-16 mm F/2.8 AT-X 116 PRO DX II ? pracował z tym ktoś?

muzyk 

Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013   

Jivul napisał/a:
Hmm... taki był szum, szkło trafiło do sklepów, a żadnych opinii końcowych użytkowników o wersji sklepowej nie ma...

Może dlatego, że zbyt wielu jeszcze nie ma tego szkła. Np. mają już wcześniej jakieś jasne stałki i nie bardzo się kwapią kupić kolejne, co prawda "zbiorcze" i jasne, ale ... kolejne.

mariianna napisał/a:
Tokinę 11-16 mm F/2.8 AT-X 116 PRO DX II ?

Cóż, oczekiwania były spore, ale okazało się, że aberracja mega monstrualna...
Może to nie aż taki wielki problem, jeśli używa się np. LR, ale wielu może poważnie odstraszać zakup tego nietaniego przecież słoika.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013   

Jivul napisał/a:
Hmm... taki był szum, szkło trafiło do sklepów, a żadnych opinii końcowych użytkowników o wersji sklepowej nie ma... czy to dlatego że dostawy są po pare sztuk/m-c, i żaden z nabywców nie pisze o tym w internecie?
Jak poszukasz to troche opinii jest.Natomiast na tutejszym forum jest cicho, bo stanowisko dyzurnego "Sigmiarza" jest nieobsadzone.

mariianna
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Wrz, 2013   

Wzięłam pod uwagę jeszce kilka kryteriów i jako tako ograniczyłam grupę obiektywów, spośród których muszę zdecydować się na jeden. I przed takim wyborem stoję:
Sigma 10 - 20 f/3.5
Sigma 18 - 35 f/1.8
Sigma 30 mm f/1.4
Canon 20 f/2.8
Samyang 16 mm f/2
Carl Zeiss 18mm f/3.5

przy czym skłaniam się chyba jednak ku stałkom. Teraz skupiam się na parametrach i muszę zdecydować czy ważniejsze jest światło, czy kąt widzenia.
Czy z ostatnią pozycją macie jakieś doświadczenia?

muzyk 

Sigma 18-35 1.8 i po temacie.

moronica 

Pomogła: 106 razy

mariianna, jesli chodzi o ostatnia pozycje to jednego mozesz byc pewna - jakosc wykonania bedzie lepsza niz wszystkich pozostalych razem wzietych ;)

probki do poogladania tu http://www.flickr.com/groups/distagon18mm/ oczywiscie trzeba wziac pod uwage, ze sa to obrobione zdjecia, nie surowe testowe

muzyk 

moronica napisał/a:
jakosc wykonania bedzie lepsza niz wszystkich pozostalych razem wzietych

i ręczne ustawianie ostrości gratis...

Odpowiedz do tematu