Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na Madagaskarze może by go szybciej dostał niż w mojej okolicy
Ta okolica to strasznie daleko musi być
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A najlepiej w Wietnamie, w kicie z Limitedem jakimś
Oj tam, nie trzeba tak daleko szukać. W Irlandii nie ma problemu z pomacaniem Pentaxa w sklepie, w Londynie w kilku miejscach widziałem, a i ostatnio na Lanzarote Limiteda 40 podpinałem do aparatu.
Właśnie wróciłem.
Pentaxa... potwierdzam brak, ale przypominam że nie ma uchylnego wizjera
Widziałem wizjer alfy 57 i jest do przełknięcia po obejrzeniu focus peaking i informacji w wizjerze (chyba tak się pisze)
Ale koleś pokazał mi wizjer alfy 65... no moim zdaniem jest klasa. Pokazałem żonie co sądzi o takim wizjerze a ona spojrzała i mówi że jest ok, wszystko ładnie widać, delikatnie smurzy przy szybkim przesuwaniu.
Wracając powiedziałem jej że to był wizjer elektroniczny czyli mikro ekran.
A to jej reakcja: Myślała że to optyczny tylko że coś smuży
Ten focus peaking musi fajnie działać ze starymi szkłami.
Luknąłem jeszcze Nikona 5100 z 18-105.
Powiem że w ręku nie trzyma się go pewnie. Jest to spory obiektyw i ciężki (pewno przez stabilizację również)
Alfę z obiektywem 18-55 trzyma się znacznie lepiej. Wyważenie jest lepsze bo obiektyw jest znacznie lżejszy i nie ciąży do przodu/w dół.
Tyle spostrzeżeń.
Mam takie pytanie czy Obiektywem 35mm / 1.8 zrobi się równie ładny portret co 18-105 3.5 - 5.6 oczywiście na 105?
Pytam bo 35 chcę kupić tak czy siak, a to by dyskredytowało zakup 18-105
Widziałem wizjer alfy 57 i jest do przełknięcia po obejrzeniu focus peaking i informacji w wizjerze (chyba tak się pisze)
Ale koleś pokazał mi wizjer alfy 65...
Mam podobne odczucia, pomimo że w A65 jest lepszy, to wizjer w A57 jest do zaakceptowania
korab napisał/a:
Luknąłem jeszcze Nikona 5100 z 18-105. Powiem że w ręku nie trzyma się go pewnie. Jest to spory obiektyw i ciężki (pewno przez stabilizację również)
Alfę z obiektywem 18-55 trzyma się znacznie lepiej. Wyważenie jest lepsze bo obiektyw jest znacznie lżejszy i nie ciąży do przodu/w dół.
Niezależnie od obiektywu, A57 trzyma się lepiej od D5100, po prostu większa rękojeść: D5100 vs A57. Dla mnie w ogóle budżetowe Nikony mają mało ergonomiczny uchwyt, zawsze boję się że mi z ręki wypadną
korab napisał/a:
Mam takie pytanie czy Obiektywem 35mm / 1.8 zrobi się równie ładny portret co 18-105 3.5 - 5.6 oczywiście na 105?
35mm to trochę krótka ogniskowa do portretów - twarz będzie zniekształcona. Lepsza będzie 50-ka lub 85-ka. Przy 105mm z kolei będziesz musiał dość daleko odejść, co nie zawsze jest możliwe, pomijam już, że według niektórych ta ogniskowa nie nadaje się do portretów Według mnie najlepszym obiektywem do portretów w przypadku wyboru A57 byłby Samyang 85 + focus peaking. Korzystam z tego obiektywu (niestety nie z SLT), pięknie rozmywa tło i jest ostry już przy 1.4.
Zapomniałem dodać, że patrząc przez wizjer nikona i wracając szybko ze 105 do 18mm dmuchnęło mi powietrze w oko. Zdziwiłem się. Poruszałem obiektywem i faktycznie dmucha w oko. Niby dziwne to jest, ale jakby powietrze nie miało ujścia to nie dałoby się ruszać obiektywem bo w puszcze rosłoby ciśnienie.
Teraz tak myślę jak to jest z uszczelnionymi aparatami. Gdzieś to powietrze musie się tłoczyć..
Pytam bo 35 chcę kupić tak czy siak, a to by dyskredytowało zakup 18-105
Te obiektywy służą do zaspokajania innych potrzeb, absolutnie zakup jednego nie dyskredytuje zakupu drugiego. Choć do portretów też wybrałbym coś innego. Jeśli nie manualnego Samyanga 85/1.4 (uważam, że początkującym lepiej go może nie polecać?), to niedroga typowa pięćdziesiątka, czyli w Nikonie lub Sony 50/1.8 do portretów będzie jak znalazł.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 05 Wrz, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
E tam, Irlandia to inny świat, ja do najjbliższego dilera mam ze 40km. Trochę daleko na macanki
Na macanki do dilera? Po białym proszku wszystkie takie same...
Poza tym do Krakowa masz podobną odległość co do Katowic. (to w razie gdyby tam Pentaxy wykupili).
kojut napisał/a:
Tak jak myślałem- na Madagaskarze
Na pewno nie - tam są w sklepach.
korab napisał/a:
że nie ma uchylnego wizjera
Przypominam że można kupić osobno i mieć i dobry odłączany (nie odłamywany) ekran i wizjer optyczny jak w D7100 ! I uszczelniony korpus - nie będzie wiatru w oko.
[ Dodano: Czw 05 Wrz, 2013 11:58 ]
I jeszcze odnośnie Katowic i Krakowa - Tu znajdziesz o czym piszę - z uszczelnionym obiektywem 18-55. Później możesz dokupić portretówkę nawet manualną .
AndrzejM.Makuch, naprawdę, tak zupełnie poważnie proponujesz zewnętrzny, osobny 7-calowy ekran jako ekwiwalent odchylanego ekranu wbudowanego w aparat?
nienietaktak [Usunięty]
komor napisał/a:
tak zupełnie poważnie proponujesz zewnętrzny, osobny 7-calowy ekran jako ekwiwalent odchylanego ekranu wbudowanego w aparat?
masz wątpliwości?
Andrzej.M. [Usunięty]
komor napisał/a:
osobny 7-calowy ekran jako ekwiwalent odchylanego ekranu wbudowanego w aparat?
Nie jako ekwiwalent - taki tyle że nie odchylany jest, raczej jako narzędzie - które jak wynika z postu kol. korab - jest mu absolutnie niezbędne do fotografowania ze statywu - rozumiem że takowe przyda mu się o wiele bardziej niż 3" odchylany ekranik . Jeśli jest to aż taka kwestia - to chyba warto te 500-700zł na niego wydać. Jak komfort to proszę. A w ogóle z takimi akcesoriami chyba za wiele nie macie do czynienia , bo zdziwienie jakieś ogromne widzę...
Oczywiście przed zakupem dobrze sprawdzić czy z danym modelem będzie współpracował (myślę że tak, wszak złącze HDMI każdy nowszy ma - ale od czego są specyfikacje).
Ok. Decyzja podjęta. Sprzęt w drodze.
Nikon d5100 + 18-105
cena z wysyłką 2150zł
Wybór padł na nikona bo ... cena czyni cuda
A poważnie, to w przyszłości planuję zakup nex-6 / nex-7 a wydaje mi się że nikona z tym obiektywem łatwiej odsprzedam niż alfe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9