Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 07 Wrz, 2013 Samyang 8mm fisheye Sony - brak ostrosci
Nim ktokolwiek bedzie mial pewne uprzedzenia, zaznaczam iz wiem, ze jest to manualny obiektyw. Problem w tym, ze dla zadnej kombinacji przyslony i skali ostrosci nie moge uzyskac ostrego obrazu w tak banalnym obiektywie jak rybie oko z GO praktycznie od 0,5 do nieskonczonosci. Jedyne najblizsze ustawienie gdzie cos zaczyna byc wyrazne lecz nadal rozmazane, to na skali ostrosci musze miec ustawione dokladnie na kreske nieskonczonosci. Dla 3.5 jest to totalne mydlo, dla 5.6 lekko sie poprawia i dla f8 obraz juz jest ledwo ostry. Nijak to nie przypomina sampli z neta i serwisu optyczne.pl. Ostrosc dla f8 mam nieco slabsza niz sample z optyczne dla 3.5 !!!!!!!!!!!
podczas gdy wszyscy deklaruja ze dla 3.5 szko jest ostre a dla wyzszych wartosci przyslony juz jest o wiele lepiej. nijak ma sie to do moich zdjec. takze zalecane ustawienie ostrosci z testu optyczne, gdzie dla odleglosci 1m powinienem miec GO od 0.5 do nieskonczonosci, tutaj jest masakra - wszystko jest rozmyte. Ktos mial taki przypadek? Szklo kupilem dzis w sklepie. Sprawdzalem na miejscu i tez mi sie to nie podobalo ale uznalem ze to moja piersza stycznosc z manualnym szklem wiec pewnie czegos nie umiem. teraz jestem po paru godzinach ustawien i niestety, obiektyw jest do reklamacji wg mnie. przykladowe zdjecie bede mogl wrzucic jesli ktos bedzie chcial koniecznie zobaczyc.
Aha... zapomnialem o istotnym fakcie, ostrosc jest i to nawet rewelacja ale dla obiektow ponizej 1m. nie mam ostrosci na obiekty od 1m do nieskonczonosci. ale to nie jest stary obiektyw manualny gdzie potrzebny jest adapter ze specjalna soczewka. to jest nowe szklo dedykowane do sony, bez przejsciowek. szklo idzie do reklamacji.
o kuzwa... mam A700 i takie sa jaja ale pozostale 5 obiektywow (systemowe i sigmy jest OK na nieskonczonosc). I teraz ciekawostka.. mam tez A100, podpinam samyanga i jest ostrosc. kurcze... ale to zle montuje obiektyw w aparacie czy kopniety bagnet? mozna w ogole innaczej zamontowac obiektyw w aparacie?
nie wiem co mam tam poczytac, wszystkie komentarze sa zgodne - miekki dla 3.5 i ostry od 5.6
U mnie w A700 jest miekki dla f8 a ponizej W OGOLE nie ma ostrosci.
Zapinam do A100 i jest miekki dla 3.5 i ostry od 5.6 czyli tak jak pisza.
jezeli masz ciut obycia, to jak zdejmiesz gumę, na pierścieniu ostrzenia sa 3 mikro śrubki, ich poluzowanie zwalnia pierścień i pozwala ustawić nieskończoność. często tam jest problem.
ghost, jestem w stanie ogarnac temat ale nie wiem czy sie rozumiemy. moge ustawic nieskonczonosc na skali obiektywu a nawet ciut za. obiektyw dobra ma ostrosc na nieskonczonosc juz przy ustawieniu skali na 1m z aparatem A100. Natomiast z A700 czy to jest 1m czy nieskonczonosc, ostrosci na obiektach dalszych niz 1.5 nie mam. czy twoja propozycja rozwiaze problem?
ostrzenie samyangiem polega na przesuwaniu frontowej grupy (?) soczewek. ruch jest naprawdę minimalny (cały zakres to ruch w drobnych częściach milimetra, widać to po szczelinie między pierścieniem, a przodem obudowy), więc drobny błąd w konstrukcji body może dać taki efekt.
możesz go ukulturalnić z a700, ale może być ciężko zrobić dobrze w obu korpusach. chyba dobrze byłoby posprawdzać z jeszcze jednym body.
do tego samyangi czasem (i to chyba nie tak rzadko) mają problemy z przekoszoną płaszczyzną ostrości. mój z prawej ostrzył kilometry za nieskończoność, z lewej dużo sensowniej (choć też nieskończoność miał w okolicach 1m na skali).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11