Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013 NIKON Monarch7 8x30 i 10x30
Pochwalony!
Przez trzy ostatnie dni, podczas Międzinarodowych Targów Leśnych, miałem możliwość obcowania z najnowszymi lornetkami Nikona, małymi modelami Monarch 7 z obiektywami 30 mm.
- lornetki wykonane są równie solidnie jak więksi bracia z obiektywami 42mm
- muszle oczne nowych lornetek są nieco mniejsze niż modeli 42mm i jak dla mnie, znacznie wygodniej leżą przy oczodole.
- Eye Relief jest chyba minimalnie mniejszy niż w przypadku modeli 42mm, ale nadal komfortowy
- Dystorsji prawie nie ma!
- model 8x30 urzeka potężnym polem 8,3°, tym bardziej, że ostrość jest bardzo dobra aż po brzegi
- kontrast obrazu bardzo wysoki, widać, że szkło ED robi dobrą robotę. Aberracja chromatyczna baaaaardzo znikoma.
- ergonomia bardzo fajna jak na takiego malucha, choć oczywiście zupełnie inna niż np w "Arkowym" Steinerze 8x30. Lornetki są także sporo mniejsze od modeli High Grade 8x32 / 10x32. Są naprawdę malutkie....
Lornetka wielu osobom przypadła do gustu, zarówno z powodu małej (maleńkiej?) obudowy jak i bardzo dobrej optyki...
Jak dla mnie to jedna z dłużej wyczekiwanych lornetek Nikona od kliku lat - do niedawna w klasie obiektywów "30+ mm" były tylko kosmicznie drogie EDG i bardzo drogie High Grade. Wiele wskazuje na to, że nowe Monarchy7 wypełnią ogromną lukę między "klasą premium" i tanimi chińskimi Sportstarami EX 8x25 / 10x25....
Mechanicznie mniejszy, ale optycznie - niestety - mu nie "podskoczy"
Napisał bym tak:
- Monarch 7 8x30 to bardzo dobra lornetka dla wymagających
- E II 8x30 do wyśmienita lornetka dla konserów.
Co ciekawe, ich cey będą bardzo zbliżone, pewnie +/- 200 zł. Na korzyść Monarcha przemawia wodoszczelność i prawie-kieszonkowość
Ostrość - lepiej niż bardzo dobrze na środku i zupełnie dobrze na brzegu
Kontrast - baaaardzo wysoki, nic dziwnego -> obiektywy ED
Oddanie bieli - (przynajmniej bez sprzętu pomiarowego): naturalne
Transmisja - ku mojemu zaskoczeniu (i ku radości Nikon Polska...) widocznie wyższa niż w E II!
Za prawdę powiadam Wam - dawno Nikon nie wypuścił tak udanej, małej lornetki w zasięgu finansowym większości osób!
Ja cenię oba maluchy High Grade (8x20 i 10x25) ale ich nie lubię, bo są za ciemne i za małe pola widzenia
O to moze byc fajna propozycja. Jak kontrast i ostrosc lepiej niz EII . Dla mnie mogla by byc lornetka turystyczna. Zamiast dwoch lornetek 8x32se i 8x20hgl.
Hmmm... Ja z postów goornika tego nie wywnioskowałem.
Zaskoczyły mnie za to te słowa o transmisji. Być może nowe powłoki robią jednak swoje i nowa dachówka może wypadać lepiej niż stare Porro. Ale sprawdzę sam.
I ciekawe czy chińczyk, czy z kraju kwitnącej wiśni. "Ostrość lepiej niż bardzo dobrze"- każdy na tym forum odbiera ostrość na swój sposób. Dla mnie wyznacznikiem jest 8x32se kupiłem ją właśnie z tego względu, EII jest ostra ale nie tak jak bym tego chciał. Jak jest porównywalna to ok jak słabsza niż w EII to lornetka nie dla mnie, o innych wadach optycznych narazie nie dyskutujemy. Kiedyś może doczekamy się testu lornetek turystycznych gdzie wyznacznikiem bedą wymiary i waga.
Monarch 7 ma znacznie bardziej fizjologiczny wykres transmisji niż EII, a do tego o 2mm większą średnicę. Nie zdziwiłbym się więc wcale gdyby odbiór był o ponad 10% lepszy.
Największą wadą HG są duże wymiary, więc Monarch 7 8x32 ma szansę powalczyć, zwłaszcza, że jest tani.
Oto trzech bohaterowie; od lewej 10x32 HG, 8x30 E II i 8x30 M7
Co do transmisji: też byłem zaskoczony, że - jakby nie było - popularna lornetka dachowa z Chin (Made in China, niestety...) przewyższa transmisją klasyka porro z Japonii. Nie jest to oczywiście jakaś przepaść, niemniej "przełączając" obie lornetki przed oczyma, nie miałem wątpliwości, że w M7 było jaśniej.
Co do kontrastu - tu chyba jednak wygrwya E II: ma nieco ciemniej w okoliczach źrenic wyjściowych, ale M7 też wypada tu ładnie, nie ma mowy o jakieś "wpadce" czy niedoróbce.
Kivi - średnica jest dokładnie taka sama: 30 mm. Nie myl z HG, która ma 32 mm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10