Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dobson a zwlaszcza goly, nie nadaje sie do fotografii, poniewaz montaz nie jest wystarczajaco stabilny i nie daje sie tez zablokowc w zadnej pozycji. Lustrzanki do niego sie nie da podlaczyc w ogole. Duzy Dobson, jak 10", jest maszyna do przegladania nawet najtrudniejszych do zaobserwowania obiektow za w miare niska cene. Jest to astronomiczny przyrzad OBSERWACYJNY. Wymaga tez sporej wiedzy o topografii nieba, zeby znalezc tam zadane obiekty.
Do obserwacji samolotow tez sie nie nadaje w ogole poniewaz obraz jest odwrocony do gory nogami, a poza tym lustrzany wiec trafienie nawet w nieruchomy Ksiezyc wymaga uzycia szukacza zas wcelowanie w samolot jest niemal niemozliwe. Newton na paral;aktycznym do astrofoto sie juz bardziej nadaje ale do samolotow nadal nie.
Zatem wracamy do refraktora (Celestron Regal lub jakis astro refraktor 80-100mm) lub katadrioptyka (Mak, np: 102/1400 lub SCT np. Celestron C5 125/1250).
Z refraktorem daje sie robic zdjecia kompaktem i to niewielkim kosztem. Oczywiscie jakosc tych zdjec jest dokumentacyjna tylko. Da sie i lustrzanka ale tu mowimy o kilkunastu tysiacach PLN. Z Katadrioptykiem da sie tanim kosztem robic zdjecia po przykreceniu lustrzanki (byle nie Nikona) i wychodza nawet dobre. Do porzadnego astrofoto nadal potrzebne jest prowadzenie. Makow jest pelno w roznych konfiguracjach, w Polsce popularne sa: tanie od Skywatcher i Orion i rosyjski obiektyw MTO oraz drogie od Meade. C5 wystepuje w 3 wersjach: naziemna (spotting scope, czarny) i astro azymutalny Nexstar (pomaranczowy, z silniczkiem ale drogi) jak i paralaktyczny XLT (bialy). I to jest moj typ dla ciebie, jesli nie chcesz wrocic do uniwersalnego Regala. Regal nie nadaje sie do lustrzanki, choc mozna ja zamontowac ale nadaje sie do zastosowania malego kompaktowego aparatu (digiscoping).
Dzięki za tak rozległą opinię i znowu jestem w kropce .
Co do robienia zdjęć samolotom przelotowym, to na youtube widziałem, zdjęcia robione przez syntę 8-kę.
Jakość dokumentacyjna, też zdecydowanie odpada, więc jeżeli takie koszty są do astrofotografii , to chyba temat odpada i zostanę przy tym dobsonie 10-tce.
Refraktory są chyba bardziej do obserwacji dziennych niż nocnych? I tym celestronem to pewnie nie zobaczę tyle co dobsonem 10-tką, szkoda, że się tak nie da, czyli do nocnej obserwacji nieba muszę kupić osobny sprzęt i do robienia zdjęć samolotom przelotowym też osobny?
Nie skreslaj tak szybko refraktorow, bo ludzie jednak uznaja ze ED 125mm to jest najlepszy sprzet do astroobserwacji zas triplet z fluorytem, nawet 100mm do astrofotografii DSow. A ze chcesz robic samoloty to az tak wielki klamot nie jest ci potrzebny.
Do samolotow kup Sigma 150-500/6.3 i bedziesz wniebowziety.
ryyyiu [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013
Witam, jednak postanowiłem ,że na sam początek kupię sobie polecanego yukona 20x50x50, a lepsze sprzęt potem.
@kivirori a gdzies na forum o obserwacji samolotów polecali tą lunetę , ale jednak i tak się wstrzymam(w sumie i tak nie wygrałem licytacji ), bo wydałem więcej na lornetkę, a na oku mam lunetę z firmy barska np. 20x60x60 lub coś innego sprowadzę z USA, ale to w innym terminie.
Co do teleskopu, wybrałem GSO 10" na montażu Dobsona, tylko termin zakupu to będzie albo pod koniec tego roku, albo na wiosnę .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9