Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 11 Wrz, 2013 wymiana NikonD70 na coś ze sporą ilością klawiszy fizycznych
Witam,
Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie znam się zbytnio na lustrzankach (dlatego właśnie pragnę skorzystać z Waszego forum:)
Sprawa wygląda tak:
Rozwaliłem aparat mojej dziewczynie i chciałbym jej kupić jakiś nowszy model na urodziny.
Był to Nikon D70.
Dobrze by było, gdyby był to jakiś Nikon z tego względu, że ona się go po prostu "nauczyła". (nie chciałbym jej komplikować zbytnio życia)
Myślałem o Nikonie D3100, potem o Nikonie D5100 (gdyż już robi zdjęcia w HDR etc.), jednak czytając parę testów dowiedziałem się, że jest to model okrojony z klawiszy fizycznych...
Więc odpada..
Dla mojej dziewczyny najważniejsze w aparacie jest to, żeby mieć szybki fizyczny dostęp do różnych opcji, zamiast czegoś szukać i wybierać na wyświetlaczu.
Nikon D70 miał dostępne fizycznie wszystkie potrzebne jej opcje..
Więc szukam czegoś z taką samą (tych samych) lub większą ilością klawiszy, pokręteł fizycznych.
Co moglibyście mi doradzić?? W róznych przedziałach cenowych. (Górna granica cenowa to wartość nowego Nikona D5100)
Z góry dziękuje bardzo za Wasze odpowiedzi i pomoc!!
nowego ze sklepu? nie ma, to juz d90 jest starawy i masz szczescie, ze nadal jest w sklepach skoro juz sie doczekal 2 nastepcow. chyba ze moga byc uzywki to wtedy uzywany d90 d80 w tym momencie to juz zabytek
Już ma ten obiektyw ze swojego starego nikona.. więc chyba kupie narazie samo body, a obiektyw wymieni się po czasie, jeśli będzie taka potrzeba.
Wsadziłem karte pamięci na opór i rozwalił się slot..
Zakupiłem nowy slot na karty pamięci, żeby go wymienić.
Wymieniłem slot, wyjęła się jakaś tasiemka przy okazji, który przytrzymywała obudowe, aparat przestał cykać fotki, a ekran działać.
Byliśmy w serwisie, powiedzieli, że koszty naprawy to koszt nowego korpusu.. więc..
A może coś innej firmy niż Nikon?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013
Do wyboru masz D90 albo Fujifilm Fine Pix S5 Pro(używany) - tyle z mocowaniem Nikon , z innych - poleciłbym Pentax K-5 - uzywany (lub K-30 / k-50/K-500 - nowe, jeśli "guzikologia" będzie odpowiadać). Zobacz testy modeli tam guziki dość są opisane. Wszystkie mają porządne korpusy i pełne pryzmaty pentagonalne. Tylko k-500 jest bez uszczelnień.
Odnośnie obiektywu - takich "pełnoklatkowych kitów" 28-80 i podobnych - zarówno do Nikona jak Pentaxa sporo znajdziesz.
[URL=http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/676|0/%28brand%29/Pentax/%28appareil2%29/511|0/%28brand2%29/Fujifilm/%28appareil3%29/197|0/%28brand3%29/Nikon]porównanie do D70[/URL]
[URL=http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/676|0/%28brand%29/Pentax/%28appareil2%29/439|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/511|0/%28brand3%29/Fujifilm]porównanie d90[/URL]
elijah [Usunięty]
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013
"wymiana NikonD70 na coś ze sporą ilością klawiszy fizycznych"
Pianinko? Fortepian? Podejrzewam, ze juz wkrotce i konsolki sterujace z Fukushimy beda do nabycia w okazyjnych cenach
A tak powaznie, D80, D90, a moze nawet by cos starszego, np. D200?
choc po zerknięciu w szczegóły widze ze z obrazowaniem to u niego podobnie jak w d80.
Te matryce wciąż robią fajne zdjęcia. W dobrym świetle. Jeśli dotykanie wysokiego ISO (wiecej niż 400) nie jest konieczne to d200 jest całkiem OK. Byleby w stanie jeszcze żywym.
Te matryce wciąż robią fajne zdjęcia. W dobrym świetle. Jeśli dotykanie wysokiego ISO (wiecej niż 400) nie jest konieczne to d200 jest całkiem OK.
w zasadzie racja - największy minus to kiepskie wysokie iso.
RB napisał/a:
Byleby w stanie jeszcze żywym.
no właśnie. większość ,jeśli chodzi o stan migawki, najprawdopodobniej będzie w stanie przed agonalnym no i choćby z tego powodu bałbym sie w taką puszkę inwestować, bo jak padnie migawka to znów trzeba wyłożyć kolejną kwotę na serwis/nowa puszkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10