Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 12 Wrz, 2013
Amatorska lustrzanka czy średni bezlusterkowiec ??? 4500 pln
Autor Wiadomość
kamil1991233 
Nowy

Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013   Amatorska lustrzanka czy średni bezlusterkowiec ??? 4500 pln

Witam mam zamiar zmienic swój stary finepix na cos lepszego , mój budżet to 4500 +/- 400.
Długo zastanawiałem sie co wybrac z początku rozgladałem sie za bezlusterkowcem typu nex 6 i Olympus OM-D E-M5 (ostateczna granica budżetowa) ,lecz patrząc na jego cenę mógłbym juz kupić jakieś dobre lustro typu Pentax k-50 bądź k-5 lecz jestem swiadomy ze kit który jest dołączony do zestawu bedzie zmieniony na jakies dobre jasne szkiełko .
Biorąc pod uwage ceny szkieł do lustra jak i bez lusterkowca jak wyglada sytuacja z zamiennikami i czy do bez lusterkowca sa potrzebne jakies adaptery .
A teraz pytanie czy warto jest dopłacic do k50 biorac pod uwage k 30 ( z tego co wyczytałem duzej róznicy nie ma w parametrach ).
Profesjonalista ze mnie żaden wiadomo że na poczatku bedzie zielony kwadrat i do przodu lecz apetyt rośnie w miare jedzenia aparat bedzie mi potrzebny do zdjęc rodzinnych jakies wakacje ew czasami do fotografowania dan które bedą wystawiane na stronie .

Prosze o porade czy warto pchac sie w bezlusterkowca razi mnie tez ich wielkosc poniewaz
mam delikatne rączki olbrzyma obawiam sie wciskania kilku przycisków naraz w takim aparaciuku i jakie szkła na poczatek do takiego zestawu .

I sory ze w głównym prosze o przeniesienie do pomoc w wyborze .
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 12 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013   

Z takim budżetem IMO najlepszym wyborem jest Nikon D7100 + 18-105 kit.

fatman 
Optyczny

Jeżeli jak piszesz ma to być do zdjęć rodzinnych, wakacji czy dań to przecież plecaka z kompletem szkieł nie będziesz taszczył do knajpy.
Przy takim budżecie najlepszym wyborem dla Ciebie byłby najnowszy Panas GX-7.
I zdjęcia ekstra zrobisz i do kieszeni schowasz a nawet chyba tryb tematyczny, kulinarny, posiada :mrgreen:

007areka
[Usunięty]

...yhy, ja tez jestem za tym zeby zdecydowanie NIE kupować lustra , ... a co?? niech koledzy sie wypowiedza co z dzisiejszych wynalazkow bedzie najlepsze ....moze ktorys z nex'ow ???

kamil1991233 
Nowy

Tudzież mam prawie pewna decyzję ze będzie to bezlusterkowiec lecz powiedzcie mi w jakiej cenie deklasuje się dobre szkło uniwersalne czy lepiej kupić dwa do użytku codziennego i jakieś ekstra kurcze jestem blady w tym temacie podoba mi się ten Olek mimo tego że zamieszczone szkło w komplecie jest słabe co do pana jeszcze nie oglądałem a jak wypada w tej klasyfikacji nex 6.

siosio 
Maniak

Wysłany: Pią 13 Wrz, 2013   

Odnośnie Nexów.

Obiektyw 16-50 - daje około 3 krotne zbliżenie - to raczej starczy do codziennego pstrykania. A jak nie to kup zestaw z dwoma obiektywami - ten drugi 55-210.

Jasna stałka do portretów to np. 50 f/1.8.

Sigma i Samyang robią obiektywy również z mocowaniem do bezlusterkowców, a w tym i dla Nexów.

Nex 5R jest też bardzo dobry - ale nie ma wizjera wbudowanego i nie ma normalnej stopki na lampę.

Za Olympusami i Panasonicami przemawia m.in. to, że mają mniejsze obiektywy od tych do Nexów. Ich bezlusterkowce mają trochą mniejszą powierzchnię matrycy ale to nie powinien być dla ciebie problem.

Lepiej część kasy wydać na dodatkowe szkła, zamiast kupić coś drogiego z 1 kitem.... Np. Nex 5r ma podobnie dobrą matrycę jak Nex 6. Nie tylko w Sonym tak jest.

kojut 
Entuzjasta

siosio napisał/a:
Obiektyw 16-50 - daje około 3 krotne zbliżenie

Trzykrotne zbliżenie to różnica pomiędzy najszerszym kątem (czyli oddaleniem) a najwęższym. Tak naprawdę to ten obiektyw ma dwukrotne zbliżenie (2,1x).

fatman 
Optyczny

Weź spróbuj do Panasa - "naleśnik" 20mm/F1.7.
Ja go mam.
I do kieszeni schowasz i jakość masz bezkonkurencyjną (zobacz test tego obiektywu na Optycznych)
Ogniskowa (po przeliczeniu 40mm) plasuje go między klasykami 35 i 50 mm.
Będzie pan zadowolony ! :smile:

Nex-6 to też bardzo dobry wybór ale z obiektywem to jest większy od Panasa.

kamil1991233 
Nowy

Wszystko fajne i piekne ale teraz tak sie zastanawiam czy warto mi inwestowac kase w cos tak drogiego skoro i tak nie wykorzystam w pełni jego mocy a wystarczająco dobre zdjęcie mozna zrobic równiez zwykła cyfrówką typu fuji x20 mimo ze nie jest bezlusterkowcem a zwykłym aparatem .
Wczoraj przeczytałem mase tematów raz byłem za lusterem raz za bezlusterkowcem ale znajac moje checi i czas który moge zadysponowac na fotografie pójde w inna strone i kupie fujifilm x20 do robienia zdjęc syna jakiejs wycieczki spontanicznej imprezy czy pamiatkowych zdjęc z wesela wystarczy .
Sory za zawracanie wam dupy i dzieki za wszystkie porady .

Temat do zamkniecia .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kamil1991233 napisał/a:
wystarczy .
Ano wystarczy...

Sunders 

hijax_pl napisał/a:
wystarczy...

Howgh :mrgreen:

muzyk 

Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013   

007areka napisał/a:
moze ktorys z nex'ow ???

NEX 6 jeśli już (wcale nie 7).
007areka napisał/a:
co z dzisiejszych wynalazkow bedzie najlepsze

Jeśli odpowiada Ci guzikologoa EP5, to ten plus wizjer VF4 (jest bardziej niż zajebisty), ale może poczkaj na GX7.
Jeśli zaś w ogóle m4/3 to koniecznie odpowiednie szkła:
20 1.7
45 1.8 - bez tych dwóch to w ogóle szkoda się pchać w m 4/3

Jeśli zaś 45 1.8 nie to może Leica 45 2.8 - zarazem makro.

Warto mieć też Sigmę 60 2.8 - wybitne szkło, ładnie uzupełnia dwa pierwsze wymienione.
Jako "stałe tele" - najlepsze szkło w systemie, czyli 75 1.8, ale... kosztuje krocie.
Na pewno świetnym jest 35-100 2.8, a może nowy Olympus o podobnym zakresie?

Z szerokich to 12 f2 Oly, albo budżetowy panas 14 2.5

Ryba: tylko jedna opcja - samyang 7.5 f3.5 - wypas mega pro +.

kamil1991233 napisał/a:
Wszystko fajne i piekne ale teraz tak sie zastanawiam czy warto mi inwestowac kase w cos tak drogiego skoro i tak nie wykorzystam w pełni jego mocy a wystarczająco dobre zdjęcie mozna zrobic równiez zwykła cyfrówką typu fuji x20

Więc kup fuji - jako kompakt jest po prostu mega.

Jeśli chcesz budżetowo, kup GX1 i 20 1.7 + 45 1.8.
W zasadzie obfocisz prawie wszystko tym.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Cytat:
A teraz pytanie czy warto jest dopłacic do k50 biorac pod uwage k 30 ( z tego co wyczytałem duzej róznicy nie ma w parametrach ).

Raczej wziąłbym K-30 ze względu na choćby możliwość podłączenia zewnetreznego mikrofonu stereo, obrazowo różnica jest malutka. Ja ju z dopłacać to do K-5.
Jezeli chcesz by było taniej to K-500 z 2 obiektywami za ok. 2450 kupisz (18-55 + 50-200), albo z 17-70 SDM czy 18-135 a nawet 18-200...
Wbrew obiegowym opiniom - obiektywy "kitowe" wcale nie są złe - zwłaszcza Pentaxowe WR - i nie trzeba ich wymieniać, a jedyny powód to ewentualność otrzymania jaśniejszego szkła, innego kąta a nie ostrzejszego obrazu. Do tego można dokupić np. 50mm/1,8 czy 35mm/2,4 i mieć jeszcze ostrzej i jaśniej. O bezlusterkowcach koledzy pisali więc nie będe nic dodawał, no maleńkie toto, a i tak obiektywy dokupywać trzeba , małe guziki - jak są - bo w większości w menu trzeba ustawienia robić. Jak ci pasuje - bierz. Co prawda Pentaxy olbrzymami nie są, ale w mojej ok. 25centymetrowej łapce dobrze leżą. :wink:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Jeżeli masz takie szerokie horyzonty w fazie wyboru aparatu, to z mojego doświadczenia radzę Ci przyjrzeć się jeszcze temu:
http://www.optyczne.pl/14...ja_aparatu.html :idea:
W Twoim przypadku ma on, oprócz innych, także tą zaletę, że "nie zgubi się w Twojej dłoni" i z operowaniem guzikami nie będziesz miał problemu. A za resztę kwoty do limitu, który podałeś, będziesz mógł dokupić sporo sprzętu dodatkowego, jak np. dobry statyw z równie dobrą głowicą, oryginalną lampę błyskową, jakąś torbę lub niewielki plecaczek itd., itp.
Aparacik jest naprawdę dobry. Wiem co mówię, bo go mam :smile:

Odpowiedz do tematu