Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon Monarch 5 10x42 ED WP
Autor Wiadomość
bogomir 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Cze, 2013   

Abs napisał/a:
bogomir napisał/a:
pod tym adresem można wybrać sklep; http://www.skapiec.pl/site/cat/48/comp/7116271

Sklepy, w których cena oscyluje wokół 1000zł nie dają zdjęcia a przy gwarancji napisano 12 miesięcy. Danych technicznych brak. Oby się nie okazało, że "prawdziwa" 5 jest za 1400zł+ co przyznam wydawałoby się bardziej sensowne choć mniej miłe.

Bogomir - dzięki raz jeszcze.

Ja kupiłem w sklepie online STUDIOPC i wszystko w jak najlepszym porządku, jak już pisałem w cenie 999 pln , to była ostatnia sztuka, nie było też zdjęcia tylko podany typ modelu :FOTNIKLOR0115 oraz kod producenta BAA831SA. Przed zakupem sprawdziłem telefonicznie w Nikon Polska czy kody są zgodne.Nikon Polska daje 12 miesięcy gwarancji na tę lornetkę.Obecnie ten sklep ma jeszcze 2 sztuki tylko 12x42.Nie wiem jak w innych sklepach sytuacja się ma.Mogę podac link do sklepu w którym kupiłem; http://studiopc.pl/p/1678...o-produkty.html

Reklama

Abs 
Optyczny

Czy coś zmieniło się w gwarancji Nikona? - na wszystkie lornetki było 10 lat

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Cos tu jest nie teges i z ceną i z gwarancją. Na stronie Amazon też jest ze znaczna obniżka, a gwarancja na tańszego Monarch 3 jest na 25 lat.

Moim zdaniem ona nie pochodzi z oficjalnej dystrybucji polskiej. A te sklepy na liście Skąpca wszystkie jakieś dziwne.

bogomir 
Nowy

kivirovi napisał/a:
Cos tu jest nie teges i z ceną i z gwarancją. Na stronie Amazon też jest ze znaczna obniżka, a gwarancja na tańszego Monarch 3 jest na 25 lat.

Moim zdaniem ona nie pochodzi z oficjalnej dystrybucji polskiej. A te sklepy na liście Skąpca wszystkie jakieś dziwne.

chyba jednak "teges", ale jak ktoś przyzyczajony jest do kupowania na straganch odpustowych to sklepy online są jemu dziwne. Żeby było jeszcze bardziej "teges" załączam zdjęcia gwarancji Nikon Polska do mojej lornetki gdzie pisze wyrażnie że 12 miesięcy gwaranacja. ( zdjęcia są słabej jakości bo w komórce aparat nie ma zoomu)

20130628_163946.jpg
Plik ściągnięto 5786 raz(y) 272,69 KB

20130628_163850.jpg
Plik ściągnięto 5786 raz(y) 316,74 KB

kivirovi 
Optyczny

dawno nie bylem na odpuscie ale w sklepie na czajnik elektryczny za $30 dostalem 2 lata gwarancji

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sob 29 Cze, 2013   

Myślę, że lornetka ta ma jednak 10 lat gwarancji. Na stronach bardziej znanych sklepów gdzie cena przekracza 1400zł - zapisano 10 lat. Przypominam sobie, że kupując Ex 12x50, na karcie gwarancyjnej widniała informacja o krótkim terminie gwarancji (zapewne dla aparatów foto...) ale gdy się doczytało chyba gdzieś z tyłu - widniał napis, ze na lornetki Nikon dale 10 lat (w USA 25 lat). Sklepy z mniejszym doświadczeniem odnośnie lornetek zapewne podają pierwszą informację z karty - dotyczącą większości produktów Nikon (nie wiem na pewno ale tak przypuszczam).

bogomir 
Nowy

Tak masz rację, nie zwróciłem uwagi na gwiazdkę jako odnośnik, ta lornetka ma 10 lat gwarancji.Dziękuję za bardzo ważną informację i załączam zdjęcie tego wątku gwarancji.

20130629_114024.jpg
Plik ściągnięto 5691 raz(y) 321,24 KB

goornik 
Optyczny

strix79 napisał/a:
Szkoda, że ani M.5 ani M.7 nie zaproponowali w wariancie 8x32 czy 8x36.

Będą, będą! Należy się spodziewać 8x32 i 10x32, nie wiem jeszcze czy jako "7", czy "5". Obstawiam, że jako pierwsze "maluchy" pojawią się jako Monarch 7. Niestety nikt nie wie, kiedy... :(

dino76 
Nowy

Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013   

Witam wszystkich. Po wakacjach spędzonych z klasycznym porro, dojrzałem do decyzji o zakupie bardziej "mobilnej" lornetki dachowej, tym bardziej, że jedna z w/w po trzech latach intensywnego użytkowania zakończyła swój żywot. :sad: Po długich godzinach spędzonych na przeglądaniu tego forum, przeczytaniu wielu opinii, rad i testów, wybór mój padł na Viksen New Foresta 8x42 i Nikon Monarch 5 8x42, obie w podobnej cenie. Jako że obie można było obejrzeć w dwóch różnych sklepach w Poznaniu podjechałem najpierw na Garbary rzucić okiem na (przez?) VNForesta, i dzięki uprzejmości sprzedawcy, który pozwolił wyjść z lornetką przed sklep, mogłem zobaczyć co to jest dobra optyka. Byłem zachwycony jakością obrazu, i gdyby nie wątpliwej trwałości wykręcane muszle oczne, zdecydował bym się na zakup. Postanowiłem sprawdzić jeszcze Nikona M5, więc podjechałem do "salonu" :grin: na Głogowską. Po wyjęciu z pudełka urzekło mnie jego "ładne nadwozie" :wink: , do jakości wykonania też nie miałem żadnych zastrzeżeń, a po oddaniu w zastaw dowodu osobistego, również i tu mogłem wyjść na zewnątrz sprawdzić co potrafi Monarch 5 8x42. Mając w pamięci obraz z VNForesta, spojrzenie przez M5 nie powaliło mnie na kolana, obraz był ciemniejszy, bardziej rozmazany na brzegach i raczej mniej ostry. Jednak Nikon sprawiał wrażenie zdecydowanie solidniejszego sprzetu, który nie boi się warunków polowych, a że jest to dla mnie ważne, ponieważ użytkuję szkiełka w różnych warunkach, tak koniec końców stałem się posiadaczem lornetki Nikon Monarch 5 8x42. I tu pomału przechodzę do sedna sprawy, ponieważ suche dane techniczne jako laikowi niewiele mi mówią, a opinii na temat Monarch 5 i Monarch 7 jeszcze w internecie nie ma (przynajmniej na polskich stronach), mam pytanie do osób które miały przyjemność porównać obie lornetki - czy optycznie Monarch 7 jest na tyle lepszy od M5, że wart jest tych dodatkowych 800zł? Szczerze mówiąc myślę o takiej zamianie, ale nie chcę znów kupić czegoś, z czego nie do końca będę zadowolony :neutral: Lornetki używam często, dużo z nią chodzę po lasach, polach i innych chaszczach, służy mi do podglądania przyrody, czasem krajobrazów...

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pią 13 Wrz, 2013   

Czy M7 jest lepszy od M5 aż za 800 to sprawa indywidualna. Jeśli planujesz jakieś zmiany, do to dużego i jasnego M5 8x42 dokup sobie M7 10x30. Ten nowym maluch zaskoczy cię jakością obrazu, wykonaniem i wielkością pola widzenia.
Tu na forum masz o tym oddzielny temat.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=23050

Santre 
Entuzjasta

Mój kolega właśnie zrobił odwrotnie zamienił vixena new foreste 8x42 na Steiner Wildlife Pro 8x30. Jest bardzo zadowolony z wykonania lornetki i bardzo chwalił jasność i ostrość obrazu. Zdecydował się na zmianę ponieważ również chodził dużo po różnych chaszczach. Miałem okazję obejrzeć sprzęcik i uważam do co dziennego wykorzystania super lornetka trwała i jasna jak na tak małe obiektywy.

dino76 
Nowy

goornik napisał/a:
Jeśli planujesz jakieś zmiany, do to dużego i jasnego M5 8x42 dokup sobie M7 10x30.

Myślałem raczej o sprzedaży M5, dołożeniu paru groszy i kupnie M7 o tych samych parametrach. Żona już się w głowę puka jak Jej mówię o lornetkach, więc jak zobaczy jeszcze jedną to chyba mnie razem z nimi spakuje :grin:
goornik napisał/a:
Tu na forum masz o tym oddzielny temat.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=23050

Znam go prawie na pamięć, w necie jest jak na lekarstwo informacji nt. M5 i M7, więc pojawienie się tego tematu na forum nie uszło mojej uwagi :wink:

[ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 19:57 ]
Santre napisał/a:
Mój kolega właśnie zrobił odwrotnie zamienił vixena new foreste 8x42 na Steiner Wildlife Pro 8x30

Właśnie chodzi o to, że chcę raczej lornetkę dachową. Mam dość silne klasyczne porro, jednak tu o noszeniu go przez pół dnia na szyi nie ma mowy (nie jestem masochistą :wink: ), w poszukiwaniu czegoś poręczniejszego kupiłem dachowe 8x32, jednak jest ona dla mnie jakaś za mała, za to idealnie podpasowała mojej Żonie, która słyszeć nie chce o jej sprzedaniu. A co, niech ma... :wink: Latem żywot swój zakończyło wysłużone porro 10x50, i właśnie w jego miejsce szukam mniejszego, dachowego 8x42, które mniej będzie ciążyło mi podczas wędrówek, dając równocześnie komfort obserwacji.

Nie wiem czy nie uparłem się na tego nikona przez sentyment, może znacie jakieś warte uwagi inne lornetki spełniające zakładane kryteria? Budżet do 1500-1800zł

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013   

Vortex Talon 8x42 lub Olympus EXWP 8x42

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013   

Olympus EXWP ale raczej 10x42, ze wzgledu na pole widzenia, rzeczywiscie wart jest uwagi. Ewentualnie wybitnie solidny Steiner Ranger Pro, jesli solidnosc osiagnieta kosztem optyki odgrywa role. Bardzo dobra i trwala jest tez Ecotone AD7 ale znow ma mala nienajlepsze pole. Niestety nikon Monarch 5 nie widzialem wiec nie wiem czy zamiana sie oplaci.

dino76 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Wrz, 2013   

Dzięki za podpowiedzi, wiem teraz chociaż co brać pod uwagę podczas zakupu, i myślę że będę wybierał między:
Nikon Monarch 7 8x42
Olimpus EXWP 10x42
Vortex Viper HD 8x42 - ten wydaje się solidniejszy od Talona

Teraz pozostaje mi czekać na osobę zainteresowaną kupnem mojego M5 :wink: , a do tego czasu zdążę obejrzeć wybrane modele, i tym razem już na spokojnie dokonać wyboru...

Odpowiedz do tematu