Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki filtr szary???
Autor Wiadomość
magiera23 
Bywalec

Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013   Jaki filtr szary???

Witam!
Potrzebuję szarego filtra, nakręcanego do robienia zdjęć na przysłonie co najmniej 1.4
Problem tkwi w tym ze nie mam doświadczenia w używaniu takiego filtra i nie wiem jaki zakupić aby był w miarę uniwersalny.
Wyjeżdżam niedługo na wakacje i chodzi oto aby nie przymykać szkła za bardzo w pełnym słońcu. Nie chodzi o jakieś extramalne długie czasy( może czasem), a raczej o normalne wakacyjne fotki w słoneczne dni :mrgreen:
Zastanawiałem się nad Hoya Pro1 Digital Multi Coated ND4
Jakieś sugestie????

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013   

A po co - nie przymykać? To mają być fotki z wakacji czy portrety z rozbabranym tłem?

magiera23 
Bywalec

fotki z wakacji swoją drogą ale i portreciki w pełnym słońcu na tle oceanu też na pewno będą i wydawało mnie się że najlepiej było by się zaopatrzyć w jakiegoś szarka... mogę się mylić

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ale tło oceanu to będzie niebieska plama. Równie dobrze może być ściana ;)
Co innego potrzeba wydłużenia czasu...

fatman 
Optyczny

A po co?
Nakręcasz polara i już masz 2 stopnie w stronę ciemnej mocy.
A i niebo wakacyjnie przyciemnisz... i chmurki ładnie wyjdą... (tylko uważaj z UWA)
A jak jeszcze za dużo światła będzie to dasz ISO 50. :wink:

komor 
Moderator

Polar do wakacyjnego wydłużania czasu nada się rzeczywiście, ale jeślibyś jednak upierał się przy ND, to ja do takich celów mam na parę szkieł ND3, z tym że mi głównie chodziło o schodzenie do czasu X (1/250) przy otwartych przysłonach (lampy), więc do skrócenia czasu do 1/4000 może wystarczyć coś słabszego. magiera23, jaki masz aparat? Najkrótszy czas to 1/4000?

fatman napisał/a:
A jak jeszcze za dużo światła będzie to dasz ISO 50.

No jeśli może ustawić taką wartość.

magiera23 
Bywalec

Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013   

fatman napisał/a:
A po co?
Nakręcasz polara i już masz 2 stopnie w stronę ciemnej mocy.

polarka mam Marumi DHG Super Circular

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 01:11 ]
komor napisał/a:
Polar do wakacyjnego wydłużania czasu nada się rzeczywiście, ale jeślibyś jednak upierał się przy ND,

ja się nie upieram tylko żona :mrgreen:
chce coś zabrać tak aby było na wszelki wypadek.
komor napisał/a:

jaki masz aparat? Najkrótszy czas to 1/4000?

5Dmkiii więc z czasem spoko

Jeżeli polarek będzie miał podobne działanie to myślę że nie ma sensu zbędnie kasy wydawać...

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013   

Posiadanie żony i 5Dmkiii jednocześnie to prawdziwa rzadkość ze względu na konieczny wysoki WAF w przypadku tej akurat puszki (tak wynika z mediany wypowiedzi tutejszych forumowiczów) :mrgreen:
Kupno lepszego kompaktu czasami potrafi postawić małżeństwo na krawędzi...
Ciesz się więc chłopie! Jedź na te wakacje! Rób jej dużo zdjęć!

BTW: Jakby ci brakło 1/4000 to masz jeszcze 1/8000 no i... (pisałem już o tym) ISO L:50 :mrgreen:

magiera23 
Bywalec

Wysłany: Wto 10 Wrz, 2013   

fatman napisał/a:
prawdziwa rzadkość ze względu na konieczny wysoki WAF w przypadku tej akurat puszki

Czytałem o tym tu i tam ale moja żona na pokazy lotnicze nie śmiga więc na razie problemu nie ma

fatman napisał/a:
Jedź na te wakacje! Rób jej dużo zdjęć!

To raczej ona mnie i dziecku będzie robiła. Ja nie mam za dużo wspólnego z fotografią...
Idąc za poradą użyje polarka a dokupię coś szarego na zachody słońca jak się rozeznam w temacie na necie. Dość sporo tego już do poczytania

Tak czy siak dzięki za rady

fatman 
Optyczny

Wysłany: Wto 10 Wrz, 2013   

Na zachody najlepsza jest odwrócona połówka.

Fotograf1234 
Rozmowny

Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013   

Jeżeli połówka to koniecznie marumi :!: Mam i polecam.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013   

A ja odradzam.
Połówkę kupujemy z systemu Cokin, żeby nie kadrować centralnie.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Nie 15 Wrz, 2013   

MC napisał/a:
A ja odradzam.

Popieram, tez tak zrobilem.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 15 Wrz, 2013   

Usjwo napisał/a:
MC napisał/a:
A ja odradzam.

Popieram, tez tak zrobilem.

To jest oczywiste. :mrgreen:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013   

Jak widać - nie dla każdego.

Odpowiedz do tematu