Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Żaden lustrzanka jednokółkowa nie jest bardzo dobrym wyborem.
Mam zarówno lustrzankę jednokółkową jak i dwukółkową. Używam głównie trybu A. I owszem, dwukółkowa jest znacznie wygodniejsza... przy przeglądaniu zdjęć
Zależy co można w tym trybie A drugim kółkiem zmieniać. Jeśli nic to po prostu kiepska puszka jest i tyle.
Można zmieniać wartość kompensacji ekspozycji. Albo np. przy wyborze ISO przednie kółko zmienia wartość o 1EV, a tylne o 1/3 EV. Nie zmienia to faktu, że korpus z jednym kółkiem jest dla mnie tak samo użyteczny. Ale widocznie miałeś styczność z kiepskimi korpusami, w których to drugie kółko nie zawsze miało zastosowanie.
kufel napisał/a:
MaciekNorth, polecam używanie dwóch kółek do nieco innych rzeczy niż przeglądanie jpg na puszce
Dyskusja trochę zeszła na inny temat, ale pozwolę sobie wtrącić 3 grosze
W sumie mam 3 tysiące złotych, mogę przekroczyć może o 150 złotych, ale to tez jest nagięcie. Warto pamiętać, że za to muszę także kupić torbę, kartę i przydałby się statyw.
Doceniam rady i biorę je sobie do serca, ale cash jest nieubłagany. Biorę pod uwagę zestaw, który wymieniłem wcześniej (Nikon D5100 18-105 i 35 mm - część allegro, stałka osobno).
Jeśli chcesz kupić SLT, to lepiej A57, a nie A58 który jest niższym modelem, choć oznaczenie sugeruje że to następca. I po co Ci druga 18-200, skoro masz już podobny obiektyw? Gdy weźmiesz A57, to zostanie Ci jeszcze na 50/1.8. A jeżeli D5100, to lepiej z obiektywem 18-105.
Daj sobie spokój z tamronem 18-200. Albo weź nikona z Nikkorem18-105/Nikkor18-200 też jest niezły, ale przekroczyłbyś budżet/, albo A57 z którymś z obiektywów polecanych przez MaćkaNorth.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013
nienietaktak napisał/a:
Pewnie za to że pełna klatka dla amatora - ale za 3000 zł nie kupisz.
że niby 600D to "pełna klatka", czy ja czegoś nie rozumiem?
6D i D600 - namieszało mi totalnie , że 600D za jeden z nich wziąłem, bo w głowie mi się nie mieściło że można to za coś jeszcze pochwalić.
O wybaczenie proszę!
MaciekNorth napisał/a:
Mam zarówno lustrzankę jednokółkową jak i dwukółkową.
Ja też - starego Pentaxa K-x i K-5 . Teraz już jednokółkowych Pentaxów niestety nie robią i "skazany" jestem na dwa kółka.
hellboyek napisał/a:
Doceniam rady i biorę je sobie do serca, ale cash jest nieubłagany
Jak tak - to bierz K-30/50 lub K-500 - nawet najtańszy K-500 masz z dwoma obiektywami, dwoma kółkami i całą resztą - tyle że bez uszczelnień. A matrycę nie gorszą niż w D7000 ! Te długaśne spacerzoomy odradzam - ciężkie i ciemne. A na 35-tkę Pentaxa też ci jeszcze zostanie.
Teraz już jednokółkowych Pentaxów niestety nie robią
I dobrze.
Może górnego wyświetlacza nie musi być w "trzycyfrowych", ale dwa kółka są jak najbardziej dobrym rozwiązaniem.
No, chyba, że ktoś jedzie na automacie...
może wówczas powinny być lustrzanki tylko z automatem, ale ... LUSTRZANKI.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013
muzyk napisał/a:
Może górnego wyświetlacza nie musi być w "trzycyfrowych", ale dwa kółka są jak najbardziej dobrym rozwiązaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10