Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
elijah, może to kwestia tylko domyślnego nasycenia kolorów? Zresztą czy to, że inaczej odwzorowuje to znaczy, że gorzej? Jakby się chciało mieć wierne barwy to i tak pewnie wszystkie te obrazki trzeba by skalibrować.
Ja się nie upieram przy tym co piszę, może i odwzorowuje gorzej, ale pewnie jest to warte przemyślenia, czy nie po prostu inaczej.
Tak i nie tylko tę. Tylko chyba nie chodzi o to, czy ją lubię, ale o naszą (ludzką) percepcję. Nie sądzę, abyś umiał dostrzec tych kilka dodatkowych linii.
Nie sądzę, abyś umiał dostrzec tych kilka dodatkowych linii.
Oczywiscie, ze nie dostrzegam roznicy miedzy 2548 i 2661 linii na obrazku. Wynika z tego, ze rzeczony Tamro w narozniku jest tak dobry, jak Sigma w centrum. W porownaniu centrum-centrum roznica wynosi 30% i te widac golym okiem.
cybertoman, tak po prawdzie, skoro o liniach na wysokość obrazu mówimy i sam wspomniałeś, że różnica wynika też ze zmiany wielkości detektora, to trudno pisać czy Tamron jest w rogu tak dobry jak Sigma w centrum, bo to zestaw matryca+obiektyw daje ten lepszy rezultat, niekoniecznie zaś sam obiektyw. To tak gwoli ścisłości i posądzania kogoś o zbyt mocne polubienie Sigmy… :)
W porownaniu centrum-centrum roznica wynosi 30% i te widac golym okiem
No tu się z Tobą zgodzę. 30 procent, to jest naprawdę cholernie dużo! Dla takiego obrazowania jestem gotów już dzisiaj zmienić obiektyw, system i obywatelstwo. Tylko zastanów się przez chwilę.. Sigma 17-50 uchodzi za ostrą i czasem porównuje się ją ze stałkami. Powiedz, naprawdę wierzysz w te 30 procent? Toż to musiałoby być coś orgastycznego. Czy takie jest naprawdę?!
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Sro 18 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz
cybertoman, po prostu wrzuć tutaj jakąś ekstra ostrą fotę, a ja wrzucę swoją...
Nie żyjemy na bezludnej wyspie. Z ciekawością oglądam prace innych fotografów i widzę, gdzie jest granica jakości i ostrości. Ty chcesz mi powiedzieć, że istnieje coś, co potrafi przeorać mózg.
Więc ja zalinkuję. Chcę pokazać dlaczego lubię swoją sigmę. NIe jest to obraz ani w pełnym słońcu, ani zbliżenie, gdzie widać każdy włosek. Po prostu zdjęcie w sytuacji, jakich wiele.
Geez… dyskusja powyzej przypomniala mi rozmowe z dobra znajoma, ktora jakis czas temu, no, dobra dekade, robila doktorat na UAM. Komentujac pewne badania ot tak rzucila, ze 1/3 ludzi w RP nie potrafi poprawnie interpretowac rozkladu jazdy autobusow. Skoro tak, to zupelnie nie dziwie sie, ze problemem moze byc interpretacja w bardziej zaawansowanych tematach. Zreszta, mniejsza z tym.
Mozer, przyznaje, ze moze to i jest kwestia kalibracji monitora, ale z drugiej strony, raczej watpie aby to byl monitor, skoro zdjecia z innych korpusow wyswietlane sa w miare podobnie. W kazdym razie, mniejsza z tym rowniez
Co najwazniejsze jednak, ta dyskusja uswiadomila mi jasno, dlaczego Nikon od wielu lat ociaga sie z wprowadzeniem nastepcy D400, choc w miedzyczasie zaktualizowal juz chyba wszystkie inne linie produktow, niektore nawet wiecej niz raz. Uswiadamia mi takze, dlaczego praktycznie odpuscil segment wysokiej jakosci obietkwow pod DX. Odpowiedz jest prosta – jak nie wiadomo, o co chodzi to chodzi o pieniadze. Skoro mozna od profesjonalistow (i zapalencow) wyciagac znacznie wiecej kasy za sprzedawanie im FX, to po co oferowac produkty DX, oferujace w wielu warunkach zblizona jakosc za praktycznie pol – albo i jeszcze mniej - ceny? Watpie, aby Nikon nie zauwazal masy ludzi ciagle dopytujacych sie o D400, Japonczycy nie sa glupi, slepi ani glusi, raczej, przetrzymuja klientow, zmuszajac do wyboru albo D7100 (ponizej oczekiwan dla zawodowcow... i to nie z powodu jakosci obrazka, lecz body i sztucznie ograniczonego bufora), albo znacznie drozszych FX. Do tego, wystarczy paru opiniotworczych fotografow, ktorzy zaczynaja, nieco na miare goebbelsowskiej propagandy o wyzszosci aryjskiej rasy nad innymi, tworzyc mit na temat zdecydowanej przewagi FX nad DX. W taki oto sposob specjalisci marketingu usiluja rozkrecic sprzedaz drozszych produkow i urobic opinie mas, bardzo zreszta skutecznie– znowu zgodnie ze stara maksyma doktora Jozefa – ze klamstwo powtarzane 1000 razy staje sie prawda.
przyznaje, ze moze to i jest kwestia kalibracji monitora
Nie, nie - mi chodziło o kalibrację matrycy aparatu. Po prostu może jest inaczej skalibrowana i tyle, a to 'inaczej' wcale nie musi oznaczać gorzej.
Założyłem specjalnie nowy wątek o FF, ale jak widać zostałem napadnięty, bo walczę z oczywistościami
elijah [Usunięty]
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013
Mozer, przyznaje ze nie wiedzialem, ze jest cos takiego, jak kalibracja matrycy aparatu? Poza tym, w 50D chyba najbardziej zaintrygowalo mnie to, ze ow zółty kolor bywa odzwierciedlany w dość losowy sposób, porównując do D7100, D600 czy innych nowych aparatów.
Co do tego watku, to z checia bym Cie wspomogl, ale nie chce pakowac sie w jakies ideologiczne wojny z fanatykami
Zwłaszcza, ze całość przypomina mi nieco historie z kolegą, z którym się dawno nie widziałem i postanowiliśmy spotkać się w Tajlandii. Przyleciał do Phuket parę godzin przede mną, więc postanowił wyskoczyć na browara. Po niecałej godzinie już wchodził w ślinę z jakąś super atrakcyjna Tajką, po czym wrócił strasznie podekstytowany do hotelu aby mnie przywitać. Zapytałem grzecznie, czy jest pewny, że nie całował sie czasami z jakimś facetm zrobionym na kobietę – co jest dość powszechnym w Tajlandii zjawiskiem. Zapewniał, że nie. Tymczasem, dwa dni później, jakaś inna Tajka oprowadzając nas po mieście, pokazała na ten bar, w którym kolega spijał złocisty płyn, i powiedziała, że to bardzo popularne miejsce wśród „lady boys”. Możesz sobie wyobrazić, koledze mina zrzedła nieziemsko. Po powrocie do domu, losowo przez trzy miesiące wydzwaniał do mnie po pijaku w srodku nocy, pytając „Tyyy... k**wa, ale to chyba nie był facet, coooo?”... Hahaha...
Tak samo może być z właścicielami FF, którzy wpakowali się w podobnie relacje – z pozoru zaje*isty dil, super opakowanie i marketing, ale nikt do końca nie wie, co siedzi pod maska
Ja tam w temacie FX vs DX swoje doczytałem, choć gotów jestem zmienić światopogląd, jak ktoś mi pokaże jakieś rzeczywiste zdjęcia. I to robione na nowoczesnych matrycach, nie D700 vs D90 sprzed kilku lat...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10