Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
lPowtorze sie i przypomne ze nigdy nie uwazalem ze af 5dmk3 jest lepszy od d700 czy d800, a jedynie od d90!
Pan_Żabka nigdzie nie napisał, że AF D90 jest lepszy od bóstwa Twojego. Może przypomnę odpowiedni fragment:
Pan_Żabka napisał/a:
Wszytko inne ok, ale Ai servo poprostu w tym aparacie nie istnieje, i nieważne
jaki tryb się wybierze, (będzie nieistniał w inny sposób ). Koniec końców
trzeba przyciskać spust migawki uruchamiając AF jak w trybie pojedynczym.
A że marudzę - no cóż - wydając dwa razy tyle co za D300s i mając w efekcie
aparat o AF klasy D90 człowiek czuje się trochę wydymany
I następny
Pan_Żabka napisał/a:
Raideur, Tak, pisze o 5DIII, miałem / mam wszystkie aparaty które wymieniłem i
wiem o czym piszę. Ai servo jest na poziomie tego z D90.
I jeszcze jeden
Pan_Żabka napisał/a:
Tylko AI servo. Do one shot nie ma się co przyczepiać - jest bardzo dobry.
Toczysz pianę i nawet nie wiesz o co. Wygląda na to, że turban na głowie masz większy niż pentaxianie
Raideur napisał/a:
Nie znam Pan_Żabka, wiec zdziwilo mnie ze ma takie problemy a af-em ktory jest bardzo wychwalany (panstwa zachodniej europy), wiec nie znajac kolegi zaproponowanie poznania lepiej af-a i jego dzialania w 5mk3, to chyba zadne ublizanie?!
Tylko, że Pan_Źabka także ten AF chwali. Jedyne do czego się przyczepił, to dziedzina w której jest bardzo dobry i w której AF egzemplarza, który posiada zawodzi.
kojutv Podziwiam cie ze chcesz sie "wykazac" i zaczynasz "bic piane", tylko nie wiem po co jak temat dotyczy 5Dmk3: Ustawienia AF a sprawa polska, wiec co wnosisz tutaj jest ci lepiej po napisaniu tego posta?
I poczytaj tzn doczytaj na temat tego ze nie mam zadnego "bostwa", bo sie nie onanizuje marka tak jak ty zapewne skoro o tym piszesz?
Napisz jak sie sprawuje ai servo w twoim 5dmk3?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Wrz, 2013
Sunders napisał/a:
a zrozumiałem, że Pan_Żabka przesiadł się z ND300s na 5D3 i narzeka wyłącznie na tryb AI Servo. Zupełnie inne wrażenia nt. AF-a 5D3 mają przesiadkowicze z innych modeli Canona-wszyscy dostrzegają istotny postęp mając inny punkt odniesienia. IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór
Nie zmienia to jednak faktu, że jak pokazują liczne przykłady, Canonami z powodzeniem można wykonywać świetne foty obiektów latających.
niestety, daremny trud , może i podsumowałeś całe te 8 stron biadolenia ale coś mi zdaje jak kolega Raideur, do tej pory nie dał rady to cud się raczej nie wydarzy Raideur, przeczytaj sobie 2X co napisał Sunders a padło wcześniej:
kozidron napisał/a:
że af d300/d700/d800 jest lepszy
kozidron napisał/a:
tylko że jest słabszy niż w nikonach d700/d800 a to są puszki z bardzo sprawnym af-em we wszystkich trybach
kozidron napisał/a:
dobrze, że dyskusja zeszła na af, szczególnie poza tryb one shot
Raideur napisał/a:
Nie znam Pan_Żabka, wiec zdziwilo mnie ze ma takie problemy a af-em ktory jest bardzo wychwalany (panstwa zachodniej europy), wiec nie znajac kolegi zaproponowanie poznania lepiej af-a i jego dzialania w 5mk3, to chyba zadne ublizanie?!
bez znaczenia, można obejrzeć jego zdjęcia, samo mówi za siebie, Raideur widać że nie robiłeś zdjęć z pokazów lotniczych.
Raideur napisał/a:
Nie potrzebuje robic zdjec by przezyc, niektorzy tak i dlatego na sile robia z siebie wszystkowiedzacych, bo robic cos dla pieniedzy i nie byc w tym pro to chyba porazka?
tu nikt z sibie nie robi PRO, wszyscy patrzą jak walczysz w obronie jednego, ja mam prywatnie canona a w robocie dość często robie nikonem i nie mam zamiaru oszukiwać się tak jak ty.
Krótko, to nie trzeba być wszystkowiedzącym żeby widzieć różnicę.
I to jeszcze jak! Tą wypowiedzią udowodniłeś, że wiesz iż nie masz racji, tylko nie chcesz się do tego po męsku przyznać.
Raideur napisał/a:
Napisz jak sie sprawuje ai servo w twoim 5dmk3?
W moim pięćdemarktrzy autofocus w ogóle nie działa. Badziewie toto jak szlak i tylko do kosza się nadaje
Szanowny kolego nie docinaj juz, piszesz cos o zachowaniu sie po mesku, to sam daj przyklad i pisz na temat a nie dowartosciowuj sie na forum, z gory dziekuj i licze ze zachowasz sie jak mezczyzna???
Co do drugiej czesci posta, tez uwazam ze 5mk3 to badziewie, jeszcze za taka cene powinni zabronic sprzedazy tego w POLSCE.
Ja zrozumiałem, że Pan_Żabka przesiadł się z ND300s na 5D3 i narzeka wyłącznie na tryb AI Servo. Zupełnie inne wrażenia nt. AF-a 5D3 mają przesiadkowicze z innych modeli Canona-wszyscy dostrzegają istotny postęp mając inny punkt odniesienia. IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór
Nie zmienia to jednak faktu, że jak pokazują liczne przykłady, Canonami z powodzeniem można wykonywać świetne foty obiektów latających.
Ja zrozumiałem, że IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór
No prosze Cie,
Uwazam Ciebie za wywazonego i znajacego sie na sprawie i sprzecie Canona, ale w Nikonie to chyba nie Masz wielkiego doswiadczenia, skoro bazujesz na wypowiedziach innych userow Nikona?
Jeszcze nie slyszalem, aby ktokolwiek przeszedl z D800 na D300s.
Zrob prosze taki tescik biorac do niego D300s, D700 i D800, podepnij pod kazdy aparat N85/1.4G i ustaw takie parametry:
tryb AF-S, 1/10s, ISO 12800, f-1.4 i znajdz kontrastowy obiekt a szybciutko Ci wyjdzie, ktory aparat ma najpewniejszy AF .
Gwarantuje, ze pierwsze 2 aparaty beda jezdzic w ta i z powrotem bez jakiegokolwiek efektu, natomiast D800 od razu zlapie ostrosc na obiekt.
Teraz wez N500/4VR, ustaw tryb AFsa na 3D i takie ustawienia jak 1/320s, ISO 400, f-4 i sprobuj z reki na kazdym aparacie sledzic lecacego gawrona.
Od razu szybciutko Ci wyjdzie, ktory AF nie gubi obiektu, a nawet jak przez chwile go zgubi poprzez wyjechanie poza kadr, to ktory bez odrywania palca z AF-ON od nowa go zlapie.
Gwarantuje, ze pierwsze 2 aparaty jak zgubia obiekt, to bez odrywania palca od AF-ON nie beda potrafily ponownie zlapac obiektu, natomiast D800 bez problemu zlapie ostrosc na obiekt ponownie bez odrywania palca od AF-ON i bedzie go trzymal jak magnes zelazo.
Teraz zrob probe z takimi samymi ustawieniami jak przy probie 2 z 500/4VR i sprobuj zlapac biegnacego na wprost Ciebie psa.
Gwarantuje, ze pierwsze 2 aparaty zrobia o okolo 20-30% mniej ostrych zdjec jak D800, mimo, ze z gripami maja 8 kl/s.
Ten "niedoscigniony wzor" D300s stanowi jedynie przewage w rozmieszczenie punktow AFsa nad wszystkimi FX puszkami Nikona, ktore pokrywaja cale pole wizjera i jest o polowe tanszy od nich, wiec jest dla wielu userow "najlepszy i niedoscigniony wzor".
Irex, Cała ta dyskusja opiera się na trybie AF-C a nie AF-S. Jeszcze przy trylionie iso... to ja Cię proszę... Jak chcesz ustawić iso 12800 w nikonie D300s????
Może zamiast proponowanych ustawień zrób test z lampą błyskową i wspomaganiem AF ? Kilka osób miało z tym problemy z D800 a jakoś nikt z D300s.
Nie mam D800, ale powodem tchórzostwa przed zakupem jego był właśnie słaby "PR" w kwestii AF.
W fotografii jaką robisz AF w D800 się sprawdza, ale nie wiesz czy w mojej fotografii byłoby tak samo. Obstawiam, ze 5DIII w takim rodzaju fotografii jak Twój też byłby fenomenalny, bo na skuteczność single shot absolutnie nie narzekam - pies jest pogrzebany w AI servo / AF-C.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013
Irex, pewnie też bym się obruszył (chociaż pewnie nie tak jak Raideur w porównaniu do af 5d2 vs d90 w trybie ai servo) gdyby nie to " " na końcu wypowiedzi Sundersa więc nie ma o co się spinać.
Irex, Cała ta dyskusja opiera się na trybie AF-C a nie AF-S. Jeszcze przy trylionie iso... to ja Cię proszę... Jak chcesz ustawić iso 12800 w nikonie D300s????
Może zamiast proponowanych ustawień zrób test z lampą błyskową i wspomaganiem AF ? Kilka osób miało z tym problemy z D800 a jakoś nikt z D300s.
Nie mam D800, ale powodem tchórzostwa przed zakupem jego był właśnie słaby "PR" w kwestii AF.
W fotografii jaką robisz AF w D800 się sprawdza, ale nie wiesz czy w mojej fotografii byłoby tak samo. Obstawiam, ze 5DIII w takim rodzaju fotografii jak Twój też byłby fenomenalny, bo na skuteczność single shot absolutnie nie narzekam - pies jest pogrzebany w AI servo / AF-C.
Oj przepraszam, w pierwszym przykladzie byl blad literowy z mojej strony, oczywiscie chodzilo mi tez o tryb AF-C i zamiast ISO 12800 wez ISO 6400.
Zwrociles uwage na test 2 i 3?
Test nr 1 jest skierowany na czulosc AFsow i zrobione zdjecie, natomiast test 2 i 3 zobrazuje Ci i pokaze, ktory AF sprawdzi sie najlepiej w sledzenie obiektu, rowniez samolotow, znam kilka osob fotografujace samoloty, ktore zrezygnowaly z D3s i kupily D800 ze wzgledu na lepszy AF.
Ale pamietaj, ze to uzytkownik trzyma pelna 100%-wa kontrole nad calym zestawem, a zestaw umozliwia mu z wiekszym czy mniejszym skutkiem osiagniecie celu.
Bron Boze nic nie mam do Ciebie i nie bierz mojej odpowiedzi jako atak na Twoja osobe.
Odpowiadajac na pytanie o wspolpracy z lampami, to Nikon rzeczywiscie ma z tym problemy, ale wystarczy wylaczyc wspomaganie lampy i zastosowac wspomaganie z aparatu i jest ok.
pewnie też bym się obruszył (chociaż pewnie nie tak jak Raideur w porównaniu do af 5d2 vs d90 w trybie ai servo)
Aż sobie pomyślałem "oj, chyba przesadziłem kurka wodna... tyle osób się obruszyło".
Zastanowiłem się chwilę, wróciłem pamięcią do tego co miałem z D90 i 70-300VR, przemyślałem raz jeszcze i tylko się utwierdziłem w przekonaniu, ze zdania nie zmienię
Heheh, ja jestem tutaj widzę jak dresiarz na prywatce - narzygał cichcem w kuchni i poszedł spać, a w domu rozróba "kto wylał bigos na podłogę"
[ Dodano: Czw 19 Wrz, 2013 21:51 ] Irex, Nie... Nie przyjmuję do wiadomości, ze D800 ma dobry AF. Nie i koniec. Z taką postawą będę się czuł lepiej.
Co do tego, ze znowu ktoś sugeruje, ze nie umię robić zdjęć już się przyzwyczaiłem. Nauczka jest, nie trza było się wychylać ze swoimi problemami. Trzeba było wklejać tylko udane zdjęcia i słowem nie wspominać o tej reszcie nieudanych.
Co do tego, ze znowu ktoś sugeruje, ze nie umię robić zdjęć już się przyzwyczaiłem. Nauczka jest, nie trza było się wychylać ze swoimi problemami. Trzeba było wklejać tylko udane zdjęcia i słowem nie wspominać o tej reszcie nieudanych.
A prosilem, zebys nie bral tego do siebie, zycze Ci jak najlepiej.
Czy Ty myslisz, ze ja mam 100 na 100 ostre?
No prosze Cie
Ja wklejam tylko te trafione
Moze kiedys sie spotkamy na airshow, np. 20 en 21 czerwca 2014 na lotnisku Gilze-Rijen w Holandii, wtedy pomieniamy sie zestawami i sam ocenisz co i jak.
No, proszę Cię. Takich co posiadają najlepszy pod każdym względem i jedynie słuszny sprzęt, to na forum jest dostatek. Zdecydowanie trudniej o takich, którzy jak Ty, potrafią krytycznie ocenić to co posiadają i podzielić się swoimi spostrzeżeniami i ew. problemami. Takie opinie są IMO bardziej wartościowe.
Irex napisał/a:
w Nikonie to chyba nie Masz wielkiego doswiadczenia, skoro bazujesz na wypowiedziach innych userow Nikona?
Wychodzę z założenia, że jeśli to możliwe, to lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych
Irex napisał/a:
Jeszcze nie slyszalem, aby ktokolwiek przeszedl z D800 na D300s.
Też nie słyszałem o takim przypadku, ale z pewnym zdziwieniem czytałem narzekania tych co przeszli z D300s na D800, rozczarowanych jego AF-em, nie pod każdym względem lepszym od tego z D300s
Irex napisał/a:
Czy Ty myslisz, ze ja mam 100 na 100 ostre?
Może, korzystając z okazji, porównajcie odsetek trafień?
Więc byłem na pierwszym rajdzie z 5DIII... I tutaj muszę powiedzieć, że bardzo dobrze sobie dał rade z tematem. Większą część czasu miałem założną 135/2 i czasami sigmę 35/1.4. Z obiema super (zważywszy, ze 35mm robiłem z czasem 125 i nie na centralnych punktach, to było bardzo dobrze). Mało okazji miałem do użycia 100-400, więc cieżko powiedzieć jak sobie radził z tym szkłem.
Cieszę się, bo teraz może się w końcu polubię z canonem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9