Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 17 Wrz, 2013 Sigma - kalibracja w body
Oglądałem dziś 2 obiektywy Sigma 24-70, jeden dziwnie się zachowywał z AF, drugi w miarę ok ale nie mogłem zrobić w pełni ostrego zdjęcia. Body w mikroregulacji na maksymalnym ustawieniu minus 20 BF. Pan w sklepie zapewnił, że będzie ok jak skalibruje to Sigma w Gdynii po ok tygodniu mam mieć puszkę. Na razie odpuściłem, postanowiłem zasięgnąć u was języka.. czy mam szukać sztuki która z pudełka będzie dobrze chodzić z body czy one już tak mają?
20-700 DG HSMOS strzelał raz BF raz FF w zależności od ogniskowej, podobnie nie miał 100% ostrości jakby..
Chciałbym kupić Sigmę ale brak mi wiedzy na ile one w serwisie mogą byc dopasowane do mojego Nikona. Kupować mam zamiar w Sigma Procentrum.
To zupełnie normalne ze Sigma bez kalibracji nie chodzi jak powinna - zdarzaja sie sytuacje ze nie trzeba wysylac, ale czemu w sumie by tego nie robic? Zawsze to pewnosc ze wszystko bedzie chodzilo dobrze, nawet bez koniecznosci stosowania mikrodregulacji. To darmowa usluga i nawet jakbym byl relatywnie zadowolony z wybranej sztuki to i tak bym wyslal, by bylo cacy na 100 procent.
To zupełnie normalne ze Sigma bez kalibracji nie chodzi jak powinna
Nie to nie jest normalne. Sigma nie wypuszcza bubli, co można zrozumieć z tego, co powiedziałeś. Owszem, są problemy ze współpracą z Canonami, ale to nie wina Sigmy, ale Canona.
mozer, w sumie masz rację. Jednak nie jest to wina Sigmy, bo nie potrafi, ale Canona, bo się chami i nie udostępnia specyfikacji. Ale z drugiej strony Canon ma prawo, aby trzymać karty przy orderach.
Tutejszyn, w takiej sytuacji Sigma powinna albo się do tego przyznać albo przestać robić obiektywy z mocowaniem EF. Tymczasem mi nawet w Sigma Pro centrum wpierali, że tego problemu nie ma i że to bajki, że ludzie nie wiedzą jak wygląda ostrzenie itp itd.
O masz. Jak firma trzecia robi obiektyw to Canona, to jest winą Canona, że ten obiektyw nie działa?
Jeśli Sigmy są problematyczne głównie z Canonami, to można wysnuć taki wniosek. Pytanie czy rzeczywiście tak jest, czy to nie jakiś urban-legend (że Sigmy słabiej współpracują z C niż z pozostałymi literkami), wynikający z ogólnej jakości AF w niższych modelach Canona? Tak gdybam tylko.
Jeszcze jedną rzecz napiszę. Przesiadłem się z 50D na 7D i praca moich Sigm 30 i 50 wskoczyła na nowy poziom. Jest precyzyjniej i szybciej. A zmieniłem puszkę, nie szkła…
mozer napisał/a:
w takiej sytuacji Sigma powinna albo się do tego przyznać albo przestać robić obiektywy z mocowaniem EF
Kiedy pewnie najwięcej szkieł sprzedają właśnie z tym mocowaniem…
Jeśli Sigmy są problematyczne głównie z Canonami, to można wysnuć taki wniosek. Pytanie czy rzeczywiście tak jest, czy to nie jakiś urban-legend (że Sigmy słabiej współpracują z C niż z pozostałymi literkami), wynikający z ogólnej jakości AF w niższych modelach Canona? Tak gdybam tylko.
Inne literki też miewają z sigmami problemy. Częstość problemów zależy zarówno od jakości AF-a w puszce jak i od modelu sigmy. Reguł żadnych się nie dopatrzyłem.
komor napisał/a:
Przesiadłem się z 50D na 7D
komor, wymieniłeś jedną puszkę z fatalną matrycą na drugą z równie kiepską Nie nie czytasz działu "Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej" Czemu nie spytałeś kolegów przed zakupem
Sunders, wiesz, najpierw przyniosłem ze sklepu obowiązkowy K-5IIs oraz na wszelki wypadek D7100, ale nijak nie dało się dokręcić do nich żadnego z moich obiektywów, więc cóż mi zostało… Poza tym chirurg zażądał zbyt dużej sumy za operację ręki wykoślawionej obsługą Canona, a bez tej operacji nijak nie mogłem chwycić tych wymienionych wyżej puszek…
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Wrz, 2013
komor napisał/a:
chirurg zażądał zbyt dużej sumy za operację ręki wykoślawionej obsługą Canona
No fakt - kto normalny umieszcza drugie pokrętło u nasady kciuka... Zaskarż Canona o odszkodowanie - niech Ci rentę płacą!
A wracając do tematu - dobrze jest wysłać obiektyw do kalibracji - jak może pracować z puszką na zerowej - to tylko lepiej! Im mniej jest szkieł do zmiany kalibracji - tym lepiej.
komor napisał/a:
nijak nie dało się dokręcić do nich żadnego z moich obiektywów
Trzeba było do Słodowego zadzwonić...
McGiver też pewnie coś by wymyślił - przecież wiadome jest że Pentax nawet ze słoikiem po musztardzie będzie współpracował.
Kiedy pewnie najwięcej szkieł sprzedają właśnie z tym mocowaniem…
Zdaję sobie z tego sprawę - pewnie z tego wynika "polityka" braku rzetelnej informacji na ten temat...
Oczywiście jeśli to prawda, że tylko z Canonami jest problem. Jednak pamiętajmy, że te problemy to dotyczyły raczej FF/BF (i to nawet inaczej na każdym końcu w zoomach), a nie pracy mechanizmu jako takiego, więc nawet jeśli puszki Canona mają gorszy AF, co pewnie jest prawdą, to raczej nie powinno to mieć związku.
A w sieci rzeczywiście rzadziej się spotyka na współpracę z Nikonami - z czegoś to jednak musi wynikać.
komor, nie musiałeś po zmianie puszki ponownie kalibrować szkieł?
komor, nie musiałeś po zmianie puszki ponownie kalibrować szkieł?
Ponownie? Ja nigdy nic nie kalibrowałem. Jak miałem 50D to ostatnio zdarzało mi się czasem w żarowym przestawić coś do tyłu gdy miałem lampę na aparacie i wspomaganie, ale i tak nigdy nie miałem cierpliwości żeby to porządnie sprawdzić, wyliczyć i zapamiętać jakąś konkretną wartość. Bezpieczniej mi było trzymać mikrokalibrację na zero i ostrożniej ostrzyć. W dobrych warunkach oświetleniowych nie zauważyłem nigdy żadnej konkretnej tendencji do BF lub FF.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Wrz, 2013
Werwik napisał/a:
czy mam szukać sztuki która z pudełka będzie dobrze chodzić z body czy one już tak mają?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10