Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma - kalibracja w body
Autor Wiadomość
Werwik 
Bywalec

Wysłany: Wto 17 Wrz, 2013   Sigma - kalibracja w body

Oglądałem dziś 2 obiektywy Sigma 24-70, jeden dziwnie się zachowywał z AF, drugi w miarę ok ale nie mogłem zrobić w pełni ostrego zdjęcia. Body w mikroregulacji na maksymalnym ustawieniu minus 20 BF. Pan w sklepie zapewnił, że będzie ok jak skalibruje to Sigma w Gdynii po ok tygodniu mam mieć puszkę. Na razie odpuściłem, postanowiłem zasięgnąć u was języka.. czy mam szukać sztuki która z pudełka będzie dobrze chodzić z body czy one już tak mają?

20-700 DG HSMOS strzelał raz BF raz FF w zależności od ogniskowej, podobnie nie miał 100% ostrości jakby..

Chciałbym kupić Sigmę ale brak mi wiedzy na ile one w serwisie mogą byc dopasowane do mojego Nikona. Kupować mam zamiar w Sigma Procentrum.

Reklama

plan3s 
Uczestnik

Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013   

To zupełnie normalne ze Sigma bez kalibracji nie chodzi jak powinna - zdarzaja sie sytuacje ze nie trzeba wysylac, ale czemu w sumie by tego nie robic? Zawsze to pewnosc ze wszystko bedzie chodzilo dobrze, nawet bez koniecznosci stosowania mikrodregulacji. To darmowa usluga i nawet jakbym byl relatywnie zadowolony z wybranej sztuki to i tak bym wyslal, by bylo cacy na 100 procent.

Tutejszyn 
Optyczny

plan3s napisał/a:
To zupełnie normalne ze Sigma bez kalibracji nie chodzi jak powinna
Nie to nie jest normalne. Sigma nie wypuszcza bubli, co można zrozumieć z tego, co powiedziałeś. Owszem, są problemy ze współpracą z Canonami, ale to nie wina Sigmy, ale Canona.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Tutejszyn napisał/a:
ale to nie wina Sigmy, ale Canona.

O masz. Jak firma trzecia robi obiektyw to Canona, to jest winą Canona, że ten obiektyw nie działa? No proszę Cię...

Tutejszyn 
Optyczny

mozer, w sumie masz rację. Jednak nie jest to wina Sigmy, bo nie potrafi, ale Canona, bo się chami i nie udostępnia specyfikacji. Ale z drugiej strony Canon ma prawo, aby trzymać karty przy orderach.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pią 20 Wrz, 2013   

Tutejszyn, w takiej sytuacji Sigma powinna albo się do tego przyznać albo przestać robić obiektywy z mocowaniem EF. Tymczasem mi nawet w Sigma Pro centrum wpierali, że tego problemu nie ma i że to bajki, że ludzie nie wiedzą jak wygląda ostrzenie itp itd.

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
O masz. Jak firma trzecia robi obiektyw to Canona, to jest winą Canona, że ten obiektyw nie działa?

Jeśli Sigmy są problematyczne głównie z Canonami, to można wysnuć taki wniosek. :) Pytanie czy rzeczywiście tak jest, czy to nie jakiś urban-legend (że Sigmy słabiej współpracują z C niż z pozostałymi literkami), wynikający z ogólnej jakości AF w niższych modelach Canona? Tak gdybam tylko.
Jeszcze jedną rzecz napiszę. Przesiadłem się z 50D na 7D i praca moich Sigm 30 i 50 wskoczyła na nowy poziom. Jest precyzyjniej i szybciej. A zmieniłem puszkę, nie szkła…

mozer napisał/a:
w takiej sytuacji Sigma powinna albo się do tego przyznać albo przestać robić obiektywy z mocowaniem EF

Kiedy pewnie najwięcej szkieł sprzedają właśnie z tym mocowaniem… :)

Sunders 

komor napisał/a:
Jeśli Sigmy są problematyczne głównie z Canonami, to można wysnuć taki wniosek. Pytanie czy rzeczywiście tak jest, czy to nie jakiś urban-legend (że Sigmy słabiej współpracują z C niż z pozostałymi literkami), wynikający z ogólnej jakości AF w niższych modelach Canona? Tak gdybam tylko.

Inne literki też miewają z sigmami problemy. Częstość problemów zależy zarówno od jakości AF-a w puszce jak i od modelu sigmy. Reguł żadnych się nie dopatrzyłem.

komor napisał/a:
Przesiadłem się z 50D na 7D

komor, wymieniłeś jedną puszkę z fatalną matrycą na drugą z równie kiepską :shock: Nie nie czytasz działu "Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej" :?: Czemu nie spytałeś kolegów przed zakupem :???: :razz:

komor 
Moderator

Sunders, wiesz, najpierw przyniosłem ze sklepu obowiązkowy K-5IIs oraz na wszelki wypadek D7100, ale nijak nie dało się dokręcić do nich żadnego z moich obiektywów, więc cóż mi zostało…  :wink: Poza tym chirurg zażądał zbyt dużej sumy za operację ręki wykoślawionej obsługą Canona, a bez tej operacji nijak nie mogłem chwycić tych wymienionych wyżej puszek… :)

Andrzej.M.
[Usunięty]

komor napisał/a:
chirurg zażądał zbyt dużej sumy za operację ręki wykoślawionej obsługą Canona
:lol:
No fakt - kto normalny umieszcza drugie pokrętło u nasady kciuka... Zaskarż Canona o odszkodowanie - niech Ci rentę płacą! :lol:

A wracając do tematu - dobrze jest wysłać obiektyw do kalibracji - jak może pracować z puszką na zerowej - to tylko lepiej! Im mniej jest szkieł do zmiany kalibracji - tym lepiej.
komor napisał/a:
nijak nie dało się dokręcić do nich żadnego z moich obiektywów

Trzeba było do Słodowego zadzwonić... :cool:
McGiver też pewnie coś by wymyślił - przecież wiadome jest że Pentax nawet ze słoikiem po musztardzie będzie współpracował. :mrgreen:

mozer 
bo Pentax

komor napisał/a:
Kiedy pewnie najwięcej szkieł sprzedają właśnie z tym mocowaniem…

Zdaję sobie z tego sprawę - pewnie z tego wynika "polityka" braku rzetelnej informacji na ten temat...
Oczywiście jeśli to prawda, że tylko z Canonami jest problem. Jednak pamiętajmy, że te problemy to dotyczyły raczej FF/BF (i to nawet inaczej na każdym końcu w zoomach), a nie pracy mechanizmu jako takiego, więc nawet jeśli puszki Canona mają gorszy AF, co pewnie jest prawdą, to raczej nie powinno to mieć związku.
A w sieci rzeczywiście rzadziej się spotyka na współpracę z Nikonami - z czegoś to jednak musi wynikać.

komor, nie musiałeś po zmianie puszki ponownie kalibrować szkieł?

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
komor, nie musiałeś po zmianie puszki ponownie kalibrować szkieł?

Ponownie? Ja nigdy nic nie kalibrowałem. :) Jak miałem 50D to ostatnio zdarzało mi się czasem w żarowym przestawić coś do tyłu gdy miałem lampę na aparacie i wspomaganie, ale i tak nigdy nie miałem cierpliwości żeby to porządnie sprawdzić, wyliczyć i zapamiętać jakąś konkretną wartość. Bezpieczniej mi było trzymać mikrokalibrację na zero i ostrożniej ostrzyć. W dobrych warunkach oświetleniowych nie zauważyłem nigdy żadnej konkretnej tendencji do BF lub FF.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Werwik napisał/a:
czy mam szukać sztuki która z pudełka będzie dobrze chodzić z body czy one już tak mają?

Szukaj - w końcu trafisz.

mozer 
bo Pentax

komor, to u Ciebie jakieś cuda się dzieją - ludzie nie mogą znaleźć Sigmy do jednej puszki, a Ty ot tak - znalazłeś na luzaka do dwóch i to 3 szkła ;)

Tutejszyn 
Optyczny

mozer napisał/a:
komor, to u Ciebie jakieś cuda się dzieją - ludzie nie mogą znaleźć Sigmy do jednej puszki, a Ty ot tak - znalazłeś na luzaka do dwóch i to 3 szkła ;)
Ja jestem drugim takim szczęśliwcem. U mnie też jakoś to wszystko tak bez problemu. I też mam trzy Sigmy..

Odpowiedz do tematu