Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Mało pieniędzy-duże ambicje
Autor Wiadomość
Morveska 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Wrz, 2013   Mało pieniędzy-duże ambicje

Przede wszystkim witam i mam nadzieję że nie powtarzam się z tematem, ale przejrzałam forum (i mam wrazenie że pół internetu ;) i dalej nie umiem znaleźć odpowiedzi na moje pytania)
Właśnie wykończyłam kompakta i stoję przed wyborem lustrzanki, swojej pierwszej. Wcześniej trochę bawiłam się aparatami znajomych (głównie nikon d3000)-podsumowywując-w temacie jestem amatorem.

Szukam czegoś do rozbudowy o dobre szkła, marzy mi się zajęcie się fotografią na poważnie, w przyszłości być może nawet zawodowo.
Niestety, na razie mam dość ograniczone fundusze- (maks.3 tys) zastanawiam się pomiędzy canonem eos 650d i nikonem 5100. A może dociułać na bardziej "profi" puszkę? jeśli tak, to jaką? Tu zastanawiałam się nad canonem 60 d lub nikonem d7000 (ale wtedy zostałabym chyba z samą puszką :cool: ) Jest w ogóle sens kupować bardziej profesjonalne korpusy zanim nabędę wystarczająco dużo umiejętności? -czy lepiej od razu ciułać na dobre szkła ?
Interesuje mnie fotografowanie zwierząt w ruchu (konie, jeździectwo),reportaże krajobrazy.
Będę wdzięczna za każdą radę!
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 21 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Jivul 
Bywalec

Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013   

Morveska napisał/a:
Jest w ogóle sens kupować bardziej profesjonalne korpusy zanim nabędę wystarczająco dużo umiejętności? -czy lepiej od razu ciułać na dobre szkła ?

najtańszą puszkę i najlepsze szkło :D http://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4 (od 4:00 zaczyna się jazda :D )

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Morveska napisał/a:
zastanawiam się pomiędzy canonem eos 650d i nikonem 5100.

d5100 da lepszy obrazek.
Co do ergonomii i ewentualnej rozbudowy szklarni, trzeba samemu "obadać".
Morveska napisał/a:
Tu zastanawiałam się nad canonem 60 d lub nikonem d7000

Oczywiście d7000 z czymś tam.

Proponuję zaś Pentax K5 z 18-55 (może jeszcze nowy dostaniesz), a jeśli bez tegoż szkła, do nawet zwykłego Heliosa 58 f2 dokupić i adapter m42-PK.

Morveska 
Nowy

muzyk- z różnych porównań wypadało mi ze Canon 650D w porównaniu z d5100 da mi szybsze ujęcia z autofokusem (5 fps vs 4 fps) a że najbardziej na początek zależy mi na fotografowaniu koni, dlatego potrzebuję czegoś w miarę najszybszego. Do tego starczyłoby mi na jakieś tele (np sigma 70-300 APO, lub EF 70-200 ?)

Półkę wyżej rzeczywiście bardziej przekonuje mnie nikon.. ale tutaj zostanę z obiektywem kitowym i to na dłuższy czas przypuszczam :/
Dodatkowo- zalóżmy że w ciągu dwóch lat nauczę się wystarczająco żeby zacząć cykaś jakieś małe zlecenia-czy do tego czasu nikon d7000 i tak nie będzie już nieco przestarzały? Wtedy wyjdzie na to samo, co gdybym kupiła tego canona d650-wyrok na sprzedaż.
Zastanawiałam się nad Pentaxem, ale po przejrzeniu sieci dowiedziałam się że dość ubogo z szkłami później, a jak już się dowiem czego mi potrzeba w praktyce, to byłoby źle gdybym tego w pentaxach nie znalazła ;)
Jest obecnie na rynku coś pomiędzy canonem 60d a nikonem d7000?

moronica 

Pomogła: 106 razy

Morveska napisał/a:
muzyk- z różnych porównań wypadało mi ze Canon 650D w porównaniu z d5100 da mi szybsze ujęcia z autofokusem (5 fps vs 4 fps) a że najbardziej na początek zależy mi na fotografowaniu koni, dlatego potrzebuję czegoś w miarę najszybszego. Do tego starczyłoby mi na jakieś tele (np sigma 70-300 APO, lub EF 70-200 ?)

Nikon D90 ze starym Nikkorem 80-200/2.8

nie bierz tej sigmy 70-300apo, bierz jakies systemowe 70(80)-200, nawet uzywane, to solidne obiektywy, przezyja taka sigme kilka razy

komor 
Moderator

moronica napisał/a:
nie bierz tej sigmy 70-300apo, bierz jakies systemowe 70(80)-200, nawet uzywane, to solidne obiektywy, przezyja taka sigme kilka razy

Nie tylko, że przeżyją (no, nie wszystkie egzemplarze może…), ale przede wszystkim będą miały pewniejszy autofocus do takich zdjęć, jakie pokazała powyżej Moronica. I lepsze światło na starcie, a przymknąć zawsze można.

Morveska 
Nowy

czyli podsumowywując- przy moich obecnych warunkach finansowych polecacie nikona 5100 (starszego d90?) + Nikkor 80-200/2.8?
A za jakieś 2 (?) lata jak w puszce mi zacznie brakować, to kupić coś lepszego?

moronica 

Pomogła: 106 razy

Morveska, tego 80-200/2.8 jak juz to wersje z pierscieniem zoomu, nie tzw pompke ktora ma gorszy AF. poza tym autofocus tego obiektywu bedzie dzialal z d90 ale z d5100 juz nie gdyz obiektyw ten polega na silniku AF wbudowanym w korpusie, ktorego d5100 nie posiada. nie jest to tanie szklo (nowe) ale mozna wyhaczyc na aukcji lub w komisie uzywane, moj mnie wyniosl jakies 1500zl ale to bylo wyjatkowo okazyjnie no i byl dosc poobijany (obudowa, nie szklo). obiektyw juz prawie 20 lat jest na rynku wiec uzywek powinno byc pod dostatkiem

Andrzej.M.
[Usunięty]

Morveska napisał/a:
d7000 (ale wtedy zostałabym chyba z samą puszką )

Jest opcja Pentax K-500 (z kitem ok. 2100zł) - co prawda bez uszczelnień jak w K-50 czy K-5, ale za to z dużym wizjerem i mocnym korpusem - obrazek da jak D7000 , też ma dwa pokrętła i sporo różności. W tym tryb szybki 6kl/s i migawkę z 1/6000s . Oraz ISO 51200. Zresztą popatrzysz na specyfikację i sama zobaczysz opcje jak z profesjonalnego lustra.
Oczywiście lepiej by było Pentax K-5 - ale nie wiem czy uda ci się nowego gdzieś wyhaczyć.
Optyka ? Jest tego trochę , również manuali z którymi działa pomiar i potwierdzenie ostrości . Jest też pułapka ostrości.
Ja do swojego K-5 używam odrobinę ciemniejszego manuala 70-210/4 za to sporo lżejszego i współpracującego też z moim analogiem, a jak wypuszczą FF - to obiektywy już mam. :wink:
Jak się trafi SMC Pentax-FA* 80-200mm F2.8 ED [IF] - no to bedę miał dylemat - bo waży 1500g... :lol: Ej, chyba Tamrona kupię...

muzyk 

Wysłany: Pią 20 Wrz, 2013   

Morveska napisał/a:

To sobie kup używkę 40D - 6,5 kl/sek. :idea:
9 punktów krzyżowych - celność... hmm, ekhmm, no jakby tu ugryźć - MIMO WSZYSTKO - taka sobie.
Morveska napisał/a:
d7000?

Tak, kup d7000 jeśli ma być nowsza konstrukcja.
Morveska napisał/a:
rzy moich obecnych warunkach finansowych polecacie nikona 5100 (starszego d90?) + Nikkor 80-200/2.8?

d7000 i ów nikkor - miód.

mozer 
bo Pentax

No generalnie seria xxxD ma słabszy AF niż seria xxD - wiem, bo ostatnio cykałem i sporo miałem nieudanych trafień, mimo że to był 650D, czyli dość nowy sprzęt. Mój wiekowy 40D sprawował się lepiej.

Morveska 
Nowy

Już prawie zdecydowałam się na nikona d7000 (choć myślałam też nad używkami, np nikona d300). Na początku pobawię się obiektywem kitowym, mam nadzieję że szybko uda mi się uzbierać na lepsze szkło.
Pentaxy rzeczywiście wychodzą lepiej cenowo i w niektórych parametrach, ale po przetrząśnięciu internetu stwierdziłam ze wolę kolekcjonować szkła w systemie nikona ;)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Zdecydowanie łatwiej i większy wybór :razz:

muzyk 

Wysłany: Sob 21 Wrz, 2013   

Morveska napisał/a:
Już prawie zdecydowałam się na nikona d7000

Skoro to JUŻ, to może... dasz radę nowy d7100 wyhaczyć (jako panasowy canonier - polecam)
Hmm?

Morveska 
Nowy

Wysłany: Sob 21 Wrz, 2013   

Obawiam się że jest to na dzień dzisiejszy co najmniej nierealne
od 2 dni siedzę i studiuję ceny i moim największym osiągnięciem jest skomponowanie zestawu nowy d7000 + używany nikkor 18-55 za 2900 zł.
nówka z sklepu z kitem 18-105 za 3300, ale tyle aktualnie nie mam w skarpecie, tak więc... :roll:
stąd dalej się zastanawiam nad d90, bo mogłabym "zaszaleć" ( :cool: ) ze szkłem (mając w pamięci filmik z linka Jivula)

Odpowiedz do tematu