Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 Jupiter 37A, mocowanie Nikona?
Cześć. Od jakiegoś czasu szukam obiektywu m42 do mojego D3000. Znalazłem Jupitera 37A, ale z mocowaniem Nikona. Czy to będzie pasować do mojego body?
http://allegro.pl/jupiter...1346964499.html
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 Re: Jupiter 37A, mocowanie Nikona?
bechcik napisał/a:
Cześć. Od jakiegoś czasu szukam obiektywu m42 do mojego D3000. Znalazłem Jupitera 37A, ale z mocowaniem Nikona. Czy to będzie pasować do mojego body?
http://allegro.pl/jupiter...1346964499.html
Ten jupiter ma możliwość wymiany mocowania. Ja bym brał tego z aukcji, bo ma bagnet F i będzie działał bez żadnych przejściówek.
Nikon nie jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o obiektywy m42.
Nie wiem też jak będzie z pomiarem światła w nikonie d3000. Chyba nie będzie działał.
bechcik [Usunięty]
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010
Nie zmienię systemu dla obiektywów m42
O pomiar światła się nie martwię, bo już się nastawiłem, że go nie będzie.
Jestem ciekaw jednej rzeczy, będzie ostrzyć do nieskończoności?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
to manualny obiektyw z mocowaniem nikona - będzie nieskończoność, bo przejściówek nie potrzebujesz.
kolouker, prawdę mówiąc nie mam pojęcia. Czytałem tylko swego czasu instrukcję takiej wklejki programowalnej - i tylko taką wiedzę na ten temat mam
Takie D90 na przykład, mimo braku wyświetlania wartości ekspozycji przekazuje jednak taką informację poprzez USB do komputera. To znaczy, można odpytać aparat o wskazanie "drabinki" ekspozycji. I na podstawie tej informacji wyznaczyć nowe wartości czasu, czułości czy przysłony. Aparat też raportuje, że ma aktywny pomiar centralnie ważony.
Zakładam, że po zastosowaniu dandeliona, który się ładnie przedstawi korpusowi - aktywuje się pomiar punktowy i matrycowy. Nie będzie tylko pomiaru matrycowego 3D oraz korekty błysku.
Dokładnie tak samo dzieje się chyba gdy w profi korpusach definiujemy parametry szkła.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
kolouker napisał/a:
Ciekawe czy będzie to taki sam efekt jak w serii trzycyfrowej po zdefiniowaniu parametrów obiektywu.
Jest jak w przypadku AF - migawka się zwalnia dopiero po potwierdzeniu ostrości za pomocą beepu
bechcik napisał/a:
Rozumiem, że bez dandeliona mogę zapomnieć o potwierdzeniu ostrości?
W przypadku nikona zawsze jest potwierdzenie ostrości
bechcik [Usunięty]
Cytat:
W przypadku nikona zawsze jest potwierdzenie ostrości
Uff, to bardzo dobrze dziękuję Wam za odpowiedzi, powalczę o ten obiektyw
Odkopuję zabytek.
Czy ktoś może wie, gdzie kupić tę legendarną "dupkę do Jupitera"? Szukałem i nie znalazłem, a bardzo by mi się przydała, bo tak się składa, że wykopałem z czeluści takie szkło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10