Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
OK to mam mniej-więcej jakieś wytyczne. A powiedz mi jeszcze jak to jest z tymi matrycami są CCD, CMOS i CMOS BSI - czytałem ze jest duża różnica na korzyść CMOS czy faktycznie tak jest czy mogę spokojnie rozglądać się za czymś z matrycą CCD (jak największą tak jak radzisz)?
Koledzy potrzebuję szybkiej porady właśnie na temat kompaktu w cenie do 800zł.
Potrzebuję czegoś co będzie najlepsze w tej cenie, nie jestem profesjonalnym fotografem, raczej poszukuję aparatu do robienia zdjęć na wakacjach i okazjonalnie.
Proszę o podanie konkretnego modelu bo jutro muszę dokonać zakupu
Witajcie.
Rozglądam się za stosunkowo małym, poręcznym, a zarazem dobrym aparatem.
Zdjęcia będą głównie wykonywane na wyjazdach: góry, morze, itp.
Interesuje mnie głównie, żeby jakość wykonywanych zdjęć była zadowalająca.
Aparat ma głównie służyć do robienia zdjęć, kamerowanie mnie nie interesuje.
Budżet +- 600 zł.
To mój pierwszy post, także na wstępie witam wszystkich serdecznie .
Jak poprzednicy - szukam jakiegoś ciekawego aparatu do 700 zł. Aktualnie posiadam Panasonic Lumix LZ8, który już mi trochę posłużył i zależy mi na tym, żeby przesiąść się na coś chociaż trochę lepszego.
Już od tygodnia całe dnie siedzę w sieci szukając czegoś dla siebie, ale im więcej czytam tym coraz trudniej jest mi się na cokolwiek zdecydować.
Priorytety - czyli co jest dla mnie najważniejsze:
- nieduży kompakt (wielkość jak wspominanego Lumixa lz8 jest w sam raz)
- dość jasny obiektyw
- jak najmniejsze szumy na zdjęciach (w tej kwestii mój lumix doprowadza mnie do czarnej rozpaczy ;( ) - chciałabym być zadowolona z ich jakości przy ISO 100 - 200
- dość dobre makro (z tego w lumix lz8 byłam i po 6 latach wciąż jestem bardzo zadowolona)
- długi czas naświetlania (lubuję się w zdjęciach z długim czasem naświetlania najlepiej, gdyby miał 60 sec lub więcej, ale chyba ciężko będzie taki aparat znaleźć i spełnić pozostałe wymagania w najgorszym wypadku powinien mieć przynajmniej 15 sec).
- tryb manualnej ekspozycji
Aparat będę wykorzystywać głównie w terenie - wyjazdy w góry, pod namiot, na bunkry. Dlatego dobrze by było, gdyby aparat przy okazji był dość solidny. Dużo zdjęć robię w miejscach dość ciemnych - wnętrza opuszczonych pałacyków, las, wspomniane bunkry (oczywiście w miarę możliwości ze statywem, dlatego ważny jest dla mnie czas naświetlania).
Posiadam lustrzankę (tzn. tata posiada ), jednak nie wszędzie chcę ją ze sobą ciągać (szkoda mi jej trochę, no i nie moja... ), dlatego zależy mi na czymś zastępczym w trudniejszy teren (nie za drogim, żeby nie było szkoda w razie W) .
Przypominam, że przesiadam się z Lumix lz8, więc wiele aparatów ma szansę robić lepsze zdjęcia niż ten Kwestia tylko jakie ?
Pod względem parametrów najbardziej odpowiada mi aktualnie Panasonic Lumix SZ3, jednak na niemieckojęzycznych stronach naczytałam się strasznych rzeczy o szumach jakie są na wykonanych nim zdjęciach .
Później trafiłam na Lumix TZ25 - ma dużo dobrych opinii, ale jeden duży mankament - max. czas naświetlania tylko 15 sec . Ale aktualnie to jest mój numer jeden.
Kolega sugerował mi Canona PowerShot SX170 IS jednak nie dość, że posiada max. czas naświetlania jedynie 15 sec, to jeszcze ma ciemny obiektyw.
Z góry skreśliłam wszystkie aparaty FujiFilm (nie spotkałam się z żadnym o czasie naświetlania 15 sec a co dopiero dłuższym).
Witam miłośniczkę gór, lasów i fortyfikacji jako bratnią duszę...
Konkretnego modelu Ci nie doradzę, bo w kompaktach mam dość ograniczone rozeznanie, ale spróbuj poszukać w bazie na www.dpreview.com przy pomocy zakładki Camera feature search w dziale Buying Guide:
http://www.dpreview.com/p...xt&ref=mainmenu
Po mojemu, to potrzebujesz aparatu:
-z jasnym obiektywem, przynajmniej na szerokim końcu
-większa matrycą 1/1.7"
-czasy migawki 8-15s w ogólnych trybach pracy (np. M, A/tA,S/tS) a nie tylko w programach tematycznych (Panasonic często ma i do 60s, ale w programie gwiezdne niebo, który nijak nie pasuje do zamkniętych przestrzeni z racji ogniskowania)
-funkcja manual focus (MF); w zasadzie niezbędna, jak chcesz się bawić w czasy ponad 10s, gdy nie ma w kadrze jasnych obiektów;
Uwaga: nie znajdziesz tego na dpreview, ale możesz sprawdzić np. w instrukcji danego aparatu, jak ta funkcja jest realizowana, np. Panasonic robi to na ekraniku (delikwent ostrzy przyciskiem/suwakiem/kółkiem) albo (Canon, Sony) przez wybór w menu odległości ostrzenia; zdecydowanie polecam w kompaktach ten drugi sposób, bo jest uniwersalny i b. szybki, o ile nie zamierzasz stosować nasadek-konwerterów, bo do tego lepszy wariant z ekranikiem.
Kryteria j.w. wykluczają większość ultrazoomów (gabaryty, cena). Z kieszonkowością może być różnie Budżet raczej też za mały, chyba, że kupisz używany starszy model z danej serii. Raczej aparaty z zoomem 4-5x. Jeśli wystarczy Ci jasność F/2.8 na szerokim, a potrzebne większe tele (do 200mm), to może być któryś z Nikon P7100 lub nowsze w tej serii (jasniejsze), ale nie są bardzo kieszonkowe.
Z "mniejszych zoomem" masz Panasonic seria LX, Canon seria G (dość duże) Canon seria S (ten chyba będzie mniejszy gabarytowo), Olympus XZ-1, XZ-2 itp.
Wybrać kilka via dpreview, potem doczytać dokładne opisy/recenzje/testy na optycznych, sprawdzić dostepność i ceny.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Te czasy >15s, to pod jakim konkretnie kątem? Za dnia nawet w ciemnych pomieszczeniach rzadko przekracza się 10s, no chyba że straszne kazamaty jakieś na końcu tunelu, pardon, poterny. Tylko wtedy i tak jest lepiej błysnąć lampą, do małych pomieszczeń ta wbudowana wystarcza. Ja swego czasu lubiłem się kompaktem bawić długimi czasami we wnętrzach. Mini statyw zawsze pod ręką, duży zabierałem sporadycznie. Wbrew pozorom miniaturowy zestaw ma spore możliwości, jeśli zerwie się ze schematem obsługi a la duży statyw (postawić na płaskim i nie dotykać): zdjecia robione z futryn drzwi, kolumn, balustrad, raz nawet ze sklepienia zamkowej bramy próbowałem
Do kompaktów Canona (niektórych) jest hakerskie oprogramowanie (szukaj: CHDK), pozwalajace wyciągać z nich czasy do 60s i inne bajery.
Canony mają ciemniejsze obiektywy (f 3,5 - 5,9/6,8) w porównaniu do pozostałych modeli, ale Canon słynie z bardzo dobrej optyki. W tym ponoć seria HS jest lepiej oceniana niż seria IS (ze względu na matrycę COMS).
Zaletą Panasonic LUMIX DMC-TZ18 jest minimalna przysłona 3,3, czyli nieco jaśniejszy obiektyw niż w Canonach oraz długi czas naświetlania. Jednak jest to wymiernie starszy model od pozostałych.
O aparatach SONY słyszałam, że zdjęcia nimi wykonane mają nieciekawe kolory. I jakoś w ogóle słabo jestem przekonana do tej marki.
Czy któryś z tych pięciu aparatów moglibyście z czystym sumieniem polecić?
Zaletą Panasonic LUMIX DMC-TZ18 jest minimalna przysłona 3,3, czyli nieco jaśniejszy obiektyw niż w Canonach oraz długi czas naświetlania. Jednak jest to wymiernie starszy model od pozostałych.
Czy któryś z tych pięciu aparatów moglibyście z czystym sumieniem polecić?
Żadnego. A różnica przysłony 3,3 a 3,5 to żadna różnica.
Jar ci napisał, co się nada, ale nie da się tego dostać za 700zł. Może jakiś używany?
Witaj ponownie!
Te 5 modeli wybrałaś zupełnie pod prąd swoich wymagań: małe matryce, ciemne obiektywy, długaśny zoom niepotrzebny. To już nawet w klasie aparatów z najmniejszą matrycą 1/2.3" można było wybrać coś z przyzwoitym obiektywem. Z ultrazoomów to tylko chyba Pansonic-i serii FZ miały jasne szkło, ale to armaty wielkości lustrzanki. Jak chcesz mieć (do tego nie za drogo) niezbyt wielkiego kompakta sprawdzającego się przy gorszym świetle zapomnij na zawsze o ultrazoomach (zoom 10x i więcej).
Różnice światłosiły F/3.3-3.5 to kosmetyka. Pamietaj, że masz tu do czynienie z zależnością nieliniową. Przejście od F/2.8 do F/4 to 2x dłuższy czas naświetlania, z F4 do F/5.6 kolejne 2x itd. Obiektyw ze światłem F/2.0 daje 2 x krótszy czas niż F/2.8 wymieniony na początku tej litanii. Przy robieniu zdjęć z ręki przy gorszym świetle ma to kluczowe znaczenie. Przykład: W pochmurno-deszczowy letni dzień (popołudnie) w lesie robiłem kiedyś zdjęcie salamandrze. Ogniskowa -ekwiwalent 35mm dla małego obrazka, światło było chyba F/3.5 albo nawet F/2.8 czyli ile fabryka dała. ISO 200-400, nie pomnę. Aparat (Sony V1) nie miał stabilizacji, wiec musiałem uważać na czas ekspozycji, było 1/40s czyli bezpiecznie przy tej ogniskowej. Niestety, na zdjęciu płaz cofnął się w ewolucji o parę mln lat bo z przedniej łapy wyszła płetwa -zwierzyna akurat próbowała zrobić krok, a tempo miała wyścigowego ślimaka przy tej pogodzie...
W przypadku statycznych zdjęć z długim czasem ze statywu jasny obiektyw jest mniej ważny, ale czas naświetlania też lepiej skrócić (bez zwiększania ISO) ze względu na szumy (większe matryce się kłaniają). Sprawdź specyfikacje Nikona P7100/7700, Canona S100/110,G10-15, Panasonica LX5/7 i porównaj z tym, co wybrałaś.
Pozdrawiam
-J.
Dziękuję za odpowiedzi . Gdybym dysponowała ponad 1000 zł to bym się nawet nie zastanawiała i kupiła Panasonic lx5 lub lx7 . Ale jak już pisałam, nie chciałabym wydać więcej niż 700 zł, bo w innym wypadku zamiast spokojnie robić zdjęcia w terenie będę chuchać i dmuchać na aparat. Podejrzewam w związku z tym, że w okolicach 700 zł mogę kupić cokolwiek, bo jakość zdjęć będzie równie średnia?
Pozdrawiam
Agata
[ Dodano: Czw 06 Mar, 2014 15:05 ]
Hej To znowu ja . Chciałam się tylko pochwalić, że ostatecznie zdecydowałam się na Canona S110 (Dziękuję Jar ). Długo nad tym myślałam, bo dla mnie to dużo pieniędzy, ale pojawiła się okazja - aparat z dostawą za 940 zł - a moją alternatywą był Canon PowerShot SX270 HS za 740 zł. Stwierdziłam, że różnice w parametrach obu aparatów są warte tych 200 zł różnicy w cenie.
Dziękuję za pomoc w podjęciu trudnej i mam nadzieję, że słusznej decyzji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14