Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Wiem, że nawet podobny temat pojawiłsię przed chwilą, ale nie chcę się wpijać koledzę w jego temat, dlatego postanowiłem założyć osobny.
Obecnie fotografuję Canonem G11, ultrazoomem czy jakoś się tak to nazywa i pora by przesiąść się na coś innego, z tego powodu, że Canon mi przestał wystarczać i uległ dość poważnemu nienaprawialnemu uszkodzeniu.
Za bardzo się na lustrzankach nie znam.
Szukam aparatu do kwoty 3000zł, ostatecznie, mogę wyłożyć nawet te 500 złotych więcej ( i tak raty ). Ponad tą kwotę nie chce już wydawać, ponieważ sprzęt ten ma być czysto do zadań hobbbistycznych. Sprzęt planuję kupić w przeciągu miesiąca, jeśli coś nie wypali to po nowym roku.
Sprecyzuję o co mi chodzi
Interesuję się robieniem zdjęć wnętrzom starych budynków, jakiś opuszczonych pofabrykanckich pozostałości, itd. Bardzo często wrogiem jest panujący wszędzie mrok.
Do tego często zabieram aparat na imprezy, porobić zdjęcia, na koncerty, wycieczki, do zoo ;D I ogólnie po prostu by porobić zdjęcia, ale priorytet dla którego kupuję aparat jest jak wyżej podałem.
Czego mi brakowało w Canonie?
- Jasnego obiektywu! ~To priorytet, najlepiej zmiennoogniskowy, ponieważ czasem jest coś interesującego, a nie sposób się do tego dostać bliżej.
- Wyrzucenia na obudowę zmiany przesłony itd. (aparat powinien mieć jak najwięcej na zewnątrz obudowy
- Łatwość w dostępie akcesoriów. (jak pilot, dodatkowe koszyki na baterię itd)
- Słaba stabilizacja obrazu. Często zdjęcie na LCD wyglądało dobrze, a na kompie widać było, że jest poruszone, co strasznie irytowało.
Co mi się podobało?
- Ruchomy ekran LCD - czasem aparat trzeba umiejscowić w dziwnym położeniu i nie ma możliwości patrzenia w niego, dlatego albo ruchomy LCD, albo ekran, który ma bardzo szeroki kąt widzenia.
- Jakość. Jakość zdjęć jest również bardzo ważna, ale to wiadomo.
- Szeroki zakres ISO.
- Live View, to co widziałem na LCD, oddawało to co widziałem na zdjeciu.
Do samego aparatu, planuję dokupić jakieś konwentery w stylu rybiego oka lub szerokiego kąta, by te ciaśniejsze pomieszczenia również złapać. I tuy moje drugie szybkie pytanie, coś takiego warto kupować? Czy lepiej inwestować w oddzielny obiektyw? Cenia takiego konwertera wynosi niecałą 1/3 ceny obiektywu:
http://allegro.pl/konwert...3522048319.html http://allegro.pl/konwert...3522049017.html
Konwertera planuję używać, dopóki nie kupię obiektywu, ale ten dopiero w przyszłości.
Mam nadzieję, że coś mi polecicie w tym zakresie cenowym.
Sam osobiście już prawie byłem zdecydowany na Pentaxa K-50 (ze względu chociażby na obudowę), ale wolę jeszcze zapytać, może polecicie mi coś odpowiedniego do moich wymagań?
Może być osobno body i obiektyw.
Bardzo bym prosił linki do allegro lub sklepu internetowego, w którym polecacie produkt, szczególnie, jeśli chodzi o obiektywy.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 17 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz
kfercik, pentaxy nie mają gibanego monitorka, ale za to oferują więcej (puszki) niż konkurencja w podobnych lub nawet większych pieniądzach.
Osobiście polecam k-30 z tamponem 17-50/2.8- bezkonkurencyjny zestaw
Chłopaki, starajmy się w poradach dla początkujących nie używać tajemniczych określeń slangowych, bo to zupełnie nie pomaga. kfercik, chodzi o obiektyw marki Tamron, który często slangowo określamy „tampon”, a kolega muzyk to już zupełnie poleciał.
kup jakiegoś nikona z gibanym ekranem (jak Ci się gibany ekran podoba) i z tym Tamronem (w nowszej stabilizowanej wersji) w Twoim budzecie. Jak bardziej Cie Pentax przekonuje, tez dobrze będzie (korpus dostaniesz solidniejszy, ale ekranem nie pomerdasz na boki...). Tu i tu trudno wtopic. Zdjęć z d5100 i k50 nie odróżnisz. Filmować nie chcesz tak bardzo, Sony więc niekoniecznie.
Korpusów do 2 tysięcy za duzo nie ma. Żadnej opcji chyba Ci nikt dobierał nie będzie...
To nie zestaw marzeń, ale pomyślałem, że im więcej informacji podam, tym lepiej dobierzecie dla mnie opcję.
Jeszcze raz- pentax k-30 z obiektywem Tamron 17-50/2.8 Zestaw jasny, szybki, w miarę wytrzymały i z niezłą ergonomią. Ja taki niedawno kupiłem i wyszło mi z filtrem cpl niecałe 3700zł. Jakby odjął filtr i dodał kartę, to zmieścisz się spokojnie w 3500.
PS
Te Tamron dają niezły obrazek i mają całkiem szybki AF. Ale jest jedno "ale"- rozrzut jakościowy jest wręcz legendarny i łatwo trafić na egzemplarz z front lub back focusem (FF lub BF). Ja znalazłem jeden sklep w Polsce, który sprawdza te obiektywy pod kątem pracy af-u i gwarantuje ostrość.
kfercik, accord-foto.
Za 4000 to pentaxa (k-30 lub k-50) z Sigmą 17-50/2.8 Obiektyw lepiej wykonany i z aparatem miałbyś uszczelniony zestaw.
Nie chcę mieszać za bardzo ale... Pentax ma świetne puszki- daje duuużo więcej niż inni producenci w podobnych pieniądzach, lecz ma niektórym niepasującą "politykę obiektywową". Producenci niezależni (tamron sigma czy samyang) są tak samo dostępni jak do innych systemów, no może z opóźnieniem wychodzą premiery. Zorientuj się w ofercie obiektywowej zanim dokonasz wyboru.
Może i są dostępni tak samo, ale niestety, w przypadku obiektywu jaki podałeś (patrzę ceny na allegro), cena dla systemów Canona i Nikona 1700, dla Pentaxa - 2300. Troszkę mnie przeraża taka różnica w cenie i czy jest możliwe, że obiektywy są droższe dla tego producenta, cyz to po prostu odosobniony przypadek?
Ok Pentax, jak pisałem wyżej, sam się nad tym zastanawiałem, a prócz Pentaxa? Na co by padł Twój wybór, gdyby Pentax nie istniał? To już pytanie do Ciebie tak bardziej z ciekawości
Duuuuzo więcej to IMO duuuuża przesada. Pentax daje pewne cechy, uważane przez częśc tu obecnych za pożadane (uszczelnienia, c.n. wzmocnienia z metalu w obudowie, pryzmat), podczas gdy części z tych uważanych tu często (a na pewno przez co poniektórych forumowiczów) za bardziej 'gadżetowe' nie daje (ekran uchylny na ten przykład, czy poważniejszy tryb video). Lepiej niech potencjalny kupujacy rozstrzygnie ze spokojną głową, na czym mu zależy bardziej (przeczytawszy gdzies specyfikacje, i to nie koniecznie wyłacznie na optyczne.pl, bo jak widac błedy sie zdarzają). I... odpowiedź wcale nie musi być oczywista. Każdy może mieć różnie ustawione priorytety (różnie, nie lepiej czy gorzej).
IMO obecnie żaden z zakupów w zakresie 3-3.5 tys PLN nie jest wtopą (wliczając korpusy Canona i Sony, serio). Pentax na pewno jest bardzo dobrym wyborem, zwłaszcza gdy nie wchodzi w grę jakaś bardziej specjalizowana rozbudowa systemu za zdecydowanie poważniejsze pieniadze (szczególnie zaś w kierunku teleobiektywów i foto obiektów niestatycznych).
kfercik napisał/a:
Może i są dostępni tak samo, ale niestety, w przypadku obiektywu jaki podałeś (patrzę ceny na allegro), cena dla systemów Canona i Nikona 1700, dla Pentaxa - 2300. Troszkę mnie przeraża taka różnica w cenie i czy jest możliwe, że obiektywy są droższe dla tego producenta, cyz to po prostu odosobniony przypadek?
fakt, że takiego zatrzesiena sigm i tamronów do pentaxa jak ddo C czy N w kazdym sklepie netowym nie ma. Ale to pikuś. Schody zaczynają się przy niektórych bardziej specjalizowanych szkłach.
Nie wszystkie szkła z oferty Sigmy są produkowane do Pentaxa, szczególnie te bardziej specjalistyczne, Tamron 17-50 jest tani, ale pierdzący i wcale nie taki szybki w ostrzeniu, nawet ze sławetnym Pentaxem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10